Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 23 травня 2017

Луганський напрямок

Минулої доби бойові дії тут розпочалися ще вночі. Між 4 та 7 годинами ранку бойовики здійснили по одному обстрілу Новотошківки, Новозванівки та Троїцького. Окрім короткого снайперського обстрілу Валуйського, що стався одразу після полудня, на всій лінії розмежування було тихо до самого вечора. О 20 годині обстріли відновились – бойовики обстріляли Станицю Луганську та околиці з стрілецької зброї та Малинове – з гранатометів.

За фактами, про які розповів сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, всього за минулу добу на Луганському напрямку сталося 9 обстрілів.

Донецький напрямок

Бойові дії вчора тривали майже цілодобово. Найбільш напружена ситуація продовжує спостерігатися на ділянці фронту Кам’янка – Авдіївка – позиція «Шахта Бутівка». Іншою «гарячою точкою» на лінії розмежування  минулої доби було Опитне. З півночі до 18 години ворог здійснив по одному мінометному обстрілу в Луганському та Верхньоторецькому. В районі Авдіївки окупанти провели декілька збройних провокацій з легкого озброєння та мінометів. З 18 години до півночі бойовики активізували вогонь своїх мінометних розрахунків по позиціям українських військових в районі міста. Ворог також застосовував гранатомети різних систем та озброєння на БМП. Усього за цей проміжок часу по позиціям ЗСУ поблизу Авдіївки було випущено близько 110 мін різних калібрів.

Між 19 та 20 годинами окупанти застосували системи залпового вогню Град по Опитному. Бойовики також провели один обстріл з установки Град–Партизан по позиції «Шахта Бутовка».

За минулу добу на Донецькому напрямку відбувся 21 обстріл, зокрема – 11 із застосуванням важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

Як і раніше, бойові дії тут тривають на ділянці фронту Павлопіль – Широкине, а також у Мар’їнському та на півночі Волноваського району. Близько 11 години бойовики провели мінометно-артилерійський обстріл Гнутового. Протягом дня одна збройна провокація з мінометів сталася в Новотроїцькому, ще дві – в Красногорівці. Близько шостої години окупанти провели мінометний обстріл середньої інтенсивності по Павлополю.

Вчора на Маріупольському напрямку відбулося 29 обстрілів з боку ворога, зокрема – 4 з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих в лавах українських військ немає, 4 військовослужбовці отримали поранення.

Учора ввечері, журналісти з окупованих територій на сході України розповсюдили фейкову інформацію, нібито військовослужбовці ЗСУ обстріляли Авдіївський коксохімічний завод, внаслідок чого на території підприємства виникло загоряння

Українська сторона СЦКК, ретельно дослідивши ситуацію, констатує, що ця інформація абсолютно не відповідає дійсності. Жодних обстрілів в районі заводу впродовж доби спостерігачами СЦКК зафіксовано не було, й, відповідно, пожежі на території заводу не виникало.

За Програмою СБУ «На тебе чекають вдома» до мирного життя повернувся ще один колишній бойовик «ДНР»

Встановлено, що мешканець Слов’янська у 2014 році приєднався до одного з НЗФ т.зв. «ДНР». Він займався облаштуванням блокпостів та забезпеченням незаконного пропускного режиму. Після початку активних бойових дій чоловік залишив бойовиків та переховувався вдома. Побоюючись кримінальної відповідальності, він перебрався до окупованої Горлівки, де влаштувався працювати на металобазу. З його слів, через два місяці до нього прийшли бойовики «ДНР» і без жодних пояснень затримали та безпідставно утримували у підвалі ізолятора.

Після майже двох років ув’язнення колишнього бойовика відправили облаштовувати блокпости біля Донецька та Горлівки, звідки за першої ж нагоди він втік у рідний Словʼянськ. Вже там він і скористався програмою СБУ, зв’язавшись з правоохоронцями.

СБУ виявила чергові факти використання російської зброї проти сил АТО

Після огляду наслідків обстрілу позицій одного з підрозділів ЗСУ бойовиками так званої «ДНР» неподалік бахмутської траси, оперативники спецслужби виявили хвостові частини від пострілу 93-мм реактивного піхотного вогнемета «Шмель». За висновками експертів, маркування боєприпасів свідчить про приналежність боєприпасу до ЗС РФ. На території України виробництво подібних боєприпасів не здійснюється.

Днями в оперативно-тактичному угрупуванні «Маріуполь» визначали кращих військовослужбовців

На полігонах та спеціально обладнаних місцях представники частин та з’єднань визначали між собою кращого зв’язківця, сапера, снайпера, розвідгрупу, артилерійську обслугу, екіпаж танку і БМП.

Для військовослужбовців-учасників усі ці змагання дали змогу не тільки проявити свої найкращі професійні якості, а й обмінятися практичним досвідом з товаришами по зброї, реально оцінити свої спроможності та отримати додаткові мотиви до подальшого самовдосконалення.

Нещодавно Президент України Петро Порошенко підписав Указ про нагородження 129 військовослужбовців Збройних Сил України

Серед нагороджених 20 загиблих та 109 поранених захисників України. Переважна більшість виконували завдання на Маріупольському напрямку, а також в районах населених пунктів Зайцеве і Авдіївка, в районі Донецького аеропорту.

Один із посмертно  нагороджених орденом «За мужність» ІІ ступеню – солдат Сергій Мокренко. 23-річний військовий протягом вересня 2016 – лютого 2017 року перебував на службі в районі проведення АТО. 28 лютого солдат виконував завдання з бойового чергування на позиції батальйону поблизу селища Луганське, під час якого розпочався щільний обстріл із мінометів. Внаслідок вибуху однієї з мін Сергій Мокренко отримав поранення, несумісні з життям. Завдяки виявленим мужності та героїзму солдата група, до якої він входив, виконала поставлене завдання.

Понад двадцять прикордонників Львівського загону долучилися до доброї справи – стали донорами

Зібрану кров передадуть дитячим лікарням Львова.

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2017/05/23/zvedeni-dani-ato-23-travnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества