Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 11 березня 2018

На лінії розмежування протягом минулої доби зафіксовано чергові порушення режиму тиші з боку бойовиків російсько-окупаційних військ. Причому окупанти знову застосовували міномети по оборонних позиціях захисників України.

Протягом минулої доби з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 5 прицільних обстрілів наших позицій. При цьому ворог випустив 6 мін з мінометів калібрів 82 мм.

Військовослужбовці Збройних Сил України продовжують неухильно дотримуватися оголошеного з опівночі 5 березня перемир’я, та вогонь у відповідь не відкривали.

Внаслідок ворожих обстрілів отримав поранення один український військовослужбовець. Його доставлено до медичного закладу, де надається вся необхідна допомога. Стан здоров’я нашого захисника – важкий.

Луганський напрямок

Зафіксовано три прицільних ворожих обстріли. З близько 10:30, протягом години, противник вів вогонь зі стрілецької зброї по оборонцях Новгородського. Пізніше, близько 17:00, з гранатометів та піхотного озброєння окупанти вели провокативні обстріли наших позицій поблизу села Малинове Станично-Луганського району. Близько 19:00 в районі оборонних позицій захисників Катеринівки зафіксовано розрив декількох ворожих снарядів з мінометів калібрів 82 мм.

Донецький напрямок

Зафіксовано 2 прицільних ворожих обстріли. Близько 01:00 ночі, протягом години, окупанти вели вогонь з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї по оборонцях Водяного. Після тривалого затишшя, з близько 23:30 до опівночі зафіксовано обстріл наших позицій в районі Богданівки. Тут ворог застосував міномети калібру 82 мм та гранатомети.

Інформація Штабу АТО

Військовослужбовці окремої механізованої бригади, які виконують бойові завдання на Луганському напрямку, попередили спробу проникнення бойовика незаконних збройних формувань на підконтрольну Україні територію.

Після не прицільного обстрілу ворогом наших позицій бойовик намагався пройти вглиб між спостережними постами. Завдяки професійним та грамотним діям українських захисників його було взято в полон. При ньому виявлено зброю АК-74Н та т.зв. «військовий квиток» на ім’я Солоіда Ігоря Вікторовича, виданий російською окупаційною адміністрацією.

Наразі його передали до компетентних органів. Відео Військового телебачення України, де бойовик розповідає про ситуацію на окупованих територіях розміщено на офіційній фейсбук-сторінці Прес-центру Штабу АТО:

До речі, на цьому відео бойовик згадує про спеціальну програму Служби безпеки України «На тебе чекають вдома».

В рамках цієї спецпрограми СБУ здійснює заходи щодо повернення на підконтрольну Україні територію та звільнення від кримінальної відповідальності громадян, які добровільно відмовилися від участі у незаконних збройних формуваннях російсько-окупаційних військ.

Інформація української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК)

Бойовики окупаційної адміністрації РФ, використовуючи «режим всеохоплюючого перемир’я», який встановлений з опівночі 5 березня, в порушення Мінських домовленостей, продовжують приховано зосереджувати військову техніку та озброєння на тимчасово непідконтрольній Уряду України території.

Зокрема, спостерігачами Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ було виявлено 15 одиниць буксируваної артилерії різного калібру у районі населеного пункту Бугаївка Луганської області, а на південний схід від населеного пункту Кузнеці зафіксовано свіжі сліди важких вантажівок на обох смугах руху автодороги, що веде до кордону з РФ. Слід зазначити, що Міжнародних пунктів пропуску на даній ділянці дороги немає.

Окрім того, на основі даних повітряного спостереження Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, бойовики продовжують обладнувати свої фортифікаційні спорудження на непідконтрольних Урядові України територіях Донецької області.

Зокрема, виявлено нещодавно обладнані бойовиками позиції, протяжністю близько 150 метрів на південний захід від населеного пункту Зайцеве, фортифікаційні укріплення протяжністю близько 400 метрів, що проходять поблизу залізничного полотна на північ від населеного пункту Горлівка, та північніше населеного пункту Докучаєвськ.

Окрім того, за попередньою інформацією, поруч із залізничною станцією по вулиці Макієвської у м. Дебальцево було виявлено 2 самохідних артилерійських установки (САУ).

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню зазначає: подібні дії з боку окупаційної адміністрації РФ слід розцінювати, як черговий етап підготовки засобів вогневого ураження до її застосування, в порушення Мінських домовленостей, по позиціям Збройних Сил України та по мирному населенню Донбасу.

Зазвичай бойовики активізують свою діяльність саме після прибуття на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей т.зв. «гуманітарних конвоїв» з Російської Федерації, тим самим наражаючи на небезпеку мирне населення практично по всій лінії розмежування.

Тестування до Ігор Нескорених

10 березня у Львові на фондах Навчально-спортивної бази літніх видів спорту Міністерства оборони України під гаслом «Бійці, чия воля сильніша за тіло!» близько 70 учасників бойових дій з 12 областей України взяли участь у першому етапі спортивних тестувань кандидатів до команди Ігри Нескорених.

Нагадаємо, що Ігри Нескорених (англ. Invictus Games) — міжнародні спортивні змагання серед військовослужбовців та ветеранів, які зазнали травм, поранень або захворювань під час або внаслідок виконання службового обов’язку, засновані Принцом Гаррі.

Слово Invictus означає «незламний» або «нескорений» і уособлює стійкість чоловіків та жінок, які зазнали серйозних поранень, однак знайшли в собі сили до нових звершень.

Слід зазначити, що українська команда братиме участь у міжнародних змаганнях атлетів-ветеранів бойових дій вдруге. Торік у Торонто українська збірна завершила змагання у перших для українських військових Іграх Нескорених з 14 перемогами, здобувши 8 золотих, 3 срібних та 3 бронзових медалі.

Цього року наша збірна має бути представлена 15 учасниками. Самі змагання відбуватимуться в австралійському місті Сідней у жовтні 2018 року.

Загалом, випробувати себе у спортивних змаганнях зголосились 355 учасників бойових дій. Слід зазначити, що серед учасників відбіркового тестування професійних спортсменів не має.

Крім Львова, спортивні тестування також пройдуть в Одесі та Києві.

Атлети змагатимуться у шести напрямках спорту: пауерліфтинг, плавання, веслування на тренажері, стрільба з лука, велоспорт на шосе та легка атлетика (до якої входять: біг на дистанції до 1000 метрів, штовхання ядра та стрибки у довжину).

У другій декаді травня в столиці відбудуться також національні змагання, після яких відбудеться засідання комісії по відбору атлетів до Національної збірної Ігор Нескорених 2018. І вже 1 червня буде остаточно визначено склад української команди, яка відбуде до Австралії.

http://mediarnbo.org/2018/03/11/zvedeni-dani-ato-11-bereznya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества