Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 28 квітня 2017

Луганський напрямок

Минулої доби бойові дії розпочались одразу після опівночі, коли бойовики здійснили обстріли Станиці Луганської та її околиць зі стрілецької зброї та гранатометів. В Станично-Луганському сталось ще два  епізоди порушення режиму тиші, зокрема в Сизому вогонь вели ворожі снайпери. У Катеринівці окупанти провели короткий мінометний обстріл. Пізно ввечері ворог активізувався у Кримському, де здійснили три обстріли, один з яких був мінометним.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку сталось 8 обстрілів, в тому числі – 2 з мінометів.

Про це повідомив сьогодні на брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко.

Донецький напрямок

Тут минулої доби окупанти відкривали вогонь з важкого озброєння в районі світлодарської дуги, на горлівському периметрі та поблизу Авдіївки. У Миронівському та Верхньоторецькому ворог застосовував міномети та озброєння БМП. Найбільш напружена ситуація спостерігалась в районі Авдіївки, де ворог провів чотири обстріли з важкого озброєння, в тому числі два – з артилерії калібру 122 мм, випустивши по позиціях ЗСУ більше 80 снарядів.

В Троїцькому та Пісках окупанти відкривали вогонь виключно з легкого озброєння.

Всього на Донецькому напрямку відбулось 12 збройних провокацій з боку ворога, зокрема – 7 з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

Більше 70 % епізодів порушення режиму тиші припадають на ділянку фронту Павлопіль – Широкине. Вчора російсько-окупаційні війська провели 3 мінометних обстріли у Водяному і ще один – у Гнутовому. У Красногорівці та Мар’їнці окупанти неодноразово здійснювали неодноразові збройні провокації з гранатометів та озброєння БМП. Також, вогонь вели ворожі снайпери

Всього минулої доби на Маріупольському напрямку відбулось 32 обстріли з боку ворога, зокрема 4 – з мінометів.

За минулу добу внаслідок бойових дій жоден український військовослужбовець не загинув, 3 – отримали поранення.

Орджонікідзевський районний суд Маріуполя заочно засудив до п’ятнадцяти років позбавлення волі бойовика Захара Бобарикіна, також відомого на прізвисько «Гюрза»

Фігурант справи в минулому служив у ЗСУ та Іноземному легіоні ЗС Франції.

Він вступив до лав російсько-окупаційних військ у 2014 році та пройшов спеціальну підготовку в окупованому Севастополі у бригаді морської піхоти російської армії. Бобарикін спочатку став особистим охоронцем одного з ватажків бойовиків Пушиліна, згодом посівши посаду начальника штабу диверсійної групи «Сват». За успіхи в роботі бойовик отримав відзнаки від своїх господарів – нагородний пістолет та «орден». Співробітники СБУ задокументували, що «Гюрза» разом з іншими диверсантами підготував та скоїв у листопаді 2014 року теракт на блокпосту сил АТО у Маріуполі, внаслідок якого загинуло двоє військовослужбовців НГУ. Також бойовик під кураторством Інала Ардзінби (радника Адміністрації президента Росії) а також Владислава Суркова (помічника президента Росії) координував підготовку диверсійних груп на Одещині, мріючи про створення квазідержави «Одеської народної республіки». Зараз Бобарикін переховується в Росії.

Вчора на контрольному пункті пропуску у Новотроїцькому українські правоохоронці затримали чергового бойовика т.зв. «ДНР»

За кермом вантажівки, зупиненої для огляду, був чоловік з бойовим минулим у батальйоні «Оплот». Після 4 місяців т.зв. «служби» в лавах ворога він повернувся до підконтрольних українському уряду територій та влаштувався працювати далекобійником. У правопорушника було вилучено військовий квиток та інші документи, які підтверджують його участь у НЗФ.

СБУ знайшла черговий схрон з боєприпасами

У с. Первомайське Донецької області оперативники СБУ знайшли 3 гранати РПГ-22, 4 протитанкові та 2 протипіхотні міни з детонаторами, понад 6 кг кілограмів у шашках, 4 постріли та 9 порохових зарядів до гранатомета РПГ-7, п’ять електродетонаторів та більше ніж 11 тисяч набоїв калібру 5,45 мм.

Все озброєння та боєприпаси буде передане на облік до ЗСУ.

 

У Харкові нацгвардійці покращують вміння зі стрільби з табельної зброї

Перед практичним виконанням кожний військовий здав нормативи з розбирання та збирання зброї, виконання вправ та заходів безпеки при стрільбі.

Також у Харкові проходять навчання з топографами

На заняттях розглянули питання роботи на електронних засобах з сучасним програмним забезпеченням, використання аерофотознімків в службовій діяльності та дешифрування різних об’єктів. Також у ході навчань гвардійці виконували тактичні задачі з військової топографії.

Вчора через КПВВ «Новотроїцьке» 23 вантажних автомобілі з гуманітарною допомогою від агенцій ООН прослідували до окупованих територій Луганської області.

 

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2017/04/28/zvedeni-dani-ato-28-kvitnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества