Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 31 січня 2018

Минулої доби ситуація на лінії зіткнення суттєво не змінилася. Позиції Збройних Сил України вкотре були піддані обстрілам зі сторони російсько-окупаційних військ.

В результаті мінометних обстрілів двоє військовослужбовців Збройних Сил України зазнали поранень. Наших захисників було оперативно доставлено до військово-медичних закладів, наразі життю поранених нічого не загрожує. Наші військові медики оцінюють стан їхнього здоров’я як задовільний.

Прикро, але серед наших захисників знову є втрати.

Внаслідок обстрілу зі стрілецької зброї в районі Водяного загинув один український військовий, 1995 р.н.

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким, а також військовослужбовцям підрозділу, у складі якого наш герой захищав Україну від російської агресії.

Луганський напрямок

Вчора не зафіксовано жодного обстрілу.

Донецький напрямок

Противник тричі відкривав вогонь по позиціям наших військових. В районі населених пунктів Лебединське та Піски бойовики російсько-окупаційних військ вели вогонь з мінометів калібру 82 мм. В бік наших опорних пунктів ворог випустив 11 мін.

Ще один обстріл наших позицій відбувся зі стрілецької зброї та великокаліберного кулемета в районі Водяного.

Усі ворожі обстріли були прицільними.

Військовослужбовці Збройних Сил України, суворо дотримуючись Мінських домовленостей, вогню у відповідь не відкривали.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей російська окупаційна влада розглядає можливість заохочення бойовиків, які брали участь у кривавих подіях 2014 року, т.зв. нагороду «За оборону міста Іловайськ». У такий спосіб передбачається підняти бойовий дух окупантів. Для цього у з’єднаннях та частинах так званих «армійських корпусів» вже складаються відповідні списки учасників вказаних подій.

Водночас, російські найманці, розуміючи невідворотність відповідальності за воєнні злочини, які не мають терміни давності, побоюються, що списки нагороджених можуть стати відомими широкому колу громадськості. Підґрунтям для таких побоювань є недовіра до російських кураторів та непоодинокі випадки втрати російськими офіцерами службових документів, зокрема, як це трапилось з полковником російської армії Гайдамакою в листопаді минулого року в окупованій Горлівці.

Сьогодні, 31 січня, Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак прибув з офіційним візитом до Федеративної Республіки Німеччина, де бере участь у Семінарі для вищих представників сектору держуправління України, який проводиться в Європейському центрі дослідження та безпеки ім. Джорджа Маршалла

Очільник вітчизняного оборонного відомства виступив під час сесії, присвяченої досягненням та викликам проведення оборонної реформи в Україні. Міністр оборони України детально ознайомив присутніх з ходом реформування відомства.

Директор Центру дослідження та безпеки імені Маршалла пан Дейтрон зазначив, що «Україна є пріоритетною країною для США та Європи. При цьому Україна реформує відомство під час військових дій і наш обов’язок надати усю необхідну дорадчу допомогу, яка допоможе вам у нелегкому процесі реформування», – підкреслив пан Дейтрон.

У Сухопутних військах Збройних Сил України розпочато збори резервістів оперативного резерву першої черги. З метою якісного проведення навчальних зборів, у частині, де проводиться збір, розгорнуто довідково-інформаційний центр

До заходу залучено понад 700 військовозобов’язаних, у тому числі близько 30 офіцерів запасу. Для резервістів організовано всебічне забезпечення речовим майном, харчування та місця для відпочинку.

На Донеччині військовослужбовці одного з підрозділів відвідали дошкільний навчальний заклад «Дзвіночок»

З собою військові привезли овочі, консервацію, різноманітні солодощі та в’язані зимові комплекти від волонтерів. На знак подяки дітлахи подарували своїм захисникам малюнок, виготовлений власноруч, та продекламували віршики.

30 січня у Національному банку України презентували пам’ятну монету «Захисникам Донецького аеропорту» номіналом 10 гривень

В презентації взяв участь командир однієї із бригад Десантно-штурмових військ Збройних Сил України полковник Євген Мойсюк, який свого часу керував обороною Донецького аеропорту. А також мужні воїни-кіборги — сержант Олександр Берещук та молодший сержант Володимир Домбровський.

Пам’ятна монета присвячена мужності та героїзму наших воїнів, які обороняли Донецький аеропорт протягом 242-х днів. На її реверсі розміщено стилізовану композицію із зображенням захисника аеропорту на тлі напівзруйнованої вежі, над якою майорить Український Прапор. На аверсі — дві чоловічі руки зі зброєю різних епох, що символізує захисників України різних часів.

Як зазначив під час презентації монети начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України генерал-майор Олег Грунтковський, оборонці Донецького аеропорту показали всьому світові незламність українського духу. Вони продемонстрували, що український народ готовий боротися за свою свободу. Він висловив вдячність тим, хто приєднався до цієї роботи і увіковічнив пам’ять про наших військових.

Загалом, Нацбанк планує випустити серію монет присвячених Збройним Силам України. Так, окрім презентованої сьогодні «Захисникам Донецького аеропорту», передбачено ще викарбувати монети «Добровольцям України» та «100 річчя утворення військово-морського флоту України».

http://mediarnbo.org/2018/01/31/zvedeni-dani-ato-31-sichnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества