Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 8 лютого 2018

Упродовж доби, що минула, сили інтервента продовжували посилювати обстріли позицій українських захисників. Ситуація на лінії зіткнення загострюється. Противник дедалі частіше та інтенсивніше використовує заборонені Мінськими угодами системи озброєнь. Важкі міномети, крупнокаліберні артилерійські системи, а на окремих ділянках фронту – і озброєння танків та БМП – це неповний спектр озброєнь, якими окупант здійснював вогневий вплив на наших воїнів.

Зазначимо, що військовослужбовці Збройних Сил України з метою придушення вогневої активності ворога ефективно використовували винятково піхотне озброєння, й повністю контролюють ситуацію в районі проведення АТО.

Загалом минулої доби уздовж усієї лінії зіткнення противник провів 17 прицільних обстрілів позицій Збройних Сил України.

5 разів українські військовослужбовці відкривали вогонь у відповідь із озброєння, не забороненого Мінськими угодами.

У результаті ворожого вогню один український воїн зазнав бойового травмування. Його доставлено до медичного закладу й надано необхідний обсяг лікарської допомоги. Стан здоров’я нашого захисника – задовільний.

Луганський напрямок

Район Світлодарської дуги минулої доби став епіцентром вогневої активності противника. Саме тут він сконцентрував левову частину свідомих порушень режиму тиші. Із самого ранку, з нетривалою перервою, з поступовим нарощуванням інтенсивності вогневого впливу в темну пору доби, ворог здійснив тут 15 прицільних обстрілів. Російсько-окупаційні війська рясно вели обстріли передових оборонних позицій українського війська із 122-мм артилерії та з мінометів калібру 120 мм. Найчастіше це відбувалося на підступах до Луганського і Троїцького. На околицях Кримського, Попасної, Новгородського та Луганського окупанти застосовували ще й міномети калібру 82-мм та гранатомети.

Найбільше – 6 разів, бойовики російсько-окупаційних військ відкривали щільний вогонь по оборонцях Луганського, та 4 рази – по нашим укріпленням довкола Троїцького, де агресор також застосував озброєння БМП.

Українські військові вимушено організовували заходи з придушення вогневої активності окупанта 5 разів, застосовуючи піхотне озброєння.

Донецький напрямок

Попри те, що тут було зафіксовано всього 2 порушення режиму припинення вогню, ворог тут, посеред дня застосував по захисникам Пісків озброєння танку, здійснивши чотири постріли. Також противник використовував тут та по околицям Широкиного великокаліберні кулемети та гранатомети.

Також зауважимо, що минулої доби наші військові зафіксували черговий факт присутності російського озброєння на Донбасі. Підрозділу протиповітряної оборони вдалося збити безпілотний літальний апарат російського виробництва «Орлан-10». За останні півтора місяця це вже четвертий збитий безпілотник цього типу.

Нагадаємо, що «Орлан-10» є складовою частиною комплексу повітряної розвідки, спостереження і моніторингу. Безпілотний літак-розвідник оснащений системою радіоелектронної боротьби, тепловізором, фото- й відеоапаратурою. Він здатний створювати карти місцевості у 3D й навіть керувати розвитком бою.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Агресор продовжує нарощування боєздатності своїх сил. Так, із 5 до 11 лютого близько 100 офіцерів 8-ї армії Південного військового округу ЗС РФ залучили до перевірки стану боєготовності та оцінки спроможностей формувань так званого «2-го АК» російсько-окупаційних військ до виконання завдань. Подібна перевірка так званого «1-го АК» триватиме з 10 по 20 лютого. Водночас, російське окупаційне командування зобов’язало місцеві окупаційні адміністрації уточнити спроможності фейкових «силових і правоохоронних органів» на предмет виділення ними людей та озброєння для посилення передових підрозділів.

Інформація Прес-центр штабу АТО

Прес-центр штабу АТО повідомляє про суттєву активізацію російсько-окупаційних сил.

Прикриваючись навчаннями так званих «армійських підрозділів», що цими днями активно проводяться на території тимчасово захоплених районів Донецької та Луганської областей в районах населених пунктів Дебальцеве, Алчевськ, Новоазовськ, Бойківського під наглядом російських кураторів, противник застосував проти сил Антитерористичної операції заборонені Мінськими угодами міномети калібру 120-мм та 82-мм. Нахабно порушуючи ключові домовленості вищевказаних угод, командування російсько-окупаційних військ продовжує нагнітати обстановку по обидва боки лінії зіткнення. Крім постійних провокацій проти сил АТО і представників спеціальної моніторингової місіє ОБСЄ, противник збільшує кількість воєнних злочинів проти людяності. З початку лютого бойовики російсько-окупаційних військ стали агресивніше поводитися з місцевими мешканцями й збільшили кількість провокаційних обстрілів населених пунктів, звинувачуючи в цьому сили Антитерористичної операції. Внаслідок цих обстрілів руйнуються як приватні помешкання, так і інфраструктура Донбасу.

Черговим цинічним актом обмеження прав і свобод громадян України, які перебувають на території тимчасово захоплених окремих районів Донецької та Луганської областей, стали заборона виїзду так званих державних службовців і збільшення заборонених зон навколо об’єктів, де переховуються артилерійські системи та інше важке озброєння противника.

7 лютого Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак взяв участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони

Він схвалив підтримання Радою національної безпеки і оборони законопроекту «Про національну безпеку України», до якого включено всі положення, опрацьовані разом із радниками та партнерами з країн НАТО. До законопроекту включені всі основні вимоги та положення щодо реформування Міністерства оборони, Збройних Сил України, виконання оборонного стратегічного бюлетеня, починаючи від запровадження демократичного цивільного контролю над Міноборони, завершуючи розподілом функцій, завдань Генерального штабу і Збройних Сил.

У перспективі має змінитися формат співпраці оборонного відомства і НАТО від дружніх відносин до стратегічного партнерства. Очільник оборонного відомства повідомив, що процес впровадження стандартів Альянсу йде відповідно до плану.

Також Міністр оборони України наголосив, що у плануванні використання ресурсів на поточний рік чітко визначені пріоритети, зокрема, й у Державному оборонному замовленні. Пріоритетом є закупівля протитанкових засобів, засобів радіоелектронної боротьби і технічної розвідки, безпілотних літальних апаратів, антиснайперських комплексів, танків «Оплот», завершення розробки та промислового виробництва ракети «Вільха». За словами Міністра оборони України, закупівлі загалом збільшаться від 3 до 10 разів.

http://mediarnbo.org/2018/02/08/zvedeni-dani-ato-08-lyutogo-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества