Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 28 березня 2018

Ситуація на лінії зіткнення залишається без змін. Бойовики російсько-окупаційних військ продовжують активно порушувати режим тиші, та ведуть вогонь по оборонних позиціях військовослужбовців Збройних Сил України.

Загалом минулої доби російсько-окупаційні війська здійснили 32 обстріли оборонних укріплень Збройних Сил України. 30 з них визначені як прицільні.

Наші військові, з метою запобігання втрат особового складу, 13 разів були змушені відкривати адекватний вогонь у відповідь застосовуючи штатну стрілецьку зброю.

Внаслідок обстрілів з боку російсько-окупаційних військ жодний захисник України не був поранений та травмований.

Луганський напрямок

Окупанти здійснили 5 прицільних обстрілів наших опорних пунктів.

Після 10:00 ворог випустив 4 міни з мінометів калібру 82 мм по оборонцях Новолуганського. Пізніше, противник тричі вів вогонь по опорних пунктах наших захисників в районі Луганського, застосовуючи гранатомети, великокаліберні кулемети та озброєння БМП. Також з кулемети та стрілецьку зброю ворог застосував по нашим військовим поблизу Зайцевого.

Донецький напрямок

Вже декілька днів поспіль є епіцентром бойової активності російсько-окупаційних військ. Тут протягом минулої доби зафіксовано 27 ворожих обстрілів, з яких 25 визначено як прицільні.

Свідомо порушуючи режим припинення вогню, окупанти застосовували по оборонних позиціях наших захисників гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю, вели вогонь з озброєння БМП.

Ворожу активність зафіксовано в районі Авдіївки, Опитного, Павлополя, Новотроїцького, Лебединського, Старогнатівки, Кам’янки, Талаківки, Мар’їнки, Гнутового, Широкиного, Пісків, шахти Бутівка та Водяного. Також поблизу Новотроїцького та Старогнатівки зафіксовано ведення вогню ворожими снайперами.

Повідомлення Прес-центру Штабу АТО

Бойовики російсько-окупаційних військ вчергове зривають розведення сил і засобів сторін поблизу Станиці Луганської. Зокрема, як повідомлялося, близько опівночі 26 березня окупанти відкривали провокаційний вогонь по українським позиціям поблизу населеного пункту Станиця Луганська, аби вкотре уникнути розведення сил і засобів.

Про зазначене українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін поінформувала Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ.

Зі свого боку підрозділи ЗС України чітко дотримуються Мінських домовленостей й не реагують на цій ділянці оборони на провокації з боку бойовиків окупаційної адміністрації РФ.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російське окупаційне командування продовжує формування мобілізаційного резерву для комплектування особовим складом частин і з’єднань т.зв. 1 та 2 АК російсько-окупаційних військ за рахунок населення тимчасово окупованих територій сходу України.

З 28 березня ц.р. на базі ряду частин і з’єднань російських окупаційних військ розпочато черговий етап підготовки т.зв. «резервістів». Водночас, серед населення тимчасово окупованих територій суттєво підвищився рівень негативного ставлення до проведення окупантами будь-яких заходів, пов’язаних з т.зв. «мобілізацією». Спостерігається масове ухилення населення від участі у мобілізаційних заходах, які організовуються окупаційною адміністрацією РФ. Зокрема, місцеві мешканці, які підлягають т.зв. «мобілізації», намагаються уникнути участі у цих зборах, у т.ч. шляхом виїзду за межі тимчасово окупованої території, звільнення з роботи і зміни місця проживання без реєстрації за новою адресою, надання до т.зв. «військоматів» довідок про хворобу тощо.

У зв’язку з цим російським окупаційним командуванням передбачені превентивні заходи щодо недопущення самовільного залишення місць проведення зборів їх учасниками, у т.ч. здійснюється посилене патрулювання місць перебування т.зв. «резервістів» бойовиками підрозділів окупаційних військ та співробітниками т.зв. «республіканських міністерств державної безпеки».

У Краматорську відбулася зустріч командування та робочої групи штабу АТО з головою Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні паном Аланом Ешліманом

Обговорювалася низка важливих питань гуманітарної складової: забезпечення мінної безпеки; порядок перетину громадянами лінії зіткнення; мінімізація наслідків збройного конфлікту.

В рамках зустрічі Керівник АТО на території Донецької та Луганської областей генерал-лейтенант Михайло Забродський також обговорив із паном Аланом Ешліманом питання забезпечення безпеки цивільного населення та захисту об’єктів критичної інфраструктури.

Голова Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні зазначив, що останнім часом налагоджений дуже хороший діалог та ефективна співпраця зі Збройними Силами України практично на всіх рівнях. Він подякував за це Керівнику АТО генерал-лейтенанту Михайлу Забродському.

Минулого року на нову систему харчування за Каталогом продуктів переведено 23 військові частини, ще близько 50 буде переведено протягом 2018 року

Про це на брифінгу повідомив начальник Центрального управління продовольчого забезпечення ЗС України Тилу ЗС України генерал-майор Микола Куклюк.

У 2017 році пріоритет було надано частинам Десантно-штурмових військ, Сил спеціальних операцій, Військово-Морських Сил, військовим навчальним закладам та навчальним центрам, військово-медичним закладам.

Перехід на нову систему у 2018 році триває планово, на це виділено відповідний фінансовий ресурс у 820 млн грн. Наразі триває підготовчий період, активна фаза розпочнеться в травні-червні. Повний перехід на нову систему харчування у Збройних Силах України планується до кінця 2019 року.

Зокрема, система харчування за Каталогом засвідчила свою ефективність. У тому числі, в районі виконання завдань нашими військовими на території Донецької та Луганської областей. На сьогодні нова система запроваджена у чотирьох військових мобільних госпіталях, частинах та підрозділах Сухопутних, Десантно-штурмових військ, Сил спеціальних операцій, які виконують завдання на сході України. За словами начальника Центрального управління продовольчого забезпечення ЗС України, є позитивні відгуки від військових з передової, набувається відповідний досвід.

http://mediarnbo.org/2018/03/28/zvedeni-dani-ato-28-bereznya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества