Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 15 січня 2018

Упродовж доби, що минула, окупанти продовжували у цинічний та злочинний спосіб ігнорувати встановлений режим припинення вогню. Збройні провокації ворога, як і завжди, були націлені на заподіяння українському війську якомога більшого збитку та втрат, мали на меті спровокувати наших військовослужбовців на порушення засад перемир’я. Не стало винятком тут і 14 січня. Противник прицільно застосував міномети, заборонені Мінськими домовленостями, щодо позицій, які утримують українські звитяжці. Також окупант відкривав вогонь із озброєння БМП.

Унаслідок ворожих обстрілів двоє українських військовослужбовців зазнали поранень неподалік Кам’янки та Авдіївки. Їх оперативно доправлено до військово-медичних закладів. Стан їх здоров’я – середньої важкості. Наразі їм надається необхідна лікарська допомога.

Луганський напрямок

Як розповів сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Дмитро Гуцуляк, тут відбулася основна частина ворожих обстрілів минулої доби. Їх тут було зафіксовано чотири.

Незаконні збройні формування спочатку уранці неподалік Троїцького, а потім в обідню пору на підступах до Луганського, влаштовували нетривалі обстріли наших оборонних позицій із гранатометів. Значно посилилася вогнева активність бойовиків російсько-окупаційних військ у другій половині дня.

Спершу вони впродовж понад 40 хвилин застосовували по захисникам Гладосового гранатометні системи, а завершили свій провокаційний «виступ» майже півторагодинним обстрілом із мінометів калібру 120 та 82 мм околиць Новолуганського. Загалом окупанти випустили тут 16 мінометних снарядів. Також ворог вдавався і до відкриття вогню із озброєння БМП.

Українські військовослужбовці лише одного разу, з метою збереження життя і здоров’я особового складу, вимушено організували адекватні заходи із придушення ворожої вогневої активності.

Донецький напрямок

Російсько-окупаційні сили у першій половині дня двічі прицільно обстрілювали оборонні укріплення сил АТО довкола Кам’янки і Авдіївки із великокаліберних кулеметів, стрілецького озброєння та снайперських гвинтівок.

Загалом минулої доби уздовж усієї лінії зіткнення противник провів 6 прицільних обстрілів позицій Збройних Сил України.

Захисники України цього дня лише двічі відкривали вогонь із незаборонених Мінським процесом озброєнь у відповідь на провокації окупанта.

Черговий факт виявлення присутності російського озброєння на Донбасі зафіксований 14 січня

У районі проведення АТО наш підрозділ протиповітряної оборони збив безпілотний літальний апарат російського виробництва типу «Орлан-10». Від початку «новорічно-різдвяного перемир’я», а воно, нагадаю, стартувало 23 грудня, це вже третій знищений безпілотник противника цього типу. Наша протиповітряна оборона таким чином демонструє ворогу захищеність українського неба. Зазначу, що «Орлан-10» є складовою частиною комплексу повітряної розвідки, спостереження і моніторингу. Безпілотний літак-розвідник оснащений системою радіоелектронної боротьби, тепловізором, фото- й відеоапаратурою. Він здатний створювати карти місцевості у 3D й навіть керувати розвитком бою. Тому ліквідація згаданого ворожого повітряного засобу є доволі сприятливим чинником у нашій боротьбі із агресором.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

У формуваннях російських окупаційних військ погіршуються умови проходження так званої «служби» найманців з числа місцевого населення. Це пов’язано з поширенням практики ігнорування російським командуванням зобов’язань щодо забезпечення правових і соціальних гарантій згаданим колаборантам та застосування щодо них протиправних дій. Зокрема, у так званому «Першому армійському корпусі» зросла кількість випадків відмови командування в реалізації рапортів на звільнення зі «служби» через закінчення терміну контракту. Як варіант колаборантам пропонують знайти собі заміну. Ця ініціатива російських командирів обурює найманців, які намагаються безуспішно оскаржити такі дії начальства у фейковій «прокуратурі» окупанта.

У районі проведення АТО, в місцях відведення важкого озброєння та техніки, наші танкісти виконували завдання зі стрільби по умовному ворогу і тактики ведення бою

Так майбутні командири танкових екіпажів та БМП-1 складали іспит. Особовий склад тут постійно перебуває у навчальному процесі, вивчає бойовий досвід. І в цьому процесі основний акцент зроблено саме на практиці.

Майбутніх командирів екіпажів відбирали із числа танкістів, які мали досвід служби навідником-оператором та механіком-водієм. Вони пройшли повний вишкіл, освоїли навчальну програму. За час підготовки військовослужбовці відпрацювали стрільбу прямим наведенням штатним снарядом з місця та в русі, ведення оборонного бою, техніку парного виходу машин із бою під ворожим обстрілом, виклик вогневої підтримки й інші елементи. Комплексний іспит показав психологічну стресостійкість і загартованість сучасних українських танкістів.

У районі проведення Антитерористичної операції представників різних християнських конфесій та військовослужбовців однієї з бригад Десантно-штурмових військ об’єднала міжконфесійна молитва заради миру і здоров’я захисників Вітчизни

У теплій та дружній атмосфері об’єдналися представники різних церков і організацій та військові, які разом помолилися за мир та здоров’я захисників України.

Інформація СЦКК

Учні Соледарської школи №14 на Донеччині напередодні Меланки запросили колектив української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на шкільне родинне свято. Під час різноманітних конкурсів учні розкривали секрети українських обрядів та звичаїв, змагалися у кращому виконанні колядок і щедрівок. Школярі ділилися з гостями знаннями у приготуванні щедрої куті й таємницями новорічного ворожіння. Почесним гостем свята був Дідух – символ доброго врожаю, миру, злагоди і достатку в домі. Українські військові щиро віддячили дітям за гостинність смаколиками.

http://mediarnbo.org/2018/01/15/zvedeni-dani-ato-15-sichnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества