Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 20 грудня 2017

Минулої доби російсько-окупаційні угрупування знову застосували реактивні системи залпового вогню по цивільним об’єктам Луганщини. На лінії бойового зіткнення окупанти продовжували грубо порушувати Мінські домовленості, обстрілюючи позиції Збройних Сил України з озброєння заборонених калібрів.

Загалом минулої доби російсько-окупаційні війська здійснили 32 обстріли наших позицій по всій лінії зіткнення. Усі вони були прицільні. У відповідь військовослужбовці Збройних Сил України 23 рази відкривали вогонь.

На жаль, серед наших захисників є втрати – 2 загиблих та 6 поранених. Під час ворожого обстрілу в районі Новотошківського від смертельних осколкових поранень загинув один український військовослужбовець. Ще один наш захисник загинув внаслідок підриву на вибуховому пристрої в районі Верхньоторецького.

Разом з ним отримали поранення двоє наших військових. Стан здоров’я одного з них оцінюється як важкий.

4 військовослужбовця Збройних Сил були поранені внаслідок обстрілів. Всі вони оперативно доставлені до медичних закладів.

Висловлюємо співчуття рідним і близьким воїнів, які віддали життя за Україну.

Луганський напрямок

За даними, які оприлюднив сьогодні на щоденному брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник, окупанти обстріляли з реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» житлові квартали населеного пункту Зайцеве. Встановлено, що вогонь вівся з тимчасово окупованої противником Горлівки. По мирним мешканцям Зайцевого було випущено 20 реактивних снарядів.

Поряд з цим, російсько-окупаційні війська ще 9 разів відкривали прицільний вогонь по опорним пунктам Збройних Сил України. Найгарячішою обстановка була в районі Троїцького, де наші опорні пункти вчора були двічі обстріляні з мінометів 120-го калібру. Вогонь вівся одразу із двох напрямків.

Не було спокійно вчора також і в інших населених пунктах Луганщини. Так, в результаті ворожих мінометних обстрілів Новотошківського, Травневого Новоолександрівки, Новолуганського і Троїцького, загалом у наш бік противником було випущено 64 міни 120-го та 52 боєприпаси 82-го калібру.

Стрілецьку зброю та вогонь БМП проти наших військових окупант застосував в районі Зайцевого, Луганського, Новоолександрівки, Новотошківського, Станиці Луганської.

У 4 випадках підрозділи Збройних Сил України відповідали противнику вогнем із стрілецької зброї та БМП.

Донецький напрямок

Російсько-окупаційні війська минулої доби помітно активізувалися. Тут вчора зафіксовано 22 прицільних обстріли наших опорних пунктів. У більшості випадків противник застосовував стрілецьке озброєння та гранатомети, але не обійшлося й без використання забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Так, в районі Павлополя, наші позиції двічі були обстріляні противником з мінометів калібру 120 мм. У бік наших захисників було випущено 10 мін цього калібру.

В районі Кам’янки, Новотроїцького, Пісків, шахти Бутівка та двічі – в районі Лебединського, ворог застосовував 82-мм міномети, загалом випустивши в наш бік 41 боєприпас.

Найбільшу активність у застосовуванні всього спектру стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів та гранатометів противник проявляв в районі Авдіївки.

Не обійшлося також без порушень перемир’я й в інших ключових місцях нашої оборони, зокрема біля Верхньоторецького, Водяного, Гнутового, Камянки, Новотроїцького, Павлополя, Старогнатівки, та шахти Бутівка. Там противник вчора важку зброю не застосовував, проте неодноразово обстрілював наші опорні пункти з гранатометів і піхотного озброєння.

З метою придушення активності противника, практично в усіх випадках військовослужбовці Збройних Сил України застосовували у відповідь незаборонену Мінськими угодами зброю.

Інформація Головного управління розвідки МОУ

Під час проходження військової служби у складі з’єднань і частин російських окупаційних військ, кадрові російські офіцери продовжують використовувати прізвища прикриття, а документи прийому-передачі посад оформлюють з грифом «Таємно». Зазначені заходи сприяють приховуванню вини російських військовослужбовців за злочини, скоєні ними, або з їх вини на тимчасово окупованій території України, у т.ч. розкрадання зброї, боєприпасів, пально-мастильних матеріалів та іншого майна.

Зокрема, 18 грудня ц.р. у одній з частин 1 АК (Донецьк) виявлено значну нестачу військового майна та пально-мастильних матеріалів у підрозділі, який під час останньої ротації по засекреченому акту здав своєму заступнику російський офіцер. Бойовики підрозділу обурені необхідністю відновлювати за свій рахунок розтрати, які були допущені з вини колишнього командира.

У зв’язку із цим, за даними нашої розвідки, командуванням корпусу ініційовано перевірку інших підрозділів, у яких відбулась ротація командирів.

Цивільно-військове співробітництво

Військовослужбовці групи Цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України спільно з представниками Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної поліції України та місцевих аварійних служб відновлюють соціальну інфраструктуру населеного пункту Новолуганське, яке постраждало 18 грудня після безжального обстрілу російсько-терористичними угрупуваннями житлових кварталів селища з реактивних систем залпового вогню «Град».

Наразі в Новолуганському тривають ремонтно-відновлювальні роботи, працюють ремонтні бригади електриків та газівників. Сапери перевіряють території на наявність нерозірваних боєприпасів. Дві групи піротехніків ДСНС проводять дворовий обхід території населеного пункту з метою виявлення та знешкодження боєприпасів.

Також для цивільного населення розгорнуто пункт обігріву, забезпечений автономним електроживленням від генератора та опаленням.

http://mediarnbo.org/2017/12/20/zvedeni-dani-ato-20-grudnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества