Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 18 квітня 2018

Минула доба в районі АТО розпочалася цинічним обстрілом важкою артилерією противника будинків мирних мешканців населеного пункту Зайцеве.

Також протягом доби зафіксовано 45 обстрілів наших оборонних позицій з боку російсько-окупаційних військ. Окрім інших видів зброї, ворог застосовував заборонені Мінськими домовленостями міномети калібру 120 мм та артилерійські системи калібру 152 мм.

44 із 45 ворожих обстрілів наших оборонних позицій визначені як прицільні. З метою збереження життя та здоров’я особового складу, військовослужбовці Збройних Сил України 22 рази були змушені відкрити вогонь у відповідь, застосовуючи виключно дозволену Мінськими домовленостями зброю.

На жаль, внаслідок ворожих обстрілів загинув один наш захисник, 1968 р.н.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким, а також бойовим товаришам нашого героя, з якими пліч-о-пліч він боронив Україну від російської збройної агресії. Вічна йому пам’ять і слава!

Окрім цього, внаслідок ворожих обстрілів отримали поранення троє українських військовослужбовців. Стан здоров’я одного з них оцінюється як «важкий», інших – «середньої важкості».

Луганський напрямок

Українська сторона СЦКК зафіксувала та задокументувала черговий факт обстрілу бойовиками російсько-окупаційних військ об’єктів цивільної інфраструктури. Цього разу під вогнем артилерійських систем калібрів 152 та 122 мм опинився населений пункт Зайцеве. Встановлено, що вогонь по мирним мешканцям селища вівся з окупованого російсько-окупаційними військами н.п. Горлівка.

Обстріл стався після першої години ночі. Повністю знищено житловий будинок та господарська будівля по вулиці Вернадського 32, пошкоджені господарчі будівлі, присадибні ділянки та огорожі по вулицях Журавського та Мануїльського. На щастя, ніхто з місцевих мешканців не постраждав. Про зазначене поінформовано СММ ОБСЄ.

Варто зазначити, що група спостерігачів Української сторони СЦКК, яка прибула до Зайцевого для фіксування злочину російсько-окупаційних військ, була обстріляна бойовиками зі стрілецької зброї. Ніхто з групи спостерігачів не постраждав.

Українська сторона СЦКК наголошує, що обстріли мирних громадян Донбасу є грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права та прямою загрозою життю цивільного населення. Українська сторона СЦКК розцінює такі дії як цілеспрямовані кроки з дестабілізації ситуації на підконтрольних Уряду України територіях та небажання виконувати взяті зобов’язання по припиненню вогню та зниженню напруги вздовж лінії розмежування сторін.

Окрім мирних громадян, під обстрілами російсько-окупаційних військ на Луганському напрямку також опинилися опорні пункти Збройних Сил України. Тут ворог здійснив 5 прицільних обстрілів.

Під вогнем важких артилерійських систем калібру 152 мм опинилися наші позиції в районі Зайцевого. У бік українських військових випущено 13 снарядів. А опівдні тут, протягом майже години, вів вогонь ворожий снайпер.

У районі Троїцького противник вів вогонь з мінометів калібру 120-мм, а неподалік Новоолександрівки – з мінометів 82-го калібру. Загалом у бік наших військових противник випустив 12 мін різних калібрів.

Також під обстрілом з автоматичного гранатомету опинилися наші військові в районі Луганського.

Донецький напрямок

Тут зафіксовано 40 ворожих обстрілів. Найбільшу активність противник демонстрував в районі Авдіївки, Водяного, та Гнутового.

З мінометів калібру 120 мм противник вів вогонь в районі населених пунктів Гнутове та Водяне. У бік наших військових ворог випустив, загалом, 12 мін цього калібру.

Під обстрілом з мінометів калібру 82 мм опинилися наші захисники в районі Новотроїцького. У наш бік було випущено 8 мін цього калібру.

Під ворожі обстріли зі стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів, гранатометів різних типів та БМП також потрапили наші опорні пункти в районах населених пунктів Авдіївка, Верхньоторецьке, Водяне, Гнутове, Кам’янка, Славне, Лебединське, Невельське, Новотроїцьке, Павлопіль, Опитне, Піщевик, Талаківка, Широкине та шахти Бутівки.

Станом на сьогодні, для лікування та реабілітації за кордон було направлено 340 військовослужбовців Збройних Сил України

Про це під час брифінгу у Прес-центрі Міністерства оборони України повідомив начальник лікувально-профілактичного управління Головного військово-медичного управління майор медичної служби Віктор Писанко.

За словами офіцера, допомогу Збройним Силам в питанні лікування та реабілітації надали 20 країн світу.

Також Міністерство оборони України активно співпрацює з Міністерством охорони здоров’я України. Зокрема, відповідно до договору з Національною академією медичних наук України в наданні високоспеціалізованої медичної допомоги військовослужбовцям Збройних Сил, на безоплатній основі задіяні 28 науково-дослідних установ. У державі функціонує 30 госпіталів ветеранів війни, які надають реабілітаційні послуги учасникам АТО. Потужність зазначених закладів дозволяє щорічно надавати медичну і реабілітаційну допомогу близько 150 тисячам осіб. На даний час медичну допомогу отримали понад 30 тисяч учасників бойових дій.

Для забезпечення реабілітаційних заходів та санаторного лікування функціонують 5 центрів медичної реабілітації та санаторного лікування (санаторії) Міністерства оборони України, загальний ліжковий фонд котрих складає 1650 ліжок.

Медична та медико-психологічна реабілітація проводиться у лікувальних та санаторно-курортних закладах Міністерства оборони України, та окрім цього, у Центрах медичної реабілітації та санаторного лікування – військових санаторіях.

http://mediarnbo.org/2018/04/18/zvedeni-dani-ato-18-kvitnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества