Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 26 травня 2018

Минулої доби інтенсивність бойових дій в районі проведення операції Об’єднаних сил не зменшилася. Противник продовжує обстріли наших опорних пунктів, зокрема, із застосуванням заборонених Мінськими домовленостями ствольної артилерії та танків.

Загалом усі 33 ворожих обстріли, що були зафіксовані на лінії зіткнення минулої доби, визначені як прицільні. У підсумку, у бік наших військових, не враховуючи звичайне озброєння, противником було випущено понад 30 артилерійських снарядів калібрів 152 та 122 мм, понад 120 мінометних мін різних калібрів та здійснено 10 пострілів з танку. Нагадаю, що всі ці системи заборонені Мінськими домовленостями.

З метою збереження життя та здоров’я особового складу, а також знищення активних вогневих засобів противника, військовослужбовці Збройних Сил України 11 разів відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи виключно дозволену Мінськими домовленостями зброю.

Внаслідок бойових дій двоє наших військовослужбовців отримали поранення, ще один – бойове травмування. Наразі вони перебувають у медичних закладах.

Луганський напрямок

Минулої доби зафіксовано 6 прицільних обстрілів з боку противника, з них три – із застосуванням забороненого домовленостями озброєння.

Перший обстріл на цьому напрямку відбувся близько п’ятої ранку – противник відкрив вогонь по наших позиціях в районі Зайцевого, випустивши у наш бік 12 мінометних мін калібру 120 мм.

Після цього був обстріляний район наших опорних пунктів неподалік Новолуганського. Протягом двох годин ворог вів вогонь зі ствольної артилерії калібру 122 мм та мінометів калібру 120 мм.

Ще один обстріл із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння зафіксований нашими військовими в районі Луганського. Тут протягом трьох годин противник вів вогонь з мінометів калібрів 120 та 82 мм, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Також під вогнем з мінометів калібру 82 мм, гранатометів та стрілецької зброї різних калібрів двічі опинилися позиції Об’єднаних сил в районі Світлодарська та один раз – у районі Кримського.

Донецький напрямок

Зафіксовано 27 ворожих обстрілів, переважно з гранатометів та стрілецької зброї різних калібрів. Водночас, зафіксовано п’ять випадків ведення вогню з артилерійських систем заборонених калібрів та танків. Характерно, що російсько-терористичні війська відкривають вогонь у світлу пору доби, навіть не маскуючись.

В районі Новотроїцького та Старої Миколаївки наші опорні пункти опинилися під вогнем важкої ствольної артилерії калібру 152 мм. Загалом ворог випустив у наш бік 20 снарядів цього калібру.

В районі Лебединського та Невельського ворожі танки здійснили по наших позиціях, у підсумку, 10 пострілів.

А в районі Широкиного відзначено застосування противником міномету калібру 120 мм.

Активність неприятеля також відзначалася в районах населених пунктів Водяне, Гнутове, Красногорівка, Мар’їнка, Невельське, Новоселівка Друга, Павлопіль, Старогнатівка та Широкине. У цих місцях бойовики російсько-окупаційних військ застосовували гранатомети та стрілецьку зброю усіх типів і калібрів. Найбільшу активність противник виявляв у районах Марїнки, Водяного та Широкиного.

Повідомлення прес-центру Об’єднаних сил

Вчора надвечір, у смузі дій однієї з механізованих бригад на Волноваському напрямку, силами і засобами протиповітряної оборони Об’єднаних сил збито ворожий безпілотний літальний апарат. Даний БПЛА використовувався противником для розвідки й корегування.

Окупантам вкотре нагадали, що система протиповітряної оборони Об’єднаних сил діє ефективно.

Поточна ситуація сьогодні, 26 травня, в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях

Протягом ночі в районі проведення операції Об’єднаних сил було достатньо тихо. 5 короткочасних обстрілів зі стрілецької зброї зафіксовано в районі Мар’їнки, Широкиного та Павлополя. Сподіваємося, що така обстановка збережеться й протягом дня.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Попри заяви керівництва РФ щодо виключно мирного призначення вантажів, які перевозять т.зв. «гуманітарні конвої», в реальності вони є одним із способів підтримки російських окупаційних військ та окупаційних адміністрацій на Сході України, в першу чергу обладнанням та устаткуванням військового призначення.

Встановлено, що 24 травня ц.р. черговим російським т.зв. «гуманітарним конвоєм» на тимчасово окуповану територію Донбасу доставлено вантаж військового призначення для з’єднань і частин російських окупаційних військ, у т.ч. радіостанції та засоби індивідуального захисту.

http://mediarnbo.org/2018/05/26/oos-zvedeni-dani-26-travnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества