Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 9 грудня 2017

Протягом минулої доби в наслідок потужних та тривалих обстрілів російсько-окупаційних військ із забороненого Мінськими угодами озброєння, серед наших, Українських захисників є загиблі та поранені.

Загалом минулої доби в районі проведення Антитерористичної операції зафіксовано 28 прицільних ворожих обстрілів. При цьому ворог випустив в бік наших позицій 107 мін калібрів 120 та 82 мм.

Наші військовослужбовці 16 разів відкривали вогонь у відповідь, використовуючи штатне озброєння.

Із сумом повідомляэмо, що вчора внаслідок обстрілів російсько-окупаційними військами загинуло четверо військовослужбовців ЗС України. Це сталося поблизу Водяного, Кам’янки та Травневого. Окрім цього, двоє військовослужбовців отримали поранення та бойове травмування.

Зазначимо, що поранених бійців було оперативно евакуйовано до медичних установ та військових мобільних госпіталів, де нашим військовослужбовцям надається вся необхідна допомога.

Керівництво Міністерства оборони, Генерального штабу, військовослужбовці, бойові побратими та команда ІАЦ глибоко сумують та висловлюють співчуття рідним та близьким наших захисників.

Луганський напрямок

За фактами, про які розповів сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник, ворог провів 19 прицільних обстрілів в бік наших позицій.

Протягом майже двох годин російські окупанти гатили з мінометів калібру 120 мм по захисниках Травневого, загалом випустивши 60 мін. Також тут зафіксовані непоодинокі прицільні обстріли наших позицій з озброєння БМП, гранатометів та іншої піхотної зброї. Ворожі міни калібру 82 мм турбували наших військових на позиціях в районі Кримського, Луганського, Катеринівки, Новоолександрівки. При цьому по цим опорним пунктам, а також в районі н.п. Лобачеве, Золоте, Зайцеве відбувалися неодноразові прицільні ворожі обстріли з великокаліберних кулеметів, гранатометів та стрілецької зброї.

Захисники України у переважній більшості випадків не відповідали на ворожі провокації. При цьому декілька разів адекватно давали відповідь зі зброї, що не заборонена Мінськими домовленостями.

Донецький напрямок

Протягом минулої доби зафіксовано 9 прицільних обстрілів наших позицій російсько-окупаційними військами.

По захисниках Авдіївки протягом двох годин окупанти випустили 12 мін калібру 120 мм, та турбували вогнем з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Також ворожі обстріли з мінометів калібрів 120 та 82 мм зафіксовані по нашим захисникам поблизу Опитного, Водяного, шахти Бутівка. Також в районі Кам’янки та Пісків ворог застосовував озброєння БМП, гранатомети та стрілецьку зброю. При цьому по захисниках Кам’янки вів обстріл ворожий снайпер.

На переважну більшість ворожих провокацій українські військові давали окупантам жорстку відповідь з гранатометів та стрілецької зброї.

Інформація Головного управління розвідки МО України

Заходи оперативної та бойової підготовки ЗС РФ й оперативного угруповання російських окупаційних військ на Донецькому операційному напрямку проводяться за загальним планом, одночасно та на єдиному оперативному фоні. Зокрема, свідченням зазначеного є проведення у рамках «тижня бойової готовності» зборів зі снайперами як підрозділів зі складу військових округів ЗС РФ, так і 1, 2 АК оперативного угруповання російських окупаційних військ.

Російські старші офіцери, які у ході останньої ротації прибули на окуповану територію Донбасу, з недовірою та зневагою ставляться до молодших офіцерів, призваних з числа місцевого населення.

Водночас, зростає кількість випадків відкритого ігнорування молодшими офіцерами розпоряджень нових старших начальників, які намагаються жорсткими методами примусити підлеглих командирів проводити «показушні стройові огляди» та виконувати інші безглузді й принизливі для особового складу розпорядження з наведення т.зв. «статутного порядку». Загалом остання ротація командного складу 1, 2 АК суттєво вплинула на погіршення морально-психологічного стану всього особового складу російських окупаційних військ на території Донбасу.

Цивільно-військове співробітництво

Офіцери групи цивільно-військового співробітництва ЗС України доставили до підрозділів на передову заявлені ними матеріально-технічні засоби. Зокрема, в частини, які входять до складу військ оперативного командування «Північ», було передано генератори автономного живлення, бензопили, матеріали для фортифікаційного обладнання та тактичне спорядження.

До благодійної допомоги активно долучилися Чернігівська обласна державна адміністрація, спілка волонтерів — підприємців м. Ніжин, колектив НАК «Нафтогаз Україна», ГО Всеукраїнська асоціація «Кадетська співдружність». Наталія Вінник, як представник від волонтерів, особисто взяла участь у передачі допомоги у підрозділи.

До підтримки наших військовослужбовців, які виконують бойові завдання на сході країни, долучилась й українська діаспора з Канади, яка придбала та передала близько 10 комплектів засобів зв’язку.

За дорученням командувача військ оперативного командування «Північ» генерал-майора Володимира Кравченка на передову були доставлені відзнаки органу військового управління за зразкове виконання військового обов’язку кращим військовослужбовцям до Дня Збройних Сил України.

Офіцери групи цивільно-військового співробітництва «Мар’їнка» за сприяння Польової пошти передали книги в навчальну бібліотеку школи № 4 міста Красногорівка.

Усі книги зібрані користувачами абоненту Центральної міської бібліотеки міста Кременчук та представниками Польової пошти. Також було подаровано посібник для вчителя «Громадянська відповідальність», який в майбутньому стане в нагоді під час підготовки до шкільних занять. Цей збірник було надано Європейським Центром ім. Вергеланда.

http://mediarnbo.org/2017/12/09/zvedeni-dani-ato-09-grudnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества