Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 03 квітня 2018

Минулої доби обстановка на лінії зіткнення суттєвих змін не зазнала. Як і раніше, особливу активність російсько-окупаційні війська демонстрували на Донецькому напрямку. Поряд з цим, приємно зазначити, що жоден з наших захисників не постраждав від обстрілів.

Усі 20 ворожих обстрілів наших оборонних позицій визначені як прицільні. Військовослужбовці Збройних Сил України дотримувалися режиму припинення вогню, але в одному випадку таки були змушені відкрити вогонь у відповідь, застосовуючи дозволену Мінськими домовленостями зброю.

Внаслідок ворожих обстрілів жоден з військовослужбовців Збройних Сил України не постраждав.

Луганський напрямок

Минула доба стала однією з тих небагатьох, коли не пролунало жодного пострілу. Дуже хотілося б, щоб бойовики російських окупаційних військ та їх ватажки нарешті взагалі припинили обстріли й в інші дні та на інших напрямках, дотримуючись режиму тиші в повній мірі.

Донецький напрямок

Зафіксовано 20 ворожих обстрілів. Противник застосовував увесь спектр стрілецької зброї, великокаліберні кулемети та гранатомети різних типів. В районі Пісків наші позиції були обстріляні з міномету калібру 82 мм. У бік українських військових було випущено три міни.

Найбільшу кількість обстрілів з боку окупаційних військ було зафіксовано в районах Водяного та шахти Бутівка. Тут противник відкривав вогонь по шість разів.

Під ворожі обстріли також потрапили наші опорні пункти в районах населених пунктів Гнутове, Кам’янка, Талаківка, Павлопіль.

Загалом тривалість ворожих обстрілів не перевищувала 30-40 хвилин, але в районі Водяного, близько 18 години, окупанти вели вогонь з великокаліберного кулемету по нашим позиціях протягом півтори години, нахабно демонструючи своє справжнє ставлення до встановлення режиму тиші.

Інформація Головного управління розвідки Міноборони України

Командування російських окупаційних військ вживає додаткових заходів щодо підвищення рівня готовності до бойового застосування з’єднань і частин т.зв. 1-го та 2-го армійських корпусів російських окупаційних військ. Зокрема, минулого тижня відмічено зростання інтенсивності тренувань з приведення у вищі ступені бойової готовності підрозділів окремої мотострілецької бригади, дислокованої в населеному пункты Кальміуське, окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (дислокованого у Новоазовську), окремого мотострілецького полку (місто Донецьк) та окремої артилерійської бригади (місто Хрустальний).

Інформація Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України

З початку бойових дій було перевірено близько 26 тис. гектарів територій та знищено понад 340 тис. вибухонебезпечних предметів.

За попередньою оцінкою, загальна площа районів, забруднених мінами та вибухонебезпечними предметами, складає близько 7 тис. кв. км на підконтрольній території та орієнтовно 9 тис. кв. км на окупованих територіях Донецької, Луганської областей та Автономної Республіки Крим. Тому, як не сумно про це говорити, нині Україна є однією з найбільш забруднених мінами та вибухонебезпечними предметами держав у світі.

Найбільші зусилля щодо розмінування зосереджувалися на відновленні елементів інфраструктури, таких як газо- та водогони, лінії електромереж, залізничні колії.

Починаючи з 2016 року, у виконанні заходів протимінної діяльності беруть участь міжнародні неурядові організації The HALO Trust, Данська група з розмінування (DDG), Швейцарський фонд протимінної діяльності (FSD). Також значні зусилля за напрямком навчання населення ризикам від вибухонебезпечних предметів докладають Міжнародний Комітет Червоного Хреста, UNISEF та інші гуманітарні організації.

Начальник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності полковник Максим Комісаров повідомив, що на сході України РФ використовує міни радянського виробництва, які вже не існують на території нашої держави.

Наприклад, на звільнених територіях Донецької та Луганської областей українські сапери знаходять протипіхотні міни натискної дії ПМН-2, які Україна не використовує, оскільки знищила ще раніше за міжнародними зобов’язаннями в сфері протимінної діяльності. Вони у нас могли з’явитися тільки з боку РФ. Також, на цих територіях українськими саперами була знешкоджена осколкова міна направленої дії МОН-50, під якою стояла міна-ловушка МЛ-8, що виробляється виключно у Росії. Дуже часто виявляються міні, які були виготовлені після 1991 року, та які не використовує Україна.

Полковник Максим Комісаров наголосив, що наша держава залишається відданою своїм міжнародним зобов’язанням в сфері протимінної діяльності.

http://mediarnbo.org/2018/04/03/zvedeni-dani-ato-03-kvitnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества