Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 15 травня 2018

Протягом минулої доби на лінії фронту ситуація залишалася без змін. Бойовики окупаційних адміністрацій РФ продовжували тривалі обстріли по позиціях Об’єднаних сил з видів озброєння, калібр яких заборонений Мінськими домовленостями. Наші захисники ведуть активну оборону та дають гідну відсіч ворогу.

Загалом протягом минулої доби, 14 травня, зафіксовано 42 прицільні обстріли оборонних позицій підрозділів Об’єднаних сил, з них 11 разів бойовики окупаційних адміністрацій РФ застосовували важке озброєння.

З метою збереження життя та здоров’я особового складу, наші захисники понад 20 разів відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи гранатомети та стрілецьку зброю.

Зазначимо, що внаслідок обстрілів з боку російсько-окупаційних військ, протягом 14 травня жоден наших захисник не був поранений.

Луганський напрямок

Протягом 14 травня зафіксовано 17 прицільних ворожих обстрілів.

Заборонені Мінськими угодами міномети калібру 120 мм, а також міномети 82-го калібру бойовики окупаційних адміністрацій РФ неодноразово застосовували по позиціям підрозділів Об’єднаних сил в районах н.п. Зайцеве, Залізне, Золоте, Троїцьке.

Провокаційні обстріли з озброєння БМП, гранатометів різних типів та великокаліберних кулеметів зафіксовано поблизу н.п. Катеринівка, Новозванівка, Зайцеве, Луганське, Світлодарськ, Залізне та Кримське.

Загалом, протягом минулої доби ворог випустив по наших оборонних позиціях на Луганському напрямку понад 90 мін з мінометів калібрів 120 та 82 мм.

Наші захисники декілька разів відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи штатне піхотне озброєння, та давали адекватну відповідь ворогу.

Донецький напрямок

Протягом минулої доби з боку бойовиків окупаційних адміністрацій РФ зафіксовано 25 провокаційних прицільних обстрілів.

На цьому напрямку ворог в основному активно застосовував по наших захисниках гранатомети різних типів, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Провокаційні ворожі обстріли зафіксовано поблизу н.п. Піски, Водяне, Піщевик, Гнутове, Мар’їнка, Авдіївка, Талаківка, Опитне, Лебединське, Широкине, та по захисникам шахти Бутівка. Окрім цього, з опівночі, наші захисники н.п. Піски нарахували на своїх позиціях розриви декількох ворожих мін з міномету калібру 82 мм.

Поточна ситуація на сьогодні, 15 травня

З опівночі, з боку бойовиків окупаційних адміністрацій РФ вже зафіксовано 11 прицільних обстрілів.

Вночі окупанти випустили декілька мін з міномету калібру 82 мм по оборонцях Новгородського. Решту обстрілів ворог вів, застосовуючи гранатомети та стрілецьку зброю. Провокаційний ворожий вогонь зафіксовано в районі Катеринівки, Талаківки, Гнутового, Водяного, та 5 разів – поблизу Широкиного.

З початку цієї доби, 15 травня, поранених серед Українських військовослужбовців немає.

Зазначимо, що ситуація на лінії фронту залишається складною, проте повністю контрольованою нашими захисниками – підрозділами Об’єднаних сил.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування ЗС РФ посилює контроль за діяльністю окупаційних військ.

У з’єднаннях і частинах т.зв. 1 та 2 АК російсько-окупаційних військ розпочала роботу чергова комплексна комісія штабу 8 армії Південного ВО ЗС РФ, яка здійснює всебічну перевірку поточного стану справ, у т.ч. укомплектованості підрозділів окупантів особовим складом.

З метою посилення мілітаризації тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та залучення місцевого населення до злочинних дій, російське командування нарощує пропагандистські заходи щодо проходження служби у складі окупаційних військ. При цьому, суттєво збільшилась кількість акцій з поширення агітаційних матеріалів (листівок, оголошень) на вулицях окупованих населених пунктів, інформаційних звернень під час телевізійних і радіо трансляцій підконтрольних окупаційній владі ЗМІ.

Сьогодні, 15 травня, Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак вручив відомчі нагороди та грошові премії тридцятьом військовослужбовцям 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗС України

Наші військові щойно повернулися із Німеччини, де брали участь у багатонаціональних навчаннях «Combined Resolve» та продемонстрували найкращі показники під час виконання складних завдань.

«Цим військовослужбовцям можна доручити надскладні завдання, які вимагають нестандартних рішень. Досвід, який воїни отримали у районі проведення АТО, досвід командирів підрозділів, є свідченням того, що українські ЗС здатні захищати свою країну. Ви продемонстрували всьому світові, що українські воїни є хоробрими, найкращими воїнами у світі, які вміють чудово воювати та навчатися», – наголосив під час церемонії нагородження Міністр оборони України Степан Полторак.

Всього ж за результатами багатонаціональних навчань «Combined Resolve» рішенням Міністра оборони нагороджено 101 військовослужбовця 95-ї та 79-ї окремих десантно-штурмових та 14-ї окремої механізованої бригади.

Міністерством оборони України проводиться інтенсивна робота щодо здійснення процедури закупівель послуг (робіт) по будівництву гуртожитків для військовослужбовців військової служби за контрактом

Станом на травень 2018 року розпочато процедури закупівель щодо будівництва 178 об’єктів будівництва. Вже пройшли торги по 160 об’єктам, укладені 37 угод для подальшого виконання будівельних робіт.

Для здійснення перевірки ходу проведення торгів та попереднього укладання угод, рішенням Міністра оборони України Степана Полторака створені дві мобільні групи.

До складу мобільних груп увійшли досвідчені спеціалісти юридичних підрозділів, підрозділів ВСП, Аудиту та Головної інспекції Міністерства оборони України, які перевірятимуть якість проведення тендерних процедур. За підсумками роботи мобільних груп будуть прийняті відповідні правові рішення.

У разі виявлення порушень з боку осіб, відповідальних за проведення торгів, вони будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Прес-служба Міністерства оборони України і в подальшому інформуватиме суспільство про хід будівництва та виконання угод з боку будівельних підприємств – виконавців робіт.

У місті Новоград-Волинський, Житомирської області заступник Міністра оборони України генерал-майор Олег Шевчук проінспектував військові містечка, де розпочався перший етап будівельних робіт зі зведення житлових комплексів для контрактників

Зазначимо, що наприкінці цього року буде введено в експлуатацію 184 житлові об’єкти поліпшеного планування по всій країні. Їхнє будівництво відбувається в межах комплексної програми з бюджетом у 2,6 мільярда гривень.

Зокрема, у Новоград-Волинському буде побудовано 7 гуртожитків для військовослужбовців-контрактників, які проходять службу у військових частинах гарнізону. Згідно умов договору, через 210 днів у нові помешкання вже мають заселитися новосели.

Варто зазначити, що під час роботи в Західному регіоні, робоча група Міністерства оборони проінспектувала одразу декілька будівельних майданчиків. Зокрема, конструктивне спілкування з представниками будівельних організацій відбулося у Львівському та Бродівському гарнізонах.

Під час перебування у 184 Навчальному центрі Національної академії сухопутних військ, робоча група Міноборони ознайомилася з реалізацією проекту поточного будівництва помешкань для особового складу, який представив начальник Академії генерал-лейтенант Павло Ткачук. Увагу присутніх було звернуто на те, що поліпшення умов проживання рядового, сержантського, викладацького складу є пріоритетним завданням.

Як наголосив заступник Міністра оборони України генерал-майор Олег Шевчук, відповідальні посадові особи оборонного відомства здійснюватимуть технічний нагляд за будівництвом у порядку, встановленому законодавством. Адже до прикладу, на першому об’єкті в Новоград-Волинському було відзначено відставання від термінів, обумовлених сторонами. Представники забудовника запевнили в тому, що надолужать згаяний час. Варто зазначити, що реалізуючи проект з будівництва службового житла, оборонне відомство вперше запровадило практику суворого дотримання термінів виконання етапів будівництва та відповідальність за їхній зрив.

Генерал-майор Олег Шевчук зазначив, що Міноборони не хоче мати справу з довгобудами.

«Є календарний рік, впродовж якого можна виконати усі технічні роботи. Саме тому в договорі-підряді ми обумовили низку пунктів, невиконання яких може призвести до накладення штрафних санкцій», – наголосив заступник Міністра оборони України.

http://mediarnbo.org/2018/05/15/oos-zvedeni-dani-15-travnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества