Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 12 грудня 2017

Протягом минулої доби, попри потужні мінометні обстріли з боку російсько-окупаційних військ майже по всій лінії зіткнення, Збройні Сили України бойових втрат не понесли – жоден український військовий не загинув і не був поранений.

Загалом минулої доби в районі проведення Антитерористичної операції зафіксовано 22 прицільних ворожих обстрілів. Загалом окупант випустив в бік наших позицій 122 міни калібру 120 мм та 60 мін калібру 82 мм.

Військовослужбовці Збройних Сил України 12 разів відкривали вогонь у відповідь, використовуючи штатне озброєння, незаборонене Мінськими угодами.

Нагадаємо, що попри потужні мінометні обстріли з боку противника, завдяки навченості наших бійців та добре обладнаним оборонним позиціям, минулої доби жоден наш військовослужбовець не постраждав.

Разом з тим, вчорашня доба позначилася черговим терористичним актом бойовиків проти мирного населення Авдіївки. Вчора близько 14 години, наражаючи на небезпеку цивільне населення Авдіївки, російсько-терористичні війська підступно випустили три реактивні снаряди з переносної реактивної установки «Град-П». Ракети впали на південно-західній околиці цього прифронтового міста. На щастя, втрат серед місцевого населення немає, проте було пошкоджено контактну лінію залізничної колії та високовольтну лінію електропередач на ділянці Ясинувата — Авдіївський коксохімічний завод.

Луганський напрямок

Ворог провів 16 тривалих прицільних обстрілів в бік позицій наших захисників. Зокрема, з 21-ї години і до опівночі окупанти випустили понад 100 мінометних снарядів калібрів 120 та 82 мм по захисниках Луганського. Також тут фіксувалися непоодинокі ворожі обстріли з озброєння БМП, гранатометів та легкої зброї.

В районі Травневого упродовж двох годин бойовики гатили по наших позиціях з мінометів заборонених Мінськими угодами, загалом випустивши 40 мін.

Також 15 мін 120-го калібру впали в районі Лозового.

Окрім того, мінометного вогню калібром 82 мм ворог завдав проти захисників Кримського і Зайцевого. Біля цих позицій вибухнули 12 і 10 снарядів відповідно.

Не обійшлося без ворожих вогневих провокацій також і в інших ключових районах Луганського напрямку, зокрема біля Попасної, Світлодарська, Новозванівки, Троїцького та Новоолександрівки. Наші позиції в районі згаданих населених пунктів незаконні збройні формування обстрілювали з гранатометів, кулеметів та іншої піхотної зброї.

У переважній більшості випадків захисники України відповідали противнику влучним вогнем у відповідь зі зброї, не забороненої Мінськими домовленостями.

Донецький напрямок

Тут зафіксовано 6 прицільних обстрілів наших позицій з боку російсько-окупаційних військ протягом минулої доби.

Так, під ворожий мінометний вогонь 82 калібру потрапили позиції українських захисників поблизу Кам’янки, Опитного і Березового.

Важкі міномети калібру 120 мм противник застосував проти оборонців Водяного.

Також тривалі ворожі обстріли по наших укріпленнях відбулися біля Гнутового, Кам’янки та Богданівки. Там російсько-окупаційні війська важке озброєння вчора не застосовували, проте вели вогонь з озброєння БМП та піхотної зброї.

На переважну більшість ворожих провокацій, з метою придушення активності противника, українські військові давали жорстку відповідь окупантам вогнем з гранатометів та штатної стрілецької зброї.

Такі дані оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник.

Інформація Головного управління розвідки МО України

Російське окупаційне командування продовжує проводити заходи, спрямовані на дискредитацію сил АТО і загострення ситуації на тимчасово окупованій території Донбасу. Зокрема, на Донецькому напрямку командуванням т.зв. 1 АК організовуються провокаційні мінометні обстріли власних передових позицій з відеофіксацією вибухів, з метою звинувачення сил АТО у недотриманні Мінських домовленостей, та створення штучних прецедентів для ескалації бойових дій.

Разом із цим, вчора, 11 грудня, під час ведення вогню по силам АТО у районі н.п. Травневе мінометними розрахунками однієї з частин т.зв. 1 АК, внаслідок незадовільної організації взаємодії здійснено обстріл передових позицій підрозділів своєї ж частини.

Військовослужбовці однієї із десантно-штурмових бригад продовжують підвищувати професійні навички під час комплексних занять із бойової підготовки

На полігонах військовослужбовці практично виконували вправи з автомата Калашникова, кулемета ПКМ, автоматичного станкового гранатомета АГС-17, здійснили метання ручних гранат.

Під час стрільб особливу увагу було зосереджено на ощадливому витрачанні боєкомплекту та самостійному внесенню поправок під час прицілювання.

Десантники тренували також переносити вогонь на різну відстань та постійно змінювати вогневу позицію.

Екіпажі бойових машин відпрацьовували вогневі завдання з озброєння БТР-80. При цьому, до виконання нормативів із заряджання боєкомплекту та безпосередньо ведення вогню з кулемета КПВТ залучалися всі члени екіпажу. Адже під час бою можуть виникнути різні нештатні ситуації, тому члени екіпажу повинні бути взаємозамінні.

Окрім того, проводилися заняття з тактичної медицини. Військовослужбовці медичного підрозділу відпрацювали навички надання невідкладної медичної допомоги, зупинки кровотечі, а також евакуацію умовно «поранених».

На Івано-Франківському військовому летовищі в ході чергової льотної зміни відбулись планові командирські польоти

Під час льотної зміни, що тривала понад 17 годин, особовий склад набув навичок з техніки пілотування, навігації та бойового застосування.

Досвідчені пілоти відпрацьовують в небі єдину методику виконання польотів на складний пілотаж.

11 грудня в Одесі розпочалась початкова конференція з планування українсько-американського навчання «Сі Бриз-2018» із запрошенням до участі в ньому представників Збройних сил інших країн

Завданням конференції є розробка сценарію, узгодження навчальних цілей, визначення складу сил, які планується залучити до навчань.

Захід триває під керівництвом заступника командувача ВМС ЗС України з бойової підготовки. Делегацію від ВМС США очолює капітан 1 рангу Майкл Віллегас.

Варто зазначити, що це перша із трьох конференцій, які традиційно проводяться в підготовчий період.

У Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського розпочався семінар з оборонного планування на основі спроможностей за участі спеціалістів у цій галузі зі Сполучених Штатів Америки

Семінар триватиме п’ять днів. Його мета – демонстрація практичного аспекту оборонного планування на основі спроможностей, та подальшого впровадження такого планування у Міністерстві оборони України.

Упродовж минулого року оборонним відомством було проведено низку заходів подібного характеру, під час яких було навчено понад 230 фахівців в галузі оборонно-стратегічного планування. Заходи проводяться за підтримки та із залученням Групи з розбудови оборонних інституцій Міністерства оборони США, а також іноземних стратегічних радників при Міністерстві оборони України.

http://mediarnbo.org/2017/12/12/zvedeni-dani-ato-12-grudnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества