Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 18 грудня 2017

Важливе повідомлення Штабу АТО

За даними розвідки Штабу, 19 грудня, через заяву Міноборони РФ про намір відкликати російських офіцерів із Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), противник може вдатися до агресивних наступальних дій по усій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції.

Зокрема, ворог планує активізувати роботу своїх ДРГ на військових об’єктах Збройних Сил України, об’єктах енергетичної і транспортної інфраструктури, збільшити кількість провокативних обстрілів у бік наших позицій та житлових кварталів населених пунктів поблизу лінії розмежування.

Крім того, з метою обвинувачення ЗС України в порушенні Мінських угод, бойовики все частіше обстрілюватимуть власні позиції із ствольної артилерії великого калібру, реактивних систем, танків та інших видів наявного у них озброєння.

Штаб АТО наголошує, що дані провокації спрямовані на обурення місцевого населення з метою негативного ставлення, а іноді і агресії в бік своїх захисників – Українських військових.

Окрім цього зазначимо, що протягом 17 грудня російсько-окупаційні війська знову цинічно застосовували заборонені Мінськими угодами зразки озброєння, зокрема, міномети та важку артилерію калібру 152 мм.

Загалом минулої доби російсько-окупаційні війська здійснили 14 прицільних обстрілів позицій Збройних Сил України по всій лінії зіткнення.

При цьому, ворог випустив в бік наших захисників близько 140 мін калібрів 120 та 82 мм.

7 разів наші військовослужбовці відкривали вогонь у відповідь із не забороненої Мінськими угодами зброї.

Із сумом повідомляэмо, що вчора, близько 23 години, внаслідок обстрілів з боку російсько-терористичних військ із застосуванням мінометів калібру 120 мм поблизу Зайцевого, загинули троє наших військовослужбовців.

Керівництво Міністерства оборони, Генерального штабу, військовослужбовці Збройних Сил України та бойові побратими глибоко сумують та висловлюють співчуття рідним та близьким наших захисників.

Луганський напрямок

Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник, противник здійснив 6 прицільних обстрілів наших позицій. Причому всі обстріли відбувалися вночі, або за темної пори доби.

Знову найактивніше ворог бив по захисниках Луганського. Тут зафіксовано тривалі обстріли окупантів з артилерії калібру 152 мм, а також вибухи понад 40 мінометних снарядів калібру 120 мм, та понад 20-ти – з мінометів 82-го калібру. Противник супроводжував обстріли із зенітної установки ЗУ-23-2, гранатометів та кулеметів.

Ворожі мінометні обстріли також відбулися поблизу Новолуганського, Лозового, Зайцевого та Травневого. При цьому, окупанти випустили в бік наших захисників в районі Лозового понад 20 мін, та 16 мін 120-го в районі Травневого.

У зв’язку з потужними прицільними артилерійськими та мінометними обстрілами у бік наших позицій, вогонь у відповідь українські військові не відкривали.

Донецький напрямок

Російсько-окупаційні війська здійснили 8 прицільних обстрілів позицій Збройних Сил України.

По захисниках Лебединського ворог провів 3 обстріли з мінометів калібрів 120 та 82 мм, загалом випустивши понад 20 мін, та активно застосовував гранатомети, кулемети та піхотне стрілецьке озброєння.

З мінометів калібрів 120 мм зафіксовано обстріли наших позицій в районі Павлопіля, а з озброєння БМП – поблизу Гнутового.

Окрім цього, противник вів вогонь з гранатометів різних систем, кулеметів та стрілецької зброї по наших опорних пунктах поблизу Авдіївки, шахти Бутівка та Кам’янки.

Зазначимо, що майже у кожному випадку захисники України відповідали окупантам із озброєння, не забороненого Мінськими угодами, застосовуючи гранатомети та кулемети.

У Центрі розмінування Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України у Кам’янець-Подільському завершився курс підготовки операторів із знешкодження саморобних вибухових пристроїв (СВП).

Сертифікати про закінчення курсу отримали 10 військовослужбовців, які протягом останніх п’яти тижнів переймали у канадських колег та досвідчених військовослужбовців Центру розмінування знання та навички за стандартами НАТО.

Слід зазначити, що це вже четвертий курс, проведений канадськими інструкторами для військовослужбовців Збройних Сил України в рамках «Багатонаціональної тренувальної групи – Україна».

http://mediarnbo.org/2017/12/18/zvedeni-dani-ato-18-grudnya-2017//

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества