Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 4 січня 2018

Впродовж доби, що минула, жоден український військовослужбовець не загинув і не зазнав поранень.

Попри оголошене новорічно-різдвяне перемир’я та відчутне ослаблення напруженості на лінії зіткнення сторін, повної тиші однак досягнути не вдалося. Причина традиційна: окупаційні сили противника повністю не припиняли злочинних обстрілів позицій українських захисників. Зокрема, вони відкривали вогонь із мінометів. Про реальні наміри противника й те, до чого він готується, свідчить зафіксована напередодні активізація його повітряної розвідки. Безпілотні літальні апарати, заборонені до застосування Мінськими угодами, ворог використовував у районі Світлодарської дуги і на Приазов’ї. Збройні Сили України тим часом чітко й послідовно слідують узятим зобов’язанням щодо повного припинення вогню.

Відзначимо що загалом минулої доби уздовж усієї лінії зіткнення противник провів 5 прицільних обстрілів позицій Збройних Сил України.

Таку інформацію оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник.

Луганський напрямок

За доби, що минула, на щастя, не зафіксовано жодного порушення режиму тиші.

Донецький напрямок

Натомість, усі 5 прицільних вогневих провокацій, які ворог наважився провести стосовно наших військовослужбовців та позицій, які вони утримують, відбулися саме тут. Згадані обстріли періодично відбувалися від початку доби і завершилися після 15-ї години. Надалі у цей день не відбулося жодного пострілу.

Російсько-окупаційні сили вночі вели вогонь по оборонцях Авдіївки із великокаліберних кулеметів та гранатометів. Уранці ворог активізувався навколо Мар’їнки, обстрілявши її захисників із 82-мм мінометів. Тоді біля наших позицій вибухнули 4 мінометні снаряди згаданого калібру.

Так само із 82-мм мінометних систем і піхотного озброєння незаконні збройні формування провокували українських захисників на підступах до шахти Бутівки. Це сталося в пообідню пору.

Також загарбники порушували домовленості щодо святкового перемир’я і неподалік Водяного й Широкиного, що на Приазов’ї, застосувавши стрілецьку зброю та гранатомети.

Українці мають пишатися, а світова повинна спільнота знати, що військовослужбовці Збройних Сил України, попри очевидну загрозу їхньому життю та здоров’ю, і цього дня утрималися, від організації вогневої відсічі у відповідь на однозначно злочинні дії окупанта.

Інформація Головного управління розвідки МОУ

Російське окупаційне командування активізувало провокаційні заходи з метою звинувачення України в порушенні Мінських домовленостей і дезінформації міжнародної спільноти. Так, нині розпочато підготовку нової серії сфабрикованих фото та відеоматеріалів так званих «доказів» порушень режиму припинення вогню українськими підрозділами. Зокрема, на Маріупольському і Новоайдарському напрямках із залученням знімальних груп російських ЗМІ триває підготовка до провокацій на передових позиціях так званих «Армійських корпусів» російсько-окупаційних військ.

Водночас, противник поширює чутки серед місцевого населення і своїх військ про ніби то «наміри» сил АТО відновити активні бойові дії.

Цивільно-військове співробітництво

Тим часом офіцери групи цивільно-військового співробітництва продовжують активно інформувати місцеве населення, особливо у прифронтових селах, про важливі події в нашій державі. Зокрема, безкоштовно поширюючи українські друковані видання.

Так само важливою складовою діяльності цивільно-військового співробітництва є підтримання національних меншин та української мультикультурності. Офіцери групи СІМІС «Волноваха» сприяли журналістам у підготовці матеріалу про греків Донеччини, убезпечивши пересування селами, розташованими на лінії бойового зіткнення. Тут живуть носії унікальних діалeктів грeцької мови та національних традицій. Навіть у ці важкі часи національні меншини України не мають перепон у своєму культурному розвитку.

Водночас, представники цивільно-військового співробітництва ОТУ «Луганськ» навідалися до бійців, що утримують позиції у Станично-Луганському районі, й передали їм солодкі смаколики і книжки.

У Попасній офіцери цивільно-військового співробітництва займалися не менш важливою справою – сприяли безперешкодному доступу ремонтній бригаді до пошкоджених внаслідок несприятливих погодних умов ліній електропередачі. Завдяки спільним діям військових та цивільних вдалося оперативно відновити електропостачання сіл Вискрива і Новозванівка. А наступного дня ці ж офіцери відвідали один з підрозділів на передовій, привітали їх з Новоріччям і передали подарунки: маскувальні сітки від студентів Лисичанського педагогічного коледжу та продуктові набори.

До однієї з військових частин у районі проведення АТО завітала концертна бригада від 58-го гарнізонного Будинку офіцерів зі Львова
Артисти привітати військових із Новим Роком та Різдвом Христовим. Львівські артисти вже четвертий рік поспіль відвідують військові частини на зимові свята. Окрім того, за підтримки військово-цивільних адміністрацій, артисти проводять спільні концерти з місцевими колективами для цивільного населення у прифронтових містечках.

У Львові відкрилася присвячена подіям на сході України фотовиставка «У воротах Європи» французького фотографа Гаель Жірб, яка висвітлює в європейських виданнях війну на сході нашої країни

Документальна фотовиставка ілюструє щоденне життя і побут українських бійців на передовій АТО, а також учасників бойових дій, які лікуються у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону. Ці світлини демонструють жагу до життя і боротьбу українських бійців. У Львові виставка експонуватиметься до 29 січня. Згодом цей фотопроект представлять і у Франції.

http://mediarnbo.org/2018/01/04/zvedeni-dani-ato-04-sichnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества