Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 16 травня 2018

Обстановка на лінії зіткнення минулої доби особливих змін не зазнала. Основна активність противника прийшлася на післяобідній та нічний час, бойові дії тривали по всій лінії розмежування. Противник не знижує активності вогневих провокацій та продовжує обстрілювати наші оборонні позиції, зокрема, із застосуванням забороненої Мінськими домовленостями ствольної артилерії. Підрозділи Об’єднаних сил ведуть активну оборону та дають адекватну відповідь.

Загалом усі 45 ворожих обстрілів, що були зафіксовані на лінії зіткнення минулої доби, визначені як прицільні.

З метою збереження життя та здоров’я особового складу, а також знищення активних вогневих засобів противника, військовослужбовці Збройних Сил України 25 разів відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи виключно дозволену Мінськими домовленостями зброю.

На жаль, внаслідок ворожих обстрілів з боку російсько-окупаційних військ загинув один наш захисник, 1985 р.н.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким, а також бойовим товаришам нашого воїна, з якими пліч-о-пліч він боронив Україну від російської збройної агресії. Вічна йому пам’ять!

Ще двоє наших захисників були поранені внаслідок ворожих обстрілів. Стан здоров’я військовослужбовців оцінюється як задовільний.

Бойовики окупаційних адміністрацій РФ вкотре застосували зброю проти мирного населення на лінії розмежування

Близько 6 ранку минулої доби, з міномету калібру 82 мм російсько-окупаційні війська обстріляли н.п. Новгородське. Пошкоджено дві житлові будівлі по вул. Слов’янська, втрат серед цивільного населення, на щастя, немає. Вогонь вівся з напрямку н.п. Залізна Балка, що знаходиться на тимчасово непідконтрольній Україні території.

Луганський напрямок

Минулої доби зафіксовано 16 прицільних обстрілів з боку противника. Найбільше загострення спостерігалося в районі Зайцевого та Залізного.

З мінометів калібру 120 та 82 мм ворог вів вогонь по наших опорних пунктах в районах Залізного, Зайцевого, Новгородського, Новозванівки, Травневого та Троїцького. Загалом, у бік наших військових було випущено понад 100 мінометних мін різних калібрів. Противник також активно застосовував гранатомети та стрілецьку зброю різних типів і калібрів.

В районі Світлодарська провокаційний вогонь по позиціям Об’єднаних сил окупанти вели з озброєння БМП, а в районі Троїцького – із зенітної установки ЗУ-23-2.

Неподалік Золотого та Катеринівки противник вів обстріли наших позицій зі стрілецької зброї.

Донецький напрямок

Зафіксовано 29 ворожих обстрілів та вогневих зіткнень, переважно зі стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів та гранатометів різних типів. Активність противника відзначається в районах населених пунктів Водяне, Верхньоторецьке, Гнутове, Кам’янка, Красногорівка, Лебединське, Мар’їнка, Опитне, Павлопіль, Піски та Талаківка. Найбільша кількість ворожих обстрілів, – 8 разів, зафіксована в районі Широкиного.

Поряд з цим, у районі Верхньоторецького, Талаківки, Пісків та Широкиного противник застосовував міномети калібру 120 та 82 мм. У бік наших військових було випущено близько 20 мін.

Інформація Прес-центру Об’єднаних сил

Один із наших підрозділів, що обороняється в районі Мар’їнки, вночі здійснив рейд в тил противника. В ході короткого бою було захоплено три ворожих міномета, з яких ворог постійно вів вогонь по наших позиціях. Наразі дані зразки озброєння переміщуються в район відведення, який чітко визначений Мінськими домовленостями, де буде здійснено їх подальше вивчення.

Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає. Командир підрозділу та його підлеглі, які брали участь у рейді, подані до державних нагород.

Поточна ситуація на сьогодні, 16 травня, в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях

З опівночі в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 10 прицільних обстрілів наших опорних пунктів. З мінометів калібру 120 мм противник обстріляв наші позиції в районі населених пунктів Майорськ та Опитне. Під вогнем мінометів калібру 82 мм також опинилися наші опорні пункти в районі Водяного та Світлодарська.

Загалом у бік наших військових було випущено понад 50 мін різних калібрів.

Вогневі провокації противника зі стрілецької зброї різних калібрів, гранатометів та БМП також відбулися в районі Станиці Луганської на Луганському, а також в районах Водяного, Гнутового та Опитного на Донецькому напрямку.

Підрозділи Об’єднаних сил ведуть активну оборону. У 4 випадках наші військові відкривали адекватний вогонь у відповідь.

Станом на 09:00 сьогодні, втрат серед наших військовослужбовців немає.

У Збройних Силах України за період з початку конфлікту на сході проведено понад 270 випробувань та досліджень нових зразків озброєння і військової техніки

Про це вчора під час брифінгу повідомив начальник Воєнно-наукового управління Генерального штабу Збройних Сил України полковник Юрій Гусак.

Протягом 2014-2017 років у Збройних Силах України проведено понад 270 випробувань перспективних зразків озброєння та військової техніки, включаючи державні випробування. Лише у 2017 році проводилася дослідна експлуатація понад 40 таких зразків. Серед них — міномети різного калібру та постріли до них, снайперські гвинтівки, прилади спостереження та нічного бачення, спеціальні медичні кабінети на автомобільній базі, безпілотні авіаційні комплекси, радіостанції різного діапазону тощо.

Полковник Юрій Гусак також зазначив, що у 2018 році така робота продовжується та має позитивну динаміку. На даний час військові науковці спрямовують зусилля на розвиток високоефективних систем озброєння і техніки, включаючи сучасну телекомунікаційну інфраструктуру, засоби стримування та протидії, робототехнічні комплекси військового призначення, безпілотні літальні й морські автономні апарати.

У Лондоні, в рамках двостороннього співробітництва, делегація Міністерства оборони України, яку очолив заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції генерал-лейтенант Анатолій Петренко, взяла участь в українсько-британських воєнно-політичних консультаціях

Під час зустрічей з британською стороною було обговорено воєнно-політичну ситуацію, поточний стан співробітництва між оборонними відомствами двох держав, визначено напрями та пріоритети подальшої взаємодії, а також узгоджено план двостороннього співробітництва.

Національний університет оборони України імені Івана Черняховського відвідала делегація Балтійського оборонного коледжу на чолі з його керівником генерал-майором Андісом Ділансом

Іноземних гостей, слухачів Об’єднаного командно-штабного курсу Балтійського оборонного коледжу, ознайомили зі структурою та основними завданнями Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України та Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, де начальником є генерал-лейтенант Анатолій Сиротенко.

Особливу увагу було приділено питанням підготовки військових фахівців оперативного та стратегічного рівнів, специфіці побудови навчальних програм та організації освітнього процесу із врахуванням досвіду участі підрозділів Збройних Сил України в антитерористичній операції та операції Об’єднаних Сил.

Сторони висловили зацікавленість до продовження активної співпраці у питаннях підготовки військових фахівців.

Учора, 15 травня, у Харкові, в рамках реалізації в Україні Програми НАТО «Наука заради миру і безпеки» за підтримки Фонду відповідальності Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів розпочався дводенний семінар із перспективних досліджень за темою: «Жінки-лідерки та ключова роль організацій громадянського суспільства. Посилення цивільно-військової співпраці в Україні»

Участь в обговоренні актуальних для нашого суспільства питань беруть близько 100 осіб із декількох країн Європи. Власними думками із учасниками семінару також охоче діляться військовослужбовці Збройних Сил України.

Організаторами багатосторонньої зустрічі виступили представники Громадського об’єднання «Інформаційно-консультаційний жіночий центр» (Київ), їхні колеги з «Istituto Affari Internazionali» (Італія, Рим) та ще низка організацій.

http://mediarnbo.org/2018/05/16/oos-zvedeni-dani-16-travnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества