Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 19 травня 2018

Протягом минулої доби на лінії зіткнення спостерігалося подальше нехтування бойовиками окупаційних адміністрацій РФ усіх домовленостей про дотримання режиму тиші.

Всупереч Мінським угодам російські окупанти продовжують активно застосовувати по оборонних укріпленнях Українських військових та цивільній інфраструктурі населених пунктів на лінії розмежування артилерію та міномети. Підрозділи Об’єднаних сил ведуть активну оборону.

Загалом протягом минулої доби, 19 травня, російсько-окупаційні війська здійснили 58 прицільних обстрілів оборонних позицій наших захисників – підрозділів Об’єднаних сил.

Зокрема, бойовики окупаційних адміністрацій РФ здійснили 65 пострілів з артилерії калібру 122 мм, випустили 90 мін з мінометів калібрів 120 та 82 мм.

Наші військові тримають активну оборону та понад 20 разів відкривали адекватний вогонь у відповідь зі штатного піхотного озброєння, з метою збереження життя та здоров’я особового складу.

Внаслідок бойових дій протягом минулої доби троє наших захисників були поранені. Усіх військових, евакуйовано та їм надається необхідна кваліфікована медична допомога. Як повідомлялося – один з військових отримав поранення внаслідок підриву на невстановленому вибуховому пристрої, стан його здоров’я оцінюється як важкий. Стан здоров’я ще двох поранених внаслідок мінометних обстрілів – середньої важкості та задовільний.

Луганський напрямок

Протягом 19 травня зафіксовано 25 прицільних ворожих обстрілів.

Вчора близько 05:00 ранку, з боку шахти Гагаріна, що в окупованій Горлівці, російсько-окупаційні війська здійснили близько 20 пострілів з артилерії калібру 122 мм по нашим захисникам Залізного.

Також артилерію калібру 122 мм ворог застосовував по підрозділах Об’єднаних сил пізно ввечері, поблизу Новотошківського, та знову Залізного. Загалом противник здійснив на Луганському напрямку понад 40 артилерійських пострілів 122-го калібру.

Ворожі обстріли з мінометів калібрів 120 та 82 мм російсько-окупаційні війська неодноразово вели по нашим захисникам Новозванівки, Зайцевого, Кримського та Золотого.

При цьому, вчора зранку, одразу після обстрілу позицій Українських військових в районі Зайцевого з мінометів калібру 120 мм, бойовики окупаційних адміністрацій РФ випустили 8 мінометних мін 120-го калібру по цивільній інфраструктурі н.п. Зайцеве. Обстріл мирних мешканців російсько-терористичні війська вели з боку окупованого н.п. Гольмівський.

На щастя, постраждалих серед цивільного населення немає. Внаслідок обстрілу бойовики пошкодили один житловий будинок по вул. Мануїльського.

Донецький напрямок

Протягом минулої доби зафіксовано 33 ворожих прицільних обстріли. Якщо протягом декількох днів основна ворожа активність щодо застосування важкого озброєння в основному спостерігалася на Луганському напрямку, то протягом 19 травня бойовики російсько-окупаційних військ відновили обстріли на Донецькому напрямку з артилерії та мінометів.

Зокрема, з близько 16:30, ворог зробив 10 пострілів зі ствольної артилерії калібру 122 мм по нашим оборонцям Водяного. Пізніше артилерійські обстріли з цього ж 122-го калібру зафіксовано по оборонних позиціях підрозділів Об’єднаних сил поблизу Широкиного та Піщевика.

Міномети калібрів 120 та 82 мм противник застосовував по нашим опорним пунктам в районі Авдіївки, Водяного, Миколаївки, Широкиного та Новотроїцького.

Вогневі провокації з піхотного озброєння ворог вів по захисниках вказаних населених пунктів, а також в районі Верхньоторецького, Гнутового, Красногорівки, Мар’їнки, Павлополя, Пісків, Опитного, та по оборонцям шахти Бутівка.

В районі Верхньоторецького зафіксовано ведення вогню ворожим снайпером.

Ситуація на лінії зіткнення сьогодні, 20 травня

Вночі ситуація на лінії фронту загострилася. З опівночі, станом на 12:00 зафіксовано вже 22 прицільних ворожих обстріли з боку російсько-окупаційних військ. При цьому вночі ворог знову застосовував по наших Українських захисниках заборонені Мінськими угодами важкі види озброєння: РСЗВ БМ-21 «Град», артилерію калібру 122 мм, та міномети калібру 120 мм.

Одразу з опівночі, протягом години, з боку окупованого Докучаєвська, противник здійснив близько 60 пострілів з артилерії калібру 122 мм по нашим оборонцям Новотроїцького. Також ворожий вогонь з артилерії цього ж калібру зафіксовано по нашим захисникам Зайцевого.

О 05:20, протягом 40 хвилин, бойовики окупаційних адміністрацій РФ випустили 20 реактивних снарядів з РСЗВ БМ-21 «Град» та 10 мін 120-го калібру по нашим захисникам Авдіївки.

Міномети калібрів 120 та 82 мм ворог активно застосував на Горлівському напрямку, а також в районі Миколаївки, Авдіївки, Пісків та Широкиного.

Провокаційні обстріли з піхотного озброєння противник вів по оборонцях н.п. Водяне, Широкине, Гнутове, Піски, Павлопіль, Верхньоторецьке.

Сьогодні з опівночі станом на 12:00 в бік оборонних позицій Об’єднаних сил російсько-окупаційні війська випустили 20 снарядів з РСЗВ БМ-21 «Град», зробили близько 70 пострілів з артилерії калібру 122 мм, також випустили понад 100 мін з мінометів калібру 120 мм, та 50 мін 82-го калібру.

Станом на 12:00, сьогодні, 20 травня, поранених внаслідок активних бойових дій серед Українських військових немає.

Підрозділи Об’єднаних сил готові до будь-яких дій з боку російсько-окупаційних військ та ведуть активну оборону.

http://mediarnbo.org/2018/05/19/oos-zvedeni-dani-19-travnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества