Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 28 квітня 2018

Протягом доби, що минула, з боку бойовиків російсько-окупаційних військ продовжувалися обстріли наших оборонних позицій із заборонених Мінськими домовленостями калібрів.

Загалом протягом минулої доби, 27 квітня, зафіксовано 53 обстріли наших оборонних позицій з боку бойовиків російсько-окупаційних військ.

При цьому окупанти випустили по наших захисниках близько 50 мін з мінометів калібрів 120 та 82 мм.

Застосовуючи штатне піхотне озброєння, не заборонене Мінськими угодами, з метою збереження життя та здоров’я особового складу, наші військові понад 20 разів відкривали вогонь у відповідь.

Внаслідок ворожих обстрілів троє наших захисників отримали поранення. Їх доставлено до медичних закладів, для надання кваліфікованої медичної допомоги. Стан здоров’я усіх трьох наших захисників – задовільний.

Луганський напрямок

Зафіксовано 3 прицільні ворожі обстріли.

Одразу з опівночі, протягом майже години, окупанти вели обстріл українських військових поблизу Світлодарська з міномету калібру 120 мм та гранатометів різних типів.

До вечора на цьому напрямку спостерігалося відносне затишшя. Ввечері окупанти здійснили 2 провокаційні обстріли захисників Кримського. З 19:00 ворог випустив тут декілька мін з мінометів калібру 82 мм, вів вогонь з озброєння БМП, гранатометів та великокаліберних кулеметів. Після 23:00, до опівночі, противник випустив по оборонцях Кримського ще понад 20 мін з мінометів калібрів 120 та 82 мм.

Донецький напрямок

Надалі неспокійно було протягом вчорашньої доби й тут, де українські захисники 50 разів потрапляли під ворожий вогневий вплив.

З мінометів калібрів 120 та 82 мм окупанти вели обстріли наших позицій зранку в районі Лебединського та вдень поблизу Водяного.

Ворожі обстріли з озброєння БМП зафіксовано в районі Талаківки та Пісків.

Провокаційні обстріли опорних пунктів українських захисників з великокаліберних кулеметів, гранатометів різних типів та стрілецької зброї бойовики російсько-окупаційних військ вели поблизу н.п. Піщевик, Опитне, Верхньоторецьке, Піски, Богданівка, Невельське, Павлопіль, Гнутове. А також тричі – по оборонцях Красногорівки й Талаківки, по чотири рази – в бік Авдіївки та Кам’янки, по п’ять разів – поблизу Мар’їнки та Широкиного, шість разів – по захисниках шахти Бутівка, та 8 разів – по оборонцях Водяного.

В районі Мар’їнки з 19:00 понад годину вів вогонь ворожий снайпер.

Поточна ситуація сьогодні, 28 квітня

З опівночі, станом на 09:00, з боку бойовиків російсько-окупаційних військ вже зафіксовано 10 прицільних обстрілів.

На Луганському напрямку окупанти 4 рази застосовували міномети різних калібрів.

З мінометів калібрів 120 мм ворог вів обстріли захисників н.п. Луганське та Новотошківське, оборонці останнього також потрапили під обстріл з мінометів калібру 82 мм. Загалом, станом на 09.00 ранку, противник випустив по наших оборонних позиціях понад 40 мін з мінометів калібрів 120 та 82 мм.

На Донецькому напрямку станом на сьогоднішній ранок ворог 6 разів вів тривалі провокаційні обстріли з гранатометів різних типів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї в бік захисників Талаківки, Гнутового, Широкиного та по оборонцях шахти Бутівка.

Внаслідок ворожих обстрілів один наш захисник отримав поранення. Його доставлено до військового мобільного госпіталя, де нашому військовослужбовцю надається необхідна медична допомога. Стан здоров’я нашого захисника – середньої важкості.

Інформація Прес-центру Штабу АТО

Фахівцями Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) задокументовано черговий факт обстрілу населеного пункту Зайцеве, Бахмутського району з боку бойовиків російсько-окупаційних військ.

Встановлено, що вогонь по цивільній інфраструктурі противник вів з окупованих н.п. Горлівка та Гольмівський з 09:00 до 09:45 26 квітня, застосовуючи міномети калібру 120 мм.

Унаслідок зазначених обстрілів пошкоджено господарські будівлі мирних мешканців, які проживають по вулицях Вологодського та Шумського, а також лінії електропередач. На щастя, ніхто з місцевих мешканців не постраждав. Про зазначене поінформовано Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ.

Українська сторона Спільного центру розцінює обстріл цивільної інфраструктури з боку бойовиків як чергову провокацію, спрямовану на дестабілізацію соціальної обстановки на лінії зіткнення, примушення ЗС України до відкриття вогню у відповідь, аби у подальшому звинуватити українську сторону у неспроможності дотримуватись взятих на себе зобов’язань щодо дотримання всеохоплюючого режиму тиші.

Українська сторона СЦКК наголошує, що подібні дії з боку ватажків окупаційної адміністрації РФ свідчать про свідоме та навмисне нехтування ними усіх норм міжнародного гуманітарного права, що несуть пряму загрозу життю та здоров’ю цивільного населення й завдають матеріальних збитків.

На офіційному веб-сайті Міністерства оборони України повідомляється про Особливий порядок, що буде діяти з оголошенням початку проведення операції Об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей.

http://mediarnbo.org/2018/04/28/zvedeni-dani-ato-28-kvitnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества