Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 23 грудня 2017

Доби, що минула, сили окупантів продовжували інтенсивні та щільні обстріли позицій українських захисників, зокрема, із заборонених Мінськими угодами крупнокаліберних артилерійських систем, танків, мінометів, а також із озброєння БМП. Особливо показово й відверто ворог демонстрував нехтування будь-якими домовленостями увечері – напередодні настання новорічно-різдвяного перемир’я. Противник намагався заподіяти підрозділам нашого війська максимально можливих втрат. Завдяки успішним контрзаходам українська армія й далі повністю контролює ситуацію в районі проведення АТО та готова, як і завжди, дотримуватися режиму тиші – й у святковий період зокрема.

Загалом минулої доби уздовж усієї лінії зіткнення противник провів 22 прицільні обстріли позицій Збройних Сил України.

12 разів українські військовослужбовці відкривали вогонь у відповідь із озброєння, не забороненого Мінськими домовленостями.

У результаті ворожих дій, на жаль, Україна втратила одного свого захисника, який загинув під час артилерійського обстрілу неподалік Старого Айдару.

Також один військовослужбовець минулої доби зазнав поранення біля Авдіївки, а інший наш військовий отримав бойове ураження під Зайцевим. Їм наразі надається уся необхідна медична допомога.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким звитяжця, який віддав життя за краще майбуття України. Вічна слава та пам’ять герою!

Луганський напрямок

Як повідомив сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник, російсько-окупаційні війська здійснили 8 обстрілів українських позицій. Попри незначну кількість, це були підступні й варварські дії злочинців, які не дотримуються ані закону, ані принципів гуманізму.

Примітно, що противник тут переводив свій вогневий вплив від одного сектору до іншого, постійно підтримуючи напругу на цій ділянці зіткнення. Так, ранок тут розпочався з того, що оборонців Зайцевого незаконні збройні формування впродовж майже години обстрілювали із танка, 120-мм мінометів, озброєння БМП. Провокативний вогонь із таких видів зброї відновився тут у післяобідню пору.

Ближче до вечора окупант дещо змістив акцент вогневих провокацій. З часом під вогонь ворожих 120-мм мінометів, БПМ та всього спектру піхотного озброєння потрапили оборонні укріплення захисників Луганського та Травневого. Від 9-ї години вечора і практично до закінчення доби сили окупанта неабияк активізувалися в районах навколо Новоолексадрівки, Старого Айдару та Троїцького. Тут у хід пішли крупнокаліберні міномети, 122-мм артилерійські системи, озброєння БМП та гранатометний вогонь.

Українські військові, чітко розуміючи задля досягнення якої мети проросійські найманці практикують такі провокації, лише одного разу організували заходи з придушення вогневої активності окупанта, вдавшись винятково до застосування штатного піхотного озброєння.

Донецький напрямок

Тут було ще гарячіше. Російсько-окупаційні сили порушували режим тиші у згаданому секторі нашої оборони 14 разів.

Всю ніч аж до 8-ї ранку опорні пункти сил АТО в районі Пісків ворог обстрілював із танка, випустивши всього близько 20 снарядів, та іще майже шість десятків 120-мм мін.

Уранці акцент вогню ворог змістив під Лебединське та Водяне, прицільно вдаривши по позиціям наших звитяжців із мінометів 120-го калібру. А вже по обіді тут вибухнули 25 мін противника.

Непростою була ситуація і на підступах до Авдіївки. Серед дня тут тривав інтенсивний бій із використанням всього можливого піхотного озброєння.

Бойове зіткнення продовжувалося до настання темної пори й завершилося обстрілом сил АТО із 120-ти та 82-мм мінометів. А вже пізньої пори такі ж мінометні системи з протилежного боку лінії розмежування турбували захисників Піщевика та Павлополя.

Підрозділи Збройних Сил України щоразу адекватно і ефективно відповідали ворогу, використовуючи широкий спектр наявних засобів вогневого впливу.

Інформація СЦКК

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін поінформувала, що в Мінську під час чергового засідання Тристоронньої контактної групи ухвалено рішення щодо встановлення всеохоплюючого, стійкого й безстрокового режиму припинення вогню з 00.00 23 грудня 2017 року у зв’язку із різдвяними та новорічними святами.

Наші підрозділи в районі проведення АТО, безумовно дотримуючись Мінських домовленостей, готові до забезпечення виконання всіх заходів з підтримання режиму припинення вогню по всій лінії розмежування. Але винятково у разі загрози життю і здоров’ю місцевого населення, особового складу Збройних Сил України, проведення провокативних дій незаконними збройними формуваннями, спроб зміни лінії розмежування, українські військові будь-якої миті готові застосувати зброю у відповідь.

Інформація розвідки штабу АТО

Російсько-окупаційні війська, які маскуються під незаконні збройні формування, мають намір продовжувати обманювати не лише міжнародних спостерігачів, а й своїх кремлівських кураторів. Зокрема, ними накопичені приховані запаси боєприпасів до артилерійських систем, інших видів важкого та стрілецького озброєння неподалік лінії бойового зіткнення на найгарячіших напрямках. Такі арсенали, безсумнівно, створено для організації провокацій проти українських підрозділів з метою їх дискредитації.

Про те, що незаконні збройні формування не збираються відмовлятися від підступних методів своїх дій, свідчить використання ними снайперської зброї.

Так, зафіксовано прицільний снайперський вогонь по позиціях оборонців Кримського на Луганщині, який вівся із окупованого селища Сокольники і маскувався обстрілами із крупнокаліберної стрілецької зброї та гранатометів.

Цивільно-військове співробітництво

Напередодні новорічно-різдвяних свят офіцери групи цивільно-військового співробітництва із Світлодарська привітали вихованців дитсадка в селі Луганське і вручили їм подарунки.

Варто зазначити, що підрозділи СІМІС постійно опікують дитячі садки і школи, розташовані неподалік лінії зіткнення, надаючи необхідну допомогу. Також одному з підрозділів Збройних Сил України офіцери цивільно-військового співробітництва передали подарунки від волонтерів зі Львова та Вінниці. Бійцям стануть у нагоді маскувальні сітки й костюми, засоби особистої гігієни, дитячі малюнки і фрукти. Захисники України щиро вдячні волонтерам за постійну підтримку.

http://mediarnbo.org/2017/12/23/zvedeni-dani-ato-23-grudnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества