Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 14 травня 2017

Луганський напрямок

У Станично-Луганському районі зафіксована одна ворожа збройна провокація із застосуванням гранатометів. Відбулося це поблизу села Малинове вчора опівдні.

Основною гарячою точкою Новоайдарського району лишається Кримське, де противник вдень широко застосовував бронетехніку, стрілецьку зброю, а також випустив понад 25 мін у напрямку сил АТО.

Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, у Попаснянському районі – найгарячіше. Ворог активізувався на цій ділянці фронту вже після заходу сонця і відразу перейшов до застосування важкого озброєння. Так, у Новозванівці після 22-ї години впродовж 20 хвилин бойовики випустили близько 40 мін, за чим послідував артилерійський залп з 15 снарядів, випущених противником. У Троїцькому приблизно в цей час тривав мінометно-танковий обстріл наших позицій з боку окупантів.

Минулої доби на Луганському напрямку відбулось 10  обстрілів з боку ворога, зокрема 8 – з важкого  озброєння.

Донецький напрямок

Противник вчергове активізувався на світлодарській дузі. Вдень до заходу сонця бойовики зі східного напрямку масовано обстрілювали тамтешні українські позиції з мінометів, застосовували озброєння БМП, гранатомети та снайперську зброю. Після заходу сонця ворожі обстріли продовжилися, але вже з півдня – зі сторони окупованої Горлівки. Після 22-ї години противник випустив повний боєкомплект з РСЗВ «Град» (40 ракет) у бік Новолуганського, що призвело до руйнувань на території сільськогосподарського підприємства та пошкодило газопровід, що знаходяться поруч. Після чого ворог продовжив атакувати наші позиції на світлодарській дузі з мінометів, час від часу відкриваючи вогонь з легкого озброєння.

На горлівському периметрі активність НЗФ спостерігалася у Зайцевому, де надвечір бойовики випустили 4 міни та застосовували стрілецьку зброю, а також у Верхньоторецькому, де вдень були активними ворожі снайпери, а з настанням темряви бандформування застосували міномети.

В Авдіївці з її околицями противник продовжує широко застосувати важке озброєння – гармати та міномети незалежно від пори доби

Один зі снарядів, випущених ворогом, влучив у приватний будинок, що призвело до трагічної смерті чотирьох його мешканців та важкого поранення ще одного чоловіка, який знаходився в будинку. Встановлено, що вогонь вівся з півдня, з боку Спартака. Двоє дітей залишилися сиротами через цей цинічний воєнний злочин окупантів.

У районі Донецького аеропорту бойовики ввечері після заходу сонця обстріляли з легкого озброєння наші позиції поблизу Пісків.

Усього за минулу добу на Донецькому напрямку сталося 18 ворожих обстрілів, дві третіх яких – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

У Мар’їнському районі бойовики провели 3 обстріли наших позицій: відразу після опівночі випустили 6 мін у напрямку Красногорівки, ще 2 міни прилетіло на ці ж опорні пункти вже після 10-ї ранку, і з 20-ї до 22-ї години сили окупанта обстрілювали Мар’їнку, у тому числі й з мінометів. Декілька мін впали у житлових кварталах у східній частині міста.

У районі Докучаєвська під ворожими обстрілами знову опинилися наші позиції у Новотроїцькому. Ще до сходу сонця бойовики застосовували тут озброєння БМП, міномети та гранатомети. Також по одній ворожій збройній провокації зафіксовано у Миколаївці та Новоселівці Другій.

На півдні напрямку обстановка залишається практично без змін. Тут бойовики стріляють і вдень, і вночі. Ворог продовжує тримати на передовій важке озброєння, з якого вчора вчергове обстріляв сили АТО у Чермалику, Водяному та Широкиному.

Усього за минулу добу на Маріупольському напрямку сталося 33 ворожих обстріли, третина яких – з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих у лавах українських військ немає, 4 військовослужбовців дістали поранення та травмування.

Ще один колишній бойовик зі Слов’янська скористався програмою СБУ «На тебе чекають вдома» і повернувся до мирного життя

Встановлено, що чоловік звернувся до представників НЗФ, щоб заробити. Під час наступу українських військ фігурант справи разом з іншими бойовиками втік до Горлівки. Чоловік особисто зіткнувся зі знущаннями з боку російських окупантів, тому перетнув лінію фронту та став жити в Авдіївці, переховуючись як від українського правосуддя, так і від бойовиків. Саме тому він і вирішив взяти участь в Програмі СБУ, що дозволило йому возз’єднатися зі своєю родиною, яка навіть не сподівалася побачити його живим.

Правоохоронці​ продовжують припиняти спроби вивезення боєприпасів з району проведення АТО

Так, вчора поліцейські Волнова​хи в​ одному з відділень пошти затримали чоловіка, який намагався переслати гранату РГД-5 до Черкаської області. 24-річний хлопець пояснив, що посилку передавав додому, щоб потім зробити з гранати сувенір.

Триває польовий вихід курсантів Національної академії сухопутних військ

Майбутні офіцери навчаються планувати організацію оборони та управляти взводами на макетах місцевості, а також безпосередньо оборонятися та наступати. Також на спеціальних ділянках полігону тренуються курсанти, що опановують навички, необхідні для служби в танкових, інженерних та ракетно-артилерійських військах.

Водночас військовослужбовці ЗСУ, що перебувають в районі проведення АТО на Луганському напрямку, провели навчання на полігоні

Учасники заходу вправлялися у бойовій стрільбі з різних видів озброєння.

 

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2017/05/14/zvedeni-dani-ato-14-travnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества