Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 07 березня 2018

Друга доба оголошеного з нуля годин 5-го березня перемир’я, також не відзначилася цілковитою тишею на лінії зіткнення. Більше того, внаслідок обстрілу російсько-окупаційних військ загинув один український військовий.

Усі 3 ворожих обстріли наших оборонних позицій визначені як прицільні.

Військовослужбовці Збройних Сил України, неухильно дотримуючись оголошеного режиму припинення вогню, вогонь у відповідь не відкривали.

Із сумом повідомляємо, що внаслідок обстрілів з боку російсько-окупаційних військ, загинув один військовослужбовець Збройних Сил України, 1997 р.н.

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким нашого захисника, який мужньо боронив Україну від російської збройної агресії.

Луганський напрямок

Минулої доби противник двічі порушив режим припинення вогню.

Опівдні під обстрілом російсько-окупаційних військ зі станкового гранатомету та великокаліберних кулеметів опинилися наші позиції в районі Луганського.

Ще один ворожий обстріл із автоматичного гранатомету та стрілецької зброї зафіксовано нашими військовими в районі села Малинове, Станично-Луганського району.

Донецький напрямок

Минулої доби противник 1 раз відкривав вогонь по позиціях Збройних Сил України.

Під ворожим обстрілом зі стрілецької зброї та підствольних гранатометів опинилися наші військові в районі Авдіївки.

Інформація української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін

Російсько-окупаційні війська, нехтуючи домовленостями про встановлення режиму припинення вогню, 5 березня обстріляли житлові квартали населеного пункту Щастя.

Вогонь по будинках мирних мешканців вівся з мінометів калібру 82 мм та стрілецької зброї. В результаті членами мобільної спостережної групи виявлено та зафіксовано значні ушкодження житлових будівель.

Зокрема, зафіксовано влучання бронебійно-запалювальних трасуючих боєприпасів у житлові будинки та господарські будівлі мирних мешканців по вулицях Республіканська, 1, Приозерна, 3, Матросова, 12, Республіканська, 27, Гагаріна, 4, Центральна, 12, а також по дитячому садочку «Зірочка». У зазначених помешканнях зруйновані зовнішні стіни та вікна, а також значно пошкоджені меблі та побутова техніка. На щастя, ніхто з місцевих мешканців не постраждав.

Зазначене свідчить про явне небажання ватажків окупаційної адміністрації РФ дотримуватися всеохоплюючого режиму припинення вогню на виконання Мінських домовленостей, а також відверту їхню зацікавленість у подальшому загостренні конфлікту.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командуванням окупаційних військ вживаються додаткові заходи, спрямовані на приховування російської військової присутності на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, у т.ч. з метою недопущення документального підтвердження російського громадянства військовослужбовців, які можуть потрапити в полон або перейти на бік українських силових структур. Вказане пов’язане з випадком взяття у полон 4 березня ц.р. громадянина Росії Миколи Покусаєва.

Зокрема, за наказом російського командування у військовослужбовців з’єднань і частин т.зв. 1 та 2 АК, які мають громадянство РФ, в авральному порядку вилучаються будь-які документи, які можуть вказувати на їх російське громадянство або належність до ЗС РФ.

Міністерством оборони та Генеральним Штабом Збройних Сил України створено 8 робочих груп

Групи займаються розробкою необхідних підзаконних актів та пропозицій щодо внесення відповідних змін у чинне законодавство України, з метою реалізації закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», який набув чинності 24 лютого 2018 року. Всього, у зв’язку з імплементацією цього закону передбачено внесення змін до 78 нормативно-правових актів.

Серед іншого, робочим групам належить опрацювати питання застосування Збройних Сил України, матеріально-технічного забезпечення та волонтерської діяльності, соціального захисту та статусу учасника бойових дій, медичного забезпечення та реабілітації, грошового забезпечення та фінансування, забезпечення житлом, питання стратегічних комунікацій та діяльності спеціальної Державної спеціальної служби транспорту.

Що стосується переформатування Антитерористичної операції на територій Донецької та Луганської областей, то проведення операції Об’єднаних Сил, розпочнеться після відповідного Указу Президента України — Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. Командувач Об’єднаних Сил, які створюються відповідно до Закону України, також буде призначений найближчим часом відповідним Указом Президента України.

До Міжнародного дня прав жінок і миру у військових колективах відбуваються урочисті заходи

У вітальному слові Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак зазначив, що сьогодні у Збройних Силах України проходять службу понад 24 тисячі жінок-військовослужбовців на різних посадах, з яких понад 3 тисячі – офіцери, працюють понад 31 тисячу працівниць Збройних Сил України.

Близько 7 тисяч жінок, які проходять військову службу або працюють у Міністерстві оборони та Збройних Силах виконували завдання в районі проведення АТО та набули статусу учасника бойових дій. З початку АТО 116 жінок-військовослужбовців нагороджено державними нагородами, з них 4, на превеликий жаль — посмертно. Майже дві тисячі нагороджені відзнаками Міністерства оборони.

Під час урочистостей, генерал армії України Степан Полторак наголосив, що сьогодні робиться все можливе для того щоб жінка в армії мала рівні права. Зокрема, для жінок стали доступними близько 100 спеціальностей рядового, сержантського і старшинського складу, у тому числі і так звані «бойові» — водій, гранатометник, заступник командира розвідувальної групи, командир бойової машини піхоти, кулеметник, снайпер, стрілець.

Степан Полторак повідомив, що сьогодні жінки можуть призначатися на всі офіцерські посади. Виключенням є лише ті, які становлять загрозу жіночому здоров’ю. Також збільшено ліміт чисельності жінок для вступу до вищих військових навчальних закладів.

Міністр оборони України Степан Полторак підкреслив, що завдання керівництва оборонного відомства створити всі рівні умови для проходження служби та кар’єрного росту, щоб вручити перші генеральські погони жінці.

http://mediarnbo.org/2018/03/07/zvedeni-dani-ato-07-bereznya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества