Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 13 березня 2018

Протягом доби, що минула, на жаль, на лінії зіткнення знову не зафіксовано дотримання умов режиму тиші. При цьому бойовики російсько-окупаційних військ знову, в порушення Мінських домовленостей, застосували по позиціях захисників України міномети забороненого калібру 120 мм. Це відбулося вперше з часу встановленого опівночі 5 березня перемир’я.

Протягом минулої доби зафіксовано 5 прицільних обстрілів наших позицій з боку російсько-окупаційних військ. При цьому ворог випустив близько 20 мін з мінометів калібрів 120 та 82 мм.

Військовослужбовці Збройних Сил України продовжують суворо дотримуватися оголошеного з опівночі 5 березня перемир’я, та вогонь у відповідь не відкривають.

Внаслідок ворожих обстрілів на Донецькому напрямку отримали поранення двоє українських військових. Їх доставлено до військового мобільного госпіталя.

Луганський напрямок

Зафіксовано два прицільних ворожих обстріли. Протягом майже двох годин, з 12:00, окупанти вели вогонь з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї по оборонцях Новгородського. Після відносного затишшя, з 22:20 противник відновив обстріли з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів по захисниках Луганського.

Донецький напрямок

Тут зафіксовано активізацію російсько-окупаційних військ: противник здійснив три прицільні обстріли. Причому, тут окупанти свідомо порушували режим перемир’я, застосовуючи по позиціях наших військових міномети різних калібрів.

Зранку, близько 06:00, противник вів обстріл з мінометів калібрів 120 та 82 мм, та гранатометів по оборонних позиціях наших захисників в районі Павлополя.

Пізніше, з близько 17:30, окупанти застосували по оборонцях Водяного міномети калібру 82 мм та озброєння БМП. З 23:00, до опівночі зафіксовано ворожий обстріл в районі Авдіївки. Тут бойовики російсько-окупаційних військ також вели вогонь з мінометів калібру 82 мм, та активно застосовували стрілецьку зброю.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Керівництво РФ активізувало підготовку до зриву розгортання на тимчасово окупованих територіях Донбасу міжнародної миротворчої місії. На полігонах ЗС РФ, розташованих у прикордонних з Україною областях, здійснюється прихована підготовка т.зв. загонів «русских казачіх організацій» для подальшого направлення на тимчасово окуповані території сходу України.

Встановлено, що основна спрямованість підготовки т.зв. «казачіх подраздєлєний» свідчить про можливість їх залучення до заходів з придушення акцій громадської непокори на тимчасово окупованих територіях, у т.ч. шляхом дискредитації виступів місцевого населення невдоволеного російською окупацією. Серед інших основних напрямів підготовки цих т.зв. «казаков» є напрацювання ними спроможностей з організації та проведення провокаційних антиукраїнських заходів для створення ілюзії зростання кількості прихильників ідеї т.зв. «руського мира» на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

12 березня у Києві відбулася зустріч Міністра оборони України генерала армії України Степана Полторака із литовськими журналістами

Міністр оборони України поінформував гостей про ефективну співпрацю та допомогу, яку надає Республіка Литва Україні. Зокрема, це робота литовських радників під час проведення реформ в оборонному відомстві, діяльність інструкторів, які навчають українських військових на полігонах, лікування і реабілітація українських воїнів у Литві та обмін досвідом.

Степан Полторак підкреслив, що Українські підрозділи, з якими працювали литовські інструктори, показують свою ефективність в районі проведення АТО.

Міністр оборони України розповів іноземним журналістам й про ситуацію на території Донецької та Луганської областей. Він зазначив: «На окупованій території Донбасу Росія проводить бойове випробування новітніх зразків озброєння, військової техніки та здійснює злагодження своїх військових підрозділів. Це для неї випробувальний полігон. Ситуація на лінії зіткнення складна, проте контрольована нами».

Глава оборонного відомства повідомив, що останнім часом Російська Федерація збільшила свою присутність поблизу кордонів з Україною і далі нарощує військове угрупування в Криму.

«Ми розцінюємо, що головна мета цих дій — це можливість швидко і без тривалої підготовки здійснити агресію проти України», — сказав Степан Полторак.

Також Міністр оборони України ознайомив журналістів з Литви з позицією України щодо можливого розгортання миротворчої Місії ООН на тимчасово окупованій території країни.

«Ми наполягаємо на тому, щоб Місія ООН була розгорнута на всій окупованій території України і відбувалося це відповідно до норм міжнародного права. Потрібно забезпечити контроль за частиною українсько-російського державного кордону, а з території України необхідно вивести усі незаконні збройні формування та регулярні частини збройних сил РФ. Місія повинна встановити контроль за станом зберігання важкого озброєння. Ми також категорично проти того, щоб РФ брала участь у Місії, тому що це неприйнятно, коли Росія здійснює агресію проти України, захоплює Крим, частково Донецьку та Луганську область, а потім пропонує себе як миротворця», — зауважив Міністр оборони України Степан Полторак.

До кінця року в Одесі планують ввести в експлуатацію гуртожиток покращеного типу для близько 350 контрактників ВМС ЗС України

В гуртожитку з видом на море проживатимуть моряки-контрактники плавскладу Західної військово-морської бази.

Раніше це була будівля колишнього лабораторного комплексу Міністерства інфраструктури України. У 2016 році її прийняли до сфери управління Міністерства оборони. Згодом було розроблено проект реконструкції споруди під сучасний гуртожиток покращеного типу на 350 осіб. Орієнтовно гуртожиток буде готовий у листопаді 2018 року.

Також цього року у Вінницькій, Кіровоградській, Миколаївській та Одеській областях планується зведення чотирьох десятків казарм покращеного типу для військовослужбовців-контрактників, а також капітальний ремонт 13 їдалень для організації харчування за новими стандартами.

Одним з наймасштабніших проектів на півдні України сьогодні є будівельний майданчик на території військового містечка Дачне-2, де зводиться комплекс споруд для підрозділів морської піхоти. У містечку вже готові одна казарма на 280 військовослужбовців строкової служби, медичний пункт, котельня з новим газовим обладнанням. Завершується ремонт триповерхового сучасного гуртожитку на 120 місць для офіцерського складу.

Також підрядники продовжують роботи зі зведення двох казарм покращеного типу для військовослужбовців-контрактників, їдальні на півтисячі місць, спортивно-оздоровчого комплексу, прокладають нові комунікації, займаються благоустроєм території.

Роботи в містечку планують завершити до кінця поточного року завдяки застосуванню для будівництва основних споруд технології зведення металевих каркасів, які обшиваються спеціальним утеплювачем — «сендвіч-панелями».

У гуртожитках будуть створені всі необхідні умови для комфортного проживання військовослужбовців.

http://mediarnbo.org/2018/03/13/zvedeni-dani-ato-13-bereznya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества