Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 20 травня 2017

Минулої доби в районі проведення АТО ситуація значно загострилася. Російсько-окупаційні війська збільшили кількість та інтенсивність обстрілів позицій українських військ, зокрема застосовували РСЗВ «Град» та неодноразово відкривали вогонь з ствольної артилерії. Кількість снарядів, випущених по позиціях українських військових вздовж усієї лінії розмежування протягом минулої доби, перевищила позначку «400».

Луганський напрямок

Як повідомив сьогодні на брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко, минулої доби бойові дії розпочались в Кримському, де бойовики здійснили одну збройну провокацію зранку і ще три, зокрема дві мінометних, – пополудні. Після 17 години ворог змістив свою вогневу активність до Попаснянського району. Під вогонь ворожих мінометів потрапили Новоолександрівка, Новозванівка та Попасна. Після 22 години ворог відкрив вогонь з 152 мм артилерії та установок «Град» по Троїцькому. Протягом пізнього вечора аж до опівночі бойовики обстрілювали Новоолександрівку та Новозванівку з артилерії калібром 122 мм.

Вчора на Луганському напрямку сталося 15 збройних провокацій з боку ворога, зокрема 11 – з важкого озброєння. Кількість випущених снарядів по позиціям українських військових перевищила позначку «150».

Донецький напрямок

Вчора ворог проявляв найбільшу вогневу активність на ділянці фронту Кам’янка – Авдіївка – позиція «Шахта Бутовка».    Тут бойові дії розпочались затемна. Між 4 і 7 годиною бойовики вели активний мінометний та гранатометний вогонь по Авдіївці. Тут внаслідок ворожого обстрілу близько 3 години ночі пошкоджено 3 будинки.

Епізодичні збройні провокації відбувались протягом дня, а між 16 та 20 годиною окупанти знову відкрили вогонь з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї по позиціях українських військових поблизу міста.

В районі світлодарської дуги та горлівського периметру ворог відкривав вогонь з легкого озброєння та періодично – з мінометів. У Верхньоторецькому бойовики провели два мінометних обстріли. В районі Донецького аеропорту вчора було тихо.

Минулої доби на Донецькому напрямку сталося 16 обстрілів з боку противника, зокрема 11 – з мінометів. Кількість випущених снарядів по позиціях українських військових перевищила позначку «140», більшість з них припала на район Авдіївки.

Маріупольський напрямок

Як і раніше, основні бойові дії тут розгорнулися на ділянці фронту Павлопіль – Широкине, а також в Мар’їнському та на півночі Волноваського районів. Ще до світанку бойовики провели обстріли ряду наших позицій з легкого озброєння. Згодом між 4 та 7 годинами бойовики вели обстріл Широкиного з артилерії калібру 122 мм. Протягом дня з мінометів окупанти обстріляли Красногорівку, Мар’їнку,  Чермалик, Павлопіль та Гнутове. Близько 20 години бойовики провели повторний артилерійський обстріл Широкиного.

Вчора на Маріупольському напрямку сталося 26 обстрілів з боку ворога, зокрема 12 – із застосуванням важкого озброєння. Кількість випущених снарядів по позиціям українських військових перевищила позначку «120».

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих в лавах українських військ немає, але 7 військовослужбовців отримали поранення та бойові травмування.

Позавчора бойовики на Донбасі обстріляли співробітників місії Червоного Хреста під час проведення гуманітарної акції

Декілька кулеметних черг пройшли в безпосередній близькості від людей та автомобілів місії під час планового роздавання продуктових та гігієнічних наборів у селищі Доломітне, що на окупованій частині Донеччини. На щастя, ніхто не постраждав. Це – ще одне грубе порушення міжнародного гуманітарного права, виправдання якому немає.

В підвалі багатоповерхового будинку у Покровську Донецької області правоохоронці знайшли сумку з боєприпасами

Вилучено гранату Ф-1 та більше 200 набоїв до стрілецької зброї калібру 7,62 мм.

Поліція відкрила кримінальну справу проти кількох мешканців Донецької області, які підозрюються у пособництві бойовикам

Один із них навесні 2014 року був безробітним та вирішив допомогти окупантам, протягом 1 місяця будуючи блокпости та барикади, щоб згодом використати це знайомство як соціальний ліфт. Згодом чоловік усвідомив свою помилку і виїхав до Росії.

Інший мешканець Слов’янська на прізвисько «Кулік» перебував у лавах НЗФ близько 3 років. Він не брав участі у бойових діях, оскільки виконував допоміжні функції, за що не отримував грошей, а лише харчування. Тепер він бере участь у програмі  добровільної здачі членів НЗФ, і перебуває на підконтрольній Україні території.

На Одещині завершився перший етап міжнародних антитерористичних навчань «Міцний кордон-2017»

Під час навчань, які триватимуть до 25 травня близько трьох тисяч військовослужбовців та працівників правоохоронних органів відпрацьовують практичні спільні дії з питань протидії терористично-диверсійним групам. Серед учасників також присутні представники спеціальних служб Молдови.

На Чернігівщині з резервістами відбулися батальйоні тактичні навчання

Військовозобов’язані нарощували свої бойові спроможності у знищенні умовного противника упродовж трьох діб. Варто зазначити, що інтенсивність підготовки резервістів набирає обертів, адже ведеться підготовка до проведення бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою.

А у Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського триває командно-штабне навчання зі слухачами випускного курсу

Основна мета – робота органів військового управління під час бойових операцій. Учасники відпрацьовували планування приведення частини у боєздатний стан, та ведення оборонного бою. Умови тренувань – максимально наближені до бойових.

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2017/05/20/zvedeni-dani-ato-20-travnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества