Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 20 січня 2018

21 січня Україна вшановуватиме подвиг наших звитяжців, які 242 доби битви за Донецький аеропорт стримували ворога і давали йому гідну відсіч. Українські воїни своїм прикладом довели незламність духу нашого народу.

Завтра з нагоди річниці героїчної оборони Донецького аеропорту о 8 годині 30 хвилин на третьому поверсі терміналу «D» Міжнародного аеропорту «Бориспіль» відбудеться виступ за участю 7 кращих оркестрів гарнізону міста Київ і музичних підрозділів інших військових формувань. Подібна акція за участю військових музичних колективів цього дня також відбудеться у містах Дніпро, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Львів, Одеса, Харків, Чернігів та Вінниця.

Упродовж доби, що минула, жодний український воїн не загинув і не був поранений.

Проте, ворожі провокації цього дня не припинялися. Вони навіть дещо посилилися. Противник продовжив обстріли позицій українських захисників. Основою цієї вогневої потуги стали міномети, зокрема, заборонені Мінськими угодами системи калібру 120-мм. Таким чином ворог особливо показово й відверто демонструє нехтування будь-якими домовленостями. Загарбник намагався заподіяти підрозділам нашого війська максимально можливих втрат і збитків, оскільки його вогнева активність була винятково прицільною. Завдяки успішним контрзаходам українська армія й далі повністю контролює ситуацію в районі бойових дій.

Про це розповів сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Максим Праута.

Луганський напрямок

Російсько-окупаційні війська здійснили 3 обстріли українських позицій, сконцентрувавши свою активність переважно на Світлодарській дузі. Попри незначну кількість обстрілів, це були підступні й варварські дії злочинців, які не дотримуються ані закону, ані принципів гуманізму під час воєнного конфлікту. Так, на початку доби противник майже годину використовував проти оборонців Луганського 82-мм міномети, випустивши по наших позиціях 20 снарядів.

Після короткої провокації зі стрілецької зброї зранку проти захисників Станиці Луганської, бойовики увечері знову неабияк активізувалися довкола Луганського. Тишу тут порушували черги ворожих великокаліберних кулеметів та вибухи 82-мм мін, яких було зафіксовано 8.

Донецький напрямок

Російсько-окупаційні сили порушували режим тиші у згаданому секторі нашої оборони 4 рази.

Акцент вогню і загалом усіх ворожих дій загарбник концентрував на Приморській ділянці фронту. Так, практично весь вечір довкола Широкиного та Водяного не змовкали важкі міномети сил агресора, які прицільно били по позиціях наших воїнів. Загалом українські оборонні укріплення витримали влучання майже двох десятків крупнокаліберних мін противника.

Імовірно, таким мінометним вогнем проросійські незаконні збройні формування відреагували на успішне виявлення нашими військовими й подальше відбиття вилазки ворожої диверсійно-розвідувальної групи. Її помітили неподалік укріплень Збройних Сил України на околицях Широкиного.

Українські оборонці, коли ця розвідгрупа критично наблизилися до них, відкрили вогонь зі стрілецької зброї, змусивши диверсантів відійти. На полі бою противник покинув одного свого пораненого. Його евакуювали наші військові й надалі організували надання диверсанту медичної допомоги.

Зауважимо, що підрозділи Збройних Сил України цього дня лише одного разу змушені були адекватно і ефективно відповідати ворогу, зважаючи на безпосередню загрозу життю та здоров’ю наших військовослужбовців.

Загалом минулої доби уздовж усієї лінії зіткнення противник провів 7 прицільних обстрілів позицій Збройних Сил України.

1 раз українські військовослужбовці відкривали вогонь у відповідь із озброєння, не забороненого Мінськими домовленостями.

У результаті ворожих дій, нагадаємо, сили української оборони не зазнали жодних втрат.

Інформація української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін

Вчора фахівці компанії «Vodafone Україна» за сприяння української сторони СЦКК, штабу АТО і Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні завершили роботи з відновлення працездатності пошкодженого обладнання мобільного оператора в районі населеного пункту Весела Гора на Луганщині. Це дозволяє у повному обсязі забезпечити послугами мобільного зв’язку всіх абонентів Vodafone, які проживають на окупованій частині області. Усі заявки компанії «Vodafone Україна» на відновлювальні роботи пошкодженого обладнання в районі населеного пункту Оленівка на Донеччині, підтверджені гарантіями безпеки штабу АТО, за сприяння Місії ОБСЄ були передані представникам ОРДО. На жаль, вони залишаються без реалізації. Гарантій безпеки проведення робіт окупаційні адміністрації не надали. На думку українського представництва СЦКК, це може свідчити про незацікавленість іншої сторони в поновленні роботи мобільної мережі Vodafone на окупованій частині Донеччини.

Напередодні Водохреща колектив Центрального будинку офіцерів Збройних Сил України з концертною програмою відвідав українських захисників на Сході

Свої музичні та солодкі подарунки отримали підрозділи окремих механізованої і гірсько-штурмової бригад.

У культурній програмі взяли участь також і працівники Ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України, 42-го гарнізонного Будинку офіцерів та Київського національного університету культури і мистецтв. Військових приємно вразив рівень майстерності артистів, вони висловили бажання ще не раз з ними зустрітися.

Колектив Центрального будинку офіцерів передав воїнам смаколики, фрукти, а також дитячі малюнки від учнів художньої студії «Обрії».

У Реабілітаційному центрі Навчально-спортивної бази зимових видів спорту Міністерства оборони України «Тисовець» відпочила і пройшла реабілітацію друга група військовослужбовців 72-ї окремої механізованої бригади та члени їхніх сімей

Зокрема, вони відвідували спортивні зали, масажні кабінети, бані, різноманітні екскурсії, мали змогу активно відпочивати, катаючись на лижах і санчатах. Окремим напрямком реабілітації стали заходи психологічного розвантаження.

Крім цього, відпочивальників обслуговували виїзні медичні бригади Військово-медичного клінічного центру Західного регіону.

Зазначу, що за дорученням Президента України в системі Міністерства оборони розгортається мережа закладів реабілітації військовослужбовців. База «Тисовець» – один із закладів, якому приділено особливу увагу, адже тут поєднані заходи психологічної реабілітації й заняття фізкультурою і спортом. Незабаром тут розпочнеться будівництво плавального басейну. Цього року планується відкриття ще двох подібних осередків психологічної реабілітації на узбережжі Чорного моря.

На завершення перебування на базі «Тисовець» військовослужбовців та їхні родини привітав зі святим вечором заступник Міністра оборони України генерал-майор Олег Шевчук, запросивши всіх до святкового столу скуштувати традиційної бідної куті. Під час заходу він вручив військовослужбовцям грошові сертифікати, іграшки і подарунки дітям, а дружинам – святкові набори. Артисти Національного Президентського оркестру та Заслуженого академічного ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України привітали всіх народними колядками, щедрівками та концертною програмою.

http://mediarnbo.org/2018/01/20/zvedeni-dani-ato-20-sichnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества