Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 21 грудня 2017

За минулу добу 20 грудня бойовики російсько-окупаційних військ випустили по позиціях захисників України в районі проведення АТО близько 150 снарядів з артилерії калібру 122 мм, а також мінометів різних калібрів.

Загалом минулої доби російсько-окупаційні війська здійснили 15 прицільних обстрілів позицій Збройних Сил України. 6 разів наші військовослужбовці придушували вогневу активність ворога із зброї, не забороненої Мінськими угодами.

На жаль, вчора об 11 годині дня внаслідок ворожого обстрілу українських підрозділів поблизу Кам’янки загинув один наш захисник.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким нашого героя.

Окрім цього, четверо українських воїнів отримали поранення поблизу шахти Бутівка. Усіх їх було оперативно доставлено до військових мобільних госпіталів, де їм надається вся необхідна медична допомога.

Луганський напрямок

У нічний час противник здійснив 3 прицільні обстріли наших позицій.

Зокрема, противник випустив 12 мін із мінометів калібру 120 мм по захисниках Новотошківського. Вісімнадцять 82-мм ворожих снарядів вибухнули в районі наших позицій неподалік Травневого, ще 15 – поблизу Гладосового.

У зв’язку з тим, що ці обстріли не становили загрози життю особового складу, українські військовослужбовці вогонь у відповідь не відкривали.

Донецький напрямок

Тут було гарячіше.

Так, у районі Кам’янки зафіксовано приліт 16 ворожих снарядів з артилерії калібру 122 мм. Ще стільки ж снарядів противник випустив із мінометів різних калібрів. Також окупанти активно застосовували по захисниках Кам’янки гранатомети різних систем, кулемети та інше стрілецьке озброєння.

Поблизу шахти Бутівка окупанти обстріляли наші позиції із мінометів, загалом випустивши близько 20 мін, а також гранатометів та кулеметів.

Ще близько 20 мінометних снарядів, переважно калібру 120 мм, вибухнули біля наших позицій в районі Водяного. Окупанти супроводжували мінометні обстріли вогнем з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Приліт понад 25 ворожих мін зафіксовано на наших позиціях поблизу Пісків. Тут противник також застосовував озброєння БМП та великокаліберні кулемети.

15 мін калібру 120 мм окупанти випустили по захисниках Авдіївки.

У переважній більшості випадків захисники України відповідали окупантам із озброєння, не забороненого Мінськими угодами.

Таку інформацію оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник.

Днями офіцери ЗС РФ в односторонньому порядку припинили свою діяльність у складі Спільного центру з контролю і координації розведення сил і засобів у Соледарі та перейшли лінію розмежування

За словами Міністра оборони України генерала армії України Степана Полторака, демарш російської сторони мав на меті надалі огульно звинувачувати Україну в так званих «порушеннях режиму припинення вогню», в той час як після виходу російських вояків саме окупанти значно посилили інтенсивність та потужність вогневих провокацій.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

У з’єднаннях і частинах т.зв. 1 та 2 АК російсько-окупаційних військ поглиблюються проблеми, пов’язані з фізичним і психологічним перенавантаженням особового складу та зниженням мотивації до проходження військової служби. У грудні ц.р. в одній із військових частин т.зв. 1 АК 45 бойовиків подали рапорти на звільнення, що становить понад 70 відсотків чисельності підрозділу, в якому вони проходять службу.

Крім того, серед особового складу противника збільшується кількість проявів немотивованої агресії, що призводить до збільшення кількості його небойових втрат.

Так, під час несення служби у варті найманець з т.зв. 1 АК здійснив декілька автоматних черг по особовому складу свого підрозділу. Бойовик т.зв. 2 АК, перебуваючи на передовій позиції, відкрив вогонь з автоматичної зброї по своїх поплічниках.

У н.п. Зайцеве, розташованому на окупованій території, російським найманцем скоєно вбивство співробітника т.зв. «міністерства державної безпеки ДНР».

Цивільно-військове співробітництво

20 грудня у Новолуганському за підтримки військовослужбовців цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України та місцевих органів влади розпочалося відновлення покрівлі школи, пошкодженої під час обстрілу російсько-окупаційними військами житлових кварталів селища з реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град».

Разом з цим, усі розбиті вікна школи були закриті прозорою плівкою і найближчим часом також будуть відновлені.

На одному з полігонів в районі проведення АТО інженерно-саперний підрозділ десантно-штурмової бригади здійснив утилізацію боєприпасів та вибухонебезпечних пристроїв

Значна частина цих небезпечних знахідок була виявлена у лісосмугах та сільськогосподарських угіддях вздовж лінії розмежування. Деякі боєприпаси були передані армійським саперам на утилізацію представниками ДСНС України.

http://mediarnbo.org/2017/12/21/zvedeni-dani-ato-21-grudnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества