Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 10 травня 2018

Обстановка на лінії зіткнення минулої доби залишалася напруженою, але контрольованою підрозділами Об’єднаних сил. Інтенсивні бойові дії тривали по всій лінії розмежування, противник не знижує активність вогневих провокацій. Російсько-окупаційні війська продовжують обстрілювати наші оборонні позиції, зокрема, із застосуванням забороненої Мінськими домовленостями ствольної артилерії.

Загалом усі 73 ворожих обстріли, що були зафіксовані на лінії зіткнення минулої доби, визначені як прицільні.

Бойовики окупаційних адміністрацій РФ не шкодували боєприпасів до стрілецької зброї, а також зробили 17 пострілів з артилерії калібру 122 мм та випустили по оборонним позиціям Об’єднаних сил понад 150 мін з мінометів калібру 120 та 82 мм. На деяких напрямках окупанти вдавалися до штурмових дій.

З метою збереження життя та здоров’я особового складу, а також знищення активних вогневих засобів противника, військовослужбовці Збройних Сил України 33 рази відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи виключно дозволену Мінськими домовленостями зброю.

Як повідомлялося, минулої доби, 9 травня, вночі, під час бойових дій загинув один наш захисник, 1969 р.н.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким, а також бойовим товаришам нашого воїна, з якими пліч-о-пліч він боронив Україну від російської збройної агресії. Вічна йому пам’ять!

Також протягом минулої доби п’ятеро наших захисників були поранені внаслідок ворожих обстрілів, ще один отримав бойове травмування.

Стан здоров’я одного з них оцінюється як важкий, ще одного як середньої важкості. Решта військовослужбовців почувають себе задовільно.

Луганський напрямок

Минулої доби відзначено 16 обстрілів з боку противника. Найбільше загострення спостерігалося в районі Зайцевого та Новолуганського, де противник активно застосовував міномети та стрілецьку зброю різних типів і калібрів, а також БМП.

Окрім того, ворог обстрілював наші опорні пункти в районах населених пунктів Катеринівка, Кримське, Майорськ, Новозванівка, Троїцьке.

Загалом, на Луганському напрямку, у бік наших військових було випущено понад 100 мінометних мін різних калібрів.

Донецький напрямок

Зафіксовано 57 ворожих обстрілів, переважно зі стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів та гранатометів різних типів. Вогневі зіткнення відбулися в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Верхньоторецьке, Богданівка, Гнутове, Кам’янка, Красногорівка, Мар’їнка, Невельське, Новогнатівка, Новотроїцьке, Опитне, Павлопіль, Піски, Піщевик, Старогнатівка, Широкине та шахта Бутівка.

Поряд з цим, в 11 випадках противник застосовував ствольну артилерію та міномети.

Під вогонь артилерійських систем калібру 122 мм потрапили наші позиції в районі Старогнатівки та Новогнатівки. Загалом у бік наших військових було випущено 17 артилерійських снарядів.

З мінометів калібрів 120 та 82 мм противник вів обстріли наших опорних пунктів в районах Авдіївки, Богданівки, Верхньоторецького, Новотроїцького, Опитного та Пісків. У бік наших військових загалом було випущено понад 50 мін різних калібрів.

Поточна ситуація сьогодні, 10 травня, в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях

З опівночі в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 14 прицільних обстрілів наших опорних пунктів. В районі населених пунктів Артемове, Зайцеве та Причепилівка на Луганському напрямку противник обстріляв наші позиції з мінометів калібрів 120 та 82 мм. У бік наших військових загалом було випущено близько 40 мін різних калібрів.

Вогневі провокації противника зі стрілецької зброї та гранатометів також відбулися в районі Новозванівки на Луганському, а також в районах Авдіївки, Водяного, Красногорівки, Опитного, Широкиного та Шахти Бутівки на Донецькому напрямку.

Підрозділи Об’єднаних сил вели активну оборону. У 6 випадках наші військові відкривали адекватний вогонь у відповідь.

Станом на 09.00 сьогодні, втрат серед наших військовослужбовців немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російське окупаційне командування під виглядом заходів з організації безпеки проведення травневих свят запровадило жорсткі обмеження щодо переміщення цивільного населення на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей.

Також у районах дислокації підрозділів російсько-окупаційних військ було встановлено додаткові мінні загородження, у т.ч. з використанням заборонених міжнародними Конвенціями протипіхотних мін (Женевська Конвенція 1980 року та Протокол 2 до неї з правками 1996 року, Оттавська Конвенція 1997 року).

Внаслідок зазначених злочинних дій російських окупантів збільшилась кількість випадків загибелі та каліцтв серед цивільного населення

Зокрема, 7 травня ц.р. внаслідок підриву на протипіхотній міні загинув мешканець окупованого села Жовте Слов’яносербського району Луганської області.

Водночас від підривів на своїх мінних полях гинуть і самі окупанти. Так, 7 травня ц.р. через відсутність позначень на місцевості підірвались на мінах військовослужбовці 1-ї та 5-ї окремих мотострілецьких бригад російських окупаційних військ.

В суботу 12 травня, у Києві відбудеться фінальна частина відбору до збірної України Ігор Нескорених — Національні Ігри для поранених воїнів

За 15 місць в команді, яка представить Україну на Іграх Нескорених 2018 року в Сіднеї, на національних змаганнях змагатимуться 175 ветеранів та військовослужбовців з усієї країни.

Організатори та команда Ігор Нескорених в Україні запрошують усіх бажаючих підтримати учасників національних змагань на їхньому шляху до великого міжнародного турніру. Вхід на всі локації змагань для глядачів традиційно буде безкоштовним.

Більш детальна інформація щодо розкладу змагань у Києві – на офіційному веб-сайті Міністерства оборони України.

http://mediarnbo.org/2018/05/10/zvedeni-dani-oos-10-travnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества