Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 28 лютого 2018

Протягом минулої доби російсько-окупаційні війська значно збільшили кількість випущених по наших оборонних позиціях снарядів з мінометів калібрів 120 та 82 мм. Також зафіксовано обстріл російськими терористами мирного селища міського типу у Донецькій області з мінометів.

Загалом минулої доби зафіксовано 7 прицільних обстрілів позицій ЗС України з боку російсько-окупаційних військ. Всі вони відбулися на Луганському напрямку. При цьому окупанти випустили по наших оборонних укріпленнях понад 140 снарядів з мінометів калібрів 120 мм та 145 мін калібрів 82 мм.

Внаслідок ворожих обстрілів один захисник України був поранений. Військовослужбовця доставлено до військового мобільного госпіталя. Стан здоров’я нашого захисника – середньої важкості.

У вечірній час зафіксовано обстріл російсько-терористичними військами мирного селища міського типу Луганське Донецької області. Окупанти випустили понад 15 снарядів з мінометів калібрів 120 та 82 мм. Оскільки обстріл відбувся ввечері, військовослужбовці ЗС України з’ясовують ганебні наслідки терористичної російської діяльності.

Луганський напрямок

Минулої доби всі прицільні обстріли по наших оборонних позиціях відбулися саме тут.

Ворог 7 разів здійснював тривалі вогневі провокації в бік українських оборонців, активно застосовуючи міномети калібрів 120 та 82 мм.

З близько 5-ї ранку, протягом півтори години, окупанти випустили по позиціях захисників Луганського понад 20 снарядів з мінометів калібру 120 мм, супроводжуючи обстріли вогнем з гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Двічі протягом доби під ворожий вогонь потрапили позиції військовослужбовців ЗС України в районі Троїцького. Зранку окупанти застосували в бік наших захисників міномети калібру 82 мм, а з 20:30, протягом півтори години, з напрямку від окупованої Санжарівки, випустили по захисниках Троїцького ще понад 35 мін з мінометів калібрів 120 мм.

Тричі під ворожим вогнем окупантів перебували позиції наших військових в районі Новоолександрівки. З напрямку окупованого села Калинове-Борщувате противник застосовував по наших оборонних позиціях міномети калібру 82 мм, гранатомети різних систем та великокаліберні кулемети.

Протягом 4,5 годин, з близько 17:30, російсько-окупаційні війська вели вогонь по оборонних позиціях наших військових поблизу Світлодарська. Тут зафіксовано вибухи від понад 200 снарядів з мінометів калібрів 120 та 82 мм, обстріли із зенітної установки ЗУ-23-2, гранатометів різних систем, іншого піхотного озброєння.

У переважній більшості випадків військовослужбовці ЗС України відкривали адекватний вогонь у відповідь із не забороненого Мінськими домовленостями штатного піхотного озброєння.

Інформація Української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК)

Бойовики окупаційної адміністрації Російської Федерації, попри вимоги Мінських домовленостей щодо відведення важкої техніки та озброєння від лінії зіткнення сторін, продовжують нарощувати свій бойовий потенціал в окупованих населених пунктах сходу України.

Так, спостерігачами Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ зафіксовано 28 танків, та понад 30 одиниць броньованої техніки у промисловій зоні окупованого Донецька.

Окрім цього, за попередньою інформацією, у південно-західній частині населеного пункту Слов’яносербськ виявлено розташування 3-х танків, а на північ н.п. Амвросіївка – реактивну систему залпового вогню БМ-21 «Град».

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню розцінює зазначене, як явне нехтування ватажками окупаційної адміністрації Російської Федерації положень Женевської конвенції, норм міжнародного права, Мінських домовленостей, щодо заборони розміщення та застосування у населених пунктах важкого озброєння та техніки. Такі дії з боку окупантів створюють небезпеку для життя та здоров’я мирних громадян.

27 лютого, в рамках офіційного візиту до Фінляндської Республіки Міністра оборони України генерала армії України Степана Полторака відбулася зустріч глави вітчизняного оборонного відомства з Президентом Фінляндії Са́улі Ні́йністьо

Під час діалогу Степан Полторак ознайомив присутніх з поточною безпековою обстановкою на сході України.

В ході зустрічей з Президентом Фінляндії, Головою Комітету з питань оборони Парламенту Фінляндії, Міністром оборони Республіки Фінляндія, обговорювалися питання можливості залучення до стабілізації обстановки на сході України миротворчої Місії ООН та забезпечення ефективності її роботи.

За підсумками зустрічей Степан Полторак відзначив абсолютно конструктивну та принципову позицію Республіки Фінляндія з підтримання санкцій щодо Російської Федерації від початку її агресії проти України, та щодо збереження територіальної цілісності нашої держави.

Під час спілкування із представниками ЗМІ у Фінляндії Міністр оборони України Степан Полторак зауважив, що наша країна розраховує на ефективну роботу майбутньої миротворчої Місії ООН з питань, пов’язаних із припиненням вогню на Донбасі. І пропозиція Президента України Петра Порошенка щодо введення такого контингенту якраз свідчить, що Україна прагне мирно вирішити цей конфлікт.

Генерал армії України Степан Полторак зазначив, що Місія ООН має працювати відповідно до всіх правил і норм міжнародного права. Зокрема, працювати на всій окупованій території, а не тільки на лінії зіткнення сторін. З окупованої території мають бути виведені незаконні збройні формування і регулярні війська РФ. Під контролем миротворчої Місії ООН мають бути кордон між Україною і РФ, який ми не контролюємо, райони відведення важкого озброєння і техніки.

При цьому Міністр оборони України Степан Полторак наголосив, що «Україна категорично заперечує участь Російської Федерації у миротворчій Місії ООН, тому що не може бути в одній особі і миротворець, і агресор».

http://mediarnbo.org/2018/02/28/zvedeni-dani-ato-28-lyutogo-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества