Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 5 січня 2018

Доба, що минула, мала всі шанси стати однією з найтихіших за останній час. Новорічно-різдвяне перемир’я трималося понад 20 годин. Проте в окупаційних сил забракло терпіння і самоповаги, аби дотриматися зобов’язань щодо режиму тиші. Ворог не утримався від вогневих провокацій і вдавався до обстрілів позицій українських захисників, зокрема, із мінометів, заборонених Мінськими домовленостями. Натомість Збройні Сили України вкотре продемонстрували непохитну стійкість та слідування узятим зобов’язанням щодо повного припинення вогню. Навіть тоді, коли нашим військовим загрожувала смертельна небезпека.

Минулої доби уздовж усієї лінії зіткнення противник провів 2 прицільні обстріли позицій Збройних Сил України.

У результаті ворожих обстрілів не загинув жоден військовослужбовець Збройних Сил України, проте неподалік Світлодарська зазнав поранень один український воїн. Його було доставлено до військового шпиталю, де надано необхідну медичну допомогу.

Таку інформацію оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Максим Праута.

Луганський напрямок

Вперше за останні три доби було зафіксовано порушення режиму перемир’я. Пізнім вечором незаконні збройні формування випустили 13 мін калібру 120-мм по оборонних укріпленнях, які утримують підрозділи Збройних Сил України довкола Луганського.

Донецький напрямок

Російсько-окупаційні війська серед дня понад 40 хвилин вели обстріл позицій наших військ на підступах до Верхньоторецького. Противник тут також застосував заборонені Мінським процесом 120-мм міномети, випустивши по українських захисниках 3 снаряди. Також у цьому районі ворог відкривав вогонь із стрілецької зброї та гранатометів.

Військовослужбовці Збройних Сил України, попри очевидну загрозу їхньому життю та здоров’ю, і цього дня утрималися від організації вогневої відсічі у відповідь на злочинні дії окупанта.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Продовжує знижуватись рівень дисципліни та погіршуватися морально-психологічний стан у так званих «армійських корпусах» російського-окупаційних військ.

Зокрема, почастішали випадки проявів агресивної поведінки, що призводить до зростання кількості злочинів і подій, скоєних бойовиками проти цивільного населення окупованого Донбасу.

Так, 4 січня в Горлівці один з бойовиків, який керував військовим авто, скоїв навмисне зіткнення з маршрутним таксі. Постраждали кілька пасажирів.

Крім того, серед окупантів збільшується і кількість проявів негативного ставлення до кадрових російських військових, особливо офіцерів, які прибувають для перевірки підрозділів. Це пов’язано з незадовільними умовами служби найманців на передовій, змушених проживати в умовах антисанітарії. Впливає на їхній настрій і продовольче та побутове забезпечення, яке в останній час значно погіршилось. Так, один з високопоставлених російських офіцерів вимушено припинив перевірку і залишив незаконне збройне формування аби тільки уникнути фізичної розправи з боку найманців.

Інформація про розмінування

Згідно із Планом заходів з організації робіт гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей на 2017 рік, основні зусилля органів виконавчої влади і неурядових організацій були зосередженні на проведенні нетехнічних обстежень. Здійснювалися заходи з розмінування, маркування ідентифікованих підозрілих та небезпечних ділянок.

Станом на 1 січня 2018 року групи розмінування Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, піротехнічні підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій здійснювали заходи з розмінування на території майже 26 тисяч гектарів. Вдалося знешкодити і знищити близько 326 тисяч вибухонебезпечних предметів. Зокрема, групи розмінування Збройних Сил України працювали на території 3632 гектари, де їм вдалося знешкодити і знищити понад 177,5 тисяч вибухонебезпечних предметів. Також очищено понад тисячу сто кілометрів доріг та майже 18 кілометрів залізничних колій. Загалом було перевірено 106 об’єктів.

Під загальною координацією Міноборони до виконання згаданого плану також залучалися неурядові організації, які впродовж минулого року брали участь у роботах з розмінування на 47 ділянках загальною площею 640 гектарів. Завдяки такій допомозі очищено понад 130 гектарів території і виявлено 528 вибухонебезпечних предметів. Найбільший внесок у цю справу зробила фундація The Halo Trust.

Також упродовж року тривала робота з інформування населення щодо ризиків, пов’язаних із мінною небезпекою. До неї залучали підрозділи Збройних Сил України й неурядових організацій.

На базі медичного пункту батальйону однієї з механізованих бригад відбулося практичне заняття з тактичної медицини, де відпрацьовували дії з надання домедичної допомоги військовослужбовцям під час бойових дій та евакуацію у безпечну зону

Досвід АТО показав, що кожного бійця потрібно навчати рятувати своє життя і життя товариша у випадку поранення. Відзначимо, що медичні підрозділи українського війська достатньо забезпечені транспортом для евакуації поранених. Помітно покращилось і забезпечення необхідними препаратами медичних пунктів.

У структурі Збройних Сил України сформовано єдиний орган управління медичним забезпеченням – Головне військово-медичне управління

Основною метою створення нової структури є налагодження ефективної системи медичного забезпечення у відповідності до потреб Українського війська та стандартів НАТО.

Підвищенню якості медичного забезпечення Збройних Сил України сприятиме і впровадження системи електронних записів пацієнта.

Військові музиканти Національної академії сухопутних військ дали новорічний концерт для українських воїнів і членів їхніх сімей, які проходять реабілітацію в нещодавно відкритому Реабілітаційному центрі Навчально-спортивної бази зимових видів спорту Міністерства оборони України «Тисовець»

Першою групою військовослужбовців, які прибули до центру, стали бійці славетної 72-ї окремої механізованої бригади ім. Чорних Запорожців, яка нещодавно тримала оборону однієї з найгарячіших ділянок фронту – околицях Авдіївки.

http://mediarnbo.org/2018/01/05/zvedennya-shtabu-ato-na-06-00-05-sichnya-2018-2/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества