Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 4 лютого 2018

Минула доба на лінії зіткнення в районі проведення АТО на території Донецької та Луганської областей відзначилася збільшенням кількості випущених бойовиками російсько-окупаційних військ мінометних снарядів в бік захисників України.

Загалом минулої доби зафіксовано 5 прицільних ворожих обстріли. При цьому бойовики російсько-окупаційних військ випустили в бік оборонних позицій захисників України 58 снарядів з мінометів калібрів 120 та 82 мм. Захисники України тричі відкривали вогонь у відповідь із не забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Внаслідок ворожих обстрілів 3 лютого двоє українських військовослужбовців отримали поранення. Наших захисників було евакуйовано до медичних закладів, де їм надається кваліфікована спеціалізована допомога. Стан здоров’я одного військовослужбовця – задовільний, ще одного нашого захисника – важкий.

Повідомлення Прес-центру Штабу АТО

2 лютого, після 13:00 із напрямку тимчасово-окупованої Ясинуватої російсько-окупаційні війська розпочали провокативний обстріл позицій сил Антитерористичної операції поблизу Авдіївки.

Під час цього обстрілу противником було здійснено черговий акт залякування представників патруля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, який на той час проводив моніторинг поточної ситуації за два кілометри на схід від лінії зіткнення.

Штаб АТО наголошує на тому, що такі деструктивні дії представників російсько-окупаційних військ вже давно стали нормою їхньої поведінки відносного міжнародних спостерігачів та свідчать про небажання дотримання будь-яких угод.

Луганський напрямок

Противник здійснив 3 прицільні обстріли оборонних позицій військовослужбовців ЗС України.

Ворожа активність спостерігалася з близько 16-ї, майже одночасно протягом майже двох годин в районі н.п. Лозове, Луганське, Зайцеве. Тут окупанти застосовували по наших позиціях гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та іншу стрілецьку зброю.

Окрім цього, поблизу Луганського зафіксовано ворожі обстріли з мінометів калібрів 120 та 82 мм, з яких противник випустив 23 снаряди. Також окупанти вели вогонь з озброєння БМП та спареної зенітної установки ЗУ-23-2.

Захисники України адекватно вгамовували ворожі амбіції, застосовуючи у відповідь не заборонене Мінськими угодами озброєння.

Донецький напрямок

Протягом минулої доби відбулося 2 прицільних ворожі обстріли позицій українських військовослужбовців поблизу Авдіївки та Новотроїцького.

Після 11:00, протягом години, бойовики російсько-окупаційних військ випустили в бік оборонців Авдіївки 25 снарядів з мінометів калібру 82 мм. Вже вночі, після 23:00 зафіксовано ворожі обстріли з мінометів калібру 82 мм, по захисниках Новотроїцького, де противник випустив 10 снарядів цього калібру.

З огляду на те, що ці мінометні обстріли були прицільними, з метою збереження життя і здоров’я особового складу, наші захисники, вогонь у відповідь не відкривали.

В рамках робочого візиту до США Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак та начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-лейтенант Василь Бурба у Пентагоні зустрілися з директором Розвідувального управління Міноборони США генерал-лейтенантом Робертом Ешлі

Під час зустрічі сторони оговорили безпекову ситуацію в країні та світі, а також перспективи подальшої співпраці між розвідувальними підрозділами наших країн.

Також зазначимо, що під час робочого візиту до США Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак після зустрічі з Міністром оборони США Джеймсом Меттісом дав інтерв’ю інформаційній агенції «Голос Америки».

В інтерв’ю Мирославі Гонгадзе Міністр оборони України Степан Полторак розповів про зустріч із главою Пентагону, хід реформи в українському оборонному відомстві.

Зазначу, що це інтерв’ю розміщене також на Офіційному веб-сайті Міністерства оборони України, де ви можете з ним ознайомитися детальніше.

На Львівщині завершилась перша конференція із планування наймасштабніших спільних сухопутних навчань підрозділів Збройних Сил України та армійських підрозділів іноземних держав у поточному році – «Репід Трайдент-2018»

Представники командування Сухопутних військ ЗС України та військово-тренувальної місії ЗС США, а також військовослужбовці армій понад 10 країн-учасниць НАТО та партнерів Північноатлантичного Альянсу 2 лютого підбили підсумки своєї роботи за тиждень.

Відповідно до концепції серії навчань «Репід Трайдент», у 2018 році українські військовослужбовці продовжуватимуть тренування разом з іноземними партнерами у діях в складі коаліційних сил під час операцій миротворчого та стабілізаційного характеру.

За сценарієм, українським воїнам під час військових маневрів «Репід Трайдент-2018» доведеться протидіяти гібридним загрозам, а також поділитись власним бойовим досвідом, набутим під час участі в Антирерористичній операції із колегами з-за кордону.

Попередньо сплановано, що у проведенні навчання братимуть участь понад 2 тисячі українських військовослужбовців, а також солдати та офіцери з 10 держав-членів НАТО та країн-учасниць програми «Партнерство заради миру». Також будуть залучені військовослужбовці багатонаціональної Литовсько-Польсько-Української бригади імені великого гетьмана Костянтина Острозького.

Проведення навчань заплановано на другу половину 2018 року.

3 лютого на базі 169-го навчального центру Сухопутних військ Збройних Сил України, що на Чернігівщині, завершилися практичні заняття в рамках триденних теоретично-практичних курсів для представників цивільних ЗМІ, які висвітлюватимуть хід Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей

Упродовж перших двох днів в Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського медійники прослухали низку лекцій, які допоможуть під час виконання редакційних завдань на Донбасі.

На навчальних місцях полігону «Десни» представники центральних та регіональних телевізійних каналів, друкованих та Інтернет-видань, інформаційних агенцій опановували елементи тактичної медицини, ознайомилися з правилами поводження із вибухонебезпечними предметами.

Безпосередньо на взводному опорному пункті навчалися, як діяти, аби вберегтися під час ворожого обстрілу із різних зразків озброєння.

Після завершення курсів тимчасово виконуючий обов’язки начальника Управління комунікацій та преси Міністерства оборони України полковник Максим Праута вручив учасникам курсів картки першого рівня акредитації, що передбачає подальшу їхню роботу в районі проведення АТО безпосередньо на передовій, на глибину взводних (ротних) опорних пунктів.

http://mediarnbo.org/2018/02/04/zvedeni-dani-ato-04-lyutogo-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества