Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 3 січня 2018

Хоча останніми днями напруга вздовж лінії зіткнення сторін дещо ослабла, сили окупанта повністю не припинили обстрілів позицій українських захисників, зокрема, із мінометів. Таким чином противник вкотре показав, що не здатен дотримуватися домовленостей Тристоронньої контактної групи щодо припинення вогню на час новорічно-різдвяних свят. Натомість Збройні Сили України чітко та послідовно виконують взяті зобов’язання щодо повного припинення вогню.

Загалом минулої доби уздовж усієї лінії зіткнення противник провів 6 прицільних обстрілів позицій Збройних Сил України, українські військовослужбовці вогонь у відповідь не відкривали.

У результаті ворожих обстрілів жоден український воїн не загинув, але поранень зазнали двоє військовослужбовців Збройних Сил України. Це сталося неподалік Авдіївки та Водяного. Їх доставлено до військових шпиталів та надано лікарську допомогу.

Луганський напрямок

За даними, які оприлюднив сьогодні на щоденному брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник, минулої доби не зафіксовано жодного порушення режиму тиші.

Донецький напрямок

Тут такого спокою не спостерігалося – російсько-окупаційні війська доволі активно порушували святкове перемир’я, здійснивши 6 прицільних обстрілів оборонних позицій, які утримують військовослужбовці Збройних Сил України.

Так, вночі вони обстріляли з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї оборонців Авдіївки, а вже по обіді активізувалися неподалік Верхньоторецького.

В районі згаданого населеного пункту ворог застосував по наших опорних пунктах 82-мм міномети, гранатомети та інше піхотне озброєння.

Надвечір, на підступах до Гнутового, загарбник провів майже годинний обстріл укріплень українського війська, відкриваючи вогонь із мінометів 82-го калібру, озброєння БМП та стрілецької зброї.

Та найтривалішою провокацією противник відзначився на Приморському напрямку. В районі Водяного після 18-ї години і до пізнього вечора (із незначними перервами) бойовики обстрілювали укріплення українських захисників із стрілецького озброєння та гранатометів.

Військовослужбовці Збройних Сил України, попри очевидну загрозу їхньому життю та здоров’ю, утрималися від організації вогневої відсічі у відповідь на злочинні дії окупанта.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Незважаючи на введення режиму припинення вогню та значне зниження інтенсивності обстрілів, майже вдвічі зросла кількість небойових втрат серед так званих «Армійських корпусів» окупанта, що натепер становить понад 50 відсотків від загальної кількості вбитих і поранених. Головним чином це пов’язано з низьким морально-психологічним станом противника, зокрема внаслідок комплектування підрозділів колишніми ув’язненими й представниками маргінальних верств населення.

Так, упродовж доби від передозування наркотичними речовинами і надмірного вживання алкогольних напоїв померли троє бойовиків агресора, з них один мав офіцерське звання. Через нехтування заходами безпеки під час переміщення ділянкою власних мінно-вибухових загороджень загинув один бойовик, іще двоє зазнали важких поранень.

На відміну від окупанта, українська влада дбає про збереження та відновлення фізичного і психологічного здоров’я, зниження тяжкості наслідків перенесених бойових психологічних травм військовослужбовцями Збройних Сил України та інших військових формувань

Так, днями Уряд затвердив Порядок проведення психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції. У документі визначено механізм проведення такої реабілітації відповідними структурними підрозділами з питань соціального захисту населення. Комплекс заходів передбачає психологічну діагностику, психотерапію, проведення консультацій, підтримку та подальше супроводження учасників бойових дій.

Таку реабілітацію надаватимуть окремо або в комплексі з іншими оздоровчими, санаторно-курортними й соціальними послугами.

http://mediarnbo.org/2018/01/03/zvedeni-dani-ato-03-sichnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества