Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 29 січня 2018

Упродовж доби, що минула, жодний український воїн не загинув і не був поранений.

Проте, ворожі провокації цього дня не припинялися, хоча до 21-ї години на лінії зіткнення панувала тиша. Але увечері сили агресора відновили звичну для себе практику обстрілів позицій українських захисників. Основним засобом вогневого впливу противника стали міномети, причому, винятково заборонені Мінськими угодами системи калібру 120-мм. Зауважимо, що мінометні та інші озброєння загарбник використовував виключно прицільно, намагаючись заподіяти максимально можливих втрат і збитків нашим військовим. Проте українська армія й далі повністю контролює ситуацію в районі відбиття ворожої агресії.

Загалом минулої доби уздовж усієї лінії зіткнення противник провів 4 прицільні обстріли позицій Збройних Сил України. Загалом на Луганському напрямку в бік українських оборонних укріплень окупанти випустили 32 снаряди з мінометів калібрів 120-мм.

Луганський напрямок

Російсько-окупаційні війська здійснили 3 обстріли українських позицій, сконцентрувавши свою активність переважно на Світлодарській дузі. Двічі, із незначною перервою, противник загалом протягом півтори години вів вогонь із крупнокаліберних кулеметів та 120-мм мінометів по оборонцям Луганського, випустивши по нашим позиціям 16 снарядів.

Також шістнадцять 120-мм мін окупанти випустили по опорним пунктам захисників поблизу Троїцького.

Донецький напрямок

Близько 23 години ворог організував єдину вогневу провокацію, обстрілявши із гранатометів позиції Збройних Сил України на підступах до Широкиного.

Зауважимо, що підрозділи Збройних Сил України цього дня лише двічі змушені були адекватно і ефективно відповідати ворогу поблизу Луганського та Троїцького, коли щодо життя та здоров’я наших звитяжців виникала безпосередня загроза.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони

Російське окупаційне командування і далі порушує міжнародні конвенції щодо заборони застосування протипіхотних мін та вибухових пристроїв. За вказівкою російських радників додатково заміновані позиції в зоні відповідальності сил загарбника – так званих «3-ї окремої мотострілецької бригади», це Горлівка, «11-го окремого мотострілецького полку» в Донецьку та «7-ї окремої мотострілецької бригади», це Брянка. При цьому, здебільшого схеми мінувань не складаються, що становить загрозу, зокрема, мирному населенню регіону й ускладнюватиме в подальшому розмінування місцевості.

Сьогодні, 29 січня, до 100-річчя героїчного бою під Крутами, у Києві, у Військовому інституті телекомунікацій та інформатизації за участю Президента України – Верховного Головнокомандувача ЗС України Петра Порошенка відбулися урочисті заходи з нагоди присвоєння вищому військовому навчальному закладу почесного найменування «імені Героїв Крут»

Президент вручив начальнику військового вишу Бойовий Прапор.

Під час виступу Президент зауважив, що разом із посиленням роботи дипломатів Україна, роблячи висновок з подій своєї історії, посилює і власні сили в середині держави, продовжує нарощувати боєздатність армії.

Глава держави наголосив: «Ми робимо висновок і страхуємося від повторення помилок. Створили і день за днем зміцнюємо наші Збройні Сили, нашу героїчну армію, яка надійно тримає оборону країни. І це є наше головне досягнення за останні роки».

Президент зазначив, що не лише з історичних міркувань ухвалив рішення присвоїти Військовому інституту телекомунікацій та інформатизації почесне найменування імені Героїв Крут. За роки Незалежності України в Інституті підготовлено понад п’ять тисяч висококласних спеціалістів для Збройних Сил України та інших військових формувань. Сотні випускників Інституту захищали чи захищають Україну від російської агресії. 25 його вихованців нагороджені орденами і медалями, а генерал-майор Максим Шаповал відзначений Зіркою Героя посмертно. 15 офіцерів – випускників і викладачів військового закладу загинули на фронті. Інститут по праву заслужив високе звання імені Героїв Крут. Ним пишатимуться ті, хто навчається зараз, і ті, хто вже завершив його й служить в українському війську.

28 січня, до 100-річчя героїчного бою під Крутами на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» відбулися заходи зі вшанування світлої пам’яті патріотів України

На станцію Крути Борзнянського району Чернігівщини спеціальним «Потягом єднання» з Києва прибули вихованці 24 ліцеїв з підвищеною військово-фізичною підготовкою з усієї України. Під час заходу кожен ліцей отримав від військових Державний Прапор з пам’ятними стрічками про легендарний бій.

У заході взяли участь віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, міністр культури Євген Нищук, міністр молоді та спорту Ігор Жданов. Чернігівщину представляли голова облдержадміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Ігор Вдовенко, а також керівники районів і міст, військовослужбовці та громадськість.

До Маріуполя повернулася окрема мотопіхотна бригада оперативного командування «Південь», яка впродовж 9 місяців успішно виконувала завдання на кордоні Херсонської області із анексованим Росією Кримом

Зустрічати своїх захисників прийшли рідні, волонтери й небайдужі мешканці міста. Люди вітали воїнів, дарували їм квіти та говорили слова вдячності за їхню важку, небезпечну і важливу місію. Під час зустрічі особовий склад відзначено нагородами й грамотами.

Наразі бригаду виведено до пункту постійної дислокації для відновлення боєздатності. Кілька місяців триватиме доукомплектування частини особовим складом, військовою технікою і озброєнням, після чого її залучать до виконання бойових завдань у районі проведення антитерористичної операції.

http://mediarnbo.org/2018/01/29/zvedeni-dani-ato-29-sichnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества