Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 30 березня 2018

Протягом доби, що минула, 29 березня, до поновлення з опівночі 30 березня 2018 року режиму припинення вогню з нагоди Великодніх свят, ситуація на лінії фронту залишалася без змін. Наші захисники відмічали подальшу вогневу активність з боку бойовиків російсько-окупаційних військ.

Загалом минулої доби зафіксовано 57 обстрілів наших оборонних укріплень з боку бойовиків російсько-окупаційних військ. 55 з них визначені як прицільні.

Наші військові 38 разів були змушені відкривати адекватний вогонь у відповідь, застосовуючи штатну стрілецьку зброю.

На жаль, внаслідок масивних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ, двоє захисників України були поранені, ще один військовий отримав бойове травмування. Їх було оперативно доставлено медичних закладів. Стан здоров’я одного із наших захисників – важкий, ще двох військових – задовільний.

Луганський напрямок

Минулої доби на окупанти здійснили 2 прицільних обстріли наших оборонних позицій.

Після обіду ворог застосував великокаліберні кулемети по оборонцях Луганського. Пізніше, після 20:00, противник вів вогонь по оборонцях Залізного (колишнє Артемове) з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Тут військовослужбовці Збройних Сил України, застосувавши у відповідь стрілецьку зброю, адекватно примусили окупантів припинити обстріл.

Донецький напрямок

Зафіксовано 55 обстрілів з боку російсько-окупаційних військ, з яких 53 визначено як прицільні.

Ворог двічі застосував по позиціях наших захисників міномети калібру 82 мм. Це зафіксовано вчора, після 06:00, протягом години в районі Павлополя, та близько 11:00 поблизу Широкиного.

Найбільшу активність, неодноразово застосовуючи гранатомети різних систем, озброєння БМП, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю, окупанти проявили поблизу Водяного, Авдіївки, Талаківки, Павлополя, Гнутового, Мар’їнки, Широкиного, Новотроїцького, Верхньоторецького. Також під обстрілами противника опинилися наші опорні пункти в районі н.п. Лебединське, Кам’янка, Піщевик, Опитне та шахти Бутівка.

У переважній більшості випадків, з метою збереження життя і здоров’я особового складу підрозділів Збройних Сил України, наші захисники відкривали вогонь у відповідь, із незабороненого Мінськими домовленостями штатного піхотного озброєння.

Вчора, 29 березня, Адміністрація Президента України оприлюднила повідомлення, що лідери країн Нормандської четвірки: України, Німеччини, Франції та Росії, привітали домовленість щодо поновлення з 30 березня 2018 року режиму припинення вогню з нагоди Великодніх свят, досягнуту Тристоронньою контактною групою 26 березня цього року

Зокрема, лідери підкреслили важливість ретельного дотримання цієї домовленості та забезпечення ефективного моніторингу і верифікації з боку Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Проте, вже сьогодні, 30 березня, з опівночі станом на 11:00, зафіксовано 6 порушень режиму перемир’я з боку російсько-окупаційних військ. Зокрема, двічі під ворожими мінометними обстрілами опинялися захисники Талаківки. Окупанти випустили понад 10 мін калібру 82 мм. Бойовики також вели вогонь зі стрілецької зброї по оборонцях Авдіївки, Опитного, Водяного, Павлополя.

Наголошуємо, що підрозділи Збройних Сил України, готові неухильно дотримуватися оголошеного з опівночі 30 березня 2018 року режиму припинення вогню по всій лінії розмежування сторін на період Великодніх свят.

Як наголошують в Штабі АТО, виключно у разі загрози життю та здоров’ю цивільного населення, особового складу підрозділів ЗС України чи здійснення інших провокаційних дій бойовиками окупаційної адміністрації РФ, Збройні Сили України готові негайно реагувати у відповідь.

Інформація Головного управління розвідки МО України

Командування російських окупаційних військ на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей застосовує все більш підступні способи для примушення місцевого населення проходити т.зв. військову службу у складі з’єднань і частин 1 та 2 АК окупаційних військ.

Зокрема, наприкінці квітня ц.р. передбачається чергова «мобілізація громадян на військові збори», які проводитимуться на базі підрозділів російських окупаційних військ. Списки кандидатів на збори т.зв. «військовими комісаріатами» вже передано до т.зв. «місцевих правоохоронних органів».

У зв’язку з цим, почастішали випадки вилучення «правоохоронцями» у «перспективних резервістів», під будь-якими незначними приводами, паспортів та військових квитків для подальшого оформлення призову на т.зв. військову службу. У такий спосіб в окремих населених пунктах планується призвати до російських окупаційних військ від 500 і більше осіб.

http://mediarnbo.org/2018/03/30/zvedeni-dani-ato-30-bereznya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества