Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 26 квітня 2017

Вчора обстановка в районі проведення АТО різко загострилася, причому на всіх напрямках. Загальна кількість ворожих обстрілів зросла більше, ніж втричі; а кількість обстрілів  важкого озброєння – вп’ятеро. Українські війська неодноразово відкривали вогонь у відповідь.

Луганський напрямок

Противник застосовував важке озброєння в трьох районах – мова йде про Жовте (міномети), Кримське (також міномети) і Новоолександрівку (міномети й ствольна артилерія). При цьому було випущено близько 30 мін та снарядів. Ці обстріли сталися ввечері, між 19 та 23 годиною.

Також вчора бойові дії велися у Станично-Луганському районі, а також на інших опорних пунктах Попаснянського району. Здебільшого окупанти відкривали вогонь під час заходу сонця та пізніше, проте 2 обстріли також сталися вранці.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку противник порушив режим тиші 12 разів.

Такі факти оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко.

Донецький напрямок

Обстановка аналогічна.

Ситуація почала загострюватися після 18 години, коли бойовики почали стріляти з мінометів у всіх звичних «гарячих точках»: на світлодарській дузі, під Горлівкою (Зайцеве і Новгородське), Пісках. Ще складніша ситуація в Авдіївці, де ворожі обстріли почалися ще зранку і посилилися у другій половині дня. Загалом по всіх наших позиціях на Донецькому напрямку було випущено понад 90 мін – втричі більше, ніж на Луганському.

Окрім мінометів, окупанти неодноразово застосовували бронетехніку та снайперів, причому по всьому фронту від Луганського до Пісків. Спокійних місць на фронту немає.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку стався 21 ворожий обстріл, зокрема 11 – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

Традиційно, левова частка ворожих обстрілів припадає на ділянку фронту Павлопіль – Широкине, де вчора окупанти 4 рази застосовували міномети, двічі – бронетехніку, і масово – легке озброєння. На відміну від Луганського і Донецького напрямків, тут бойовики порушують режим тиші і вдень, і вночі. Найбільша кількість обстрілів припадає на Водяне – вчора їх сталося 9, це близько 13% від усіх збройних інцидентів в районі проведення АТО.

Також досить неспокійно вчора було у Новотроїцькому, де бойові дії також велися вранці, серед дня та ввечері, і бойовики теж застосовували важке озброєння.

У Красногорівці та Мар’їнці сталося по одному ворожому обстрілу, причому другий був мінометним.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку противник порушив режим тиші 32 рази.

За минулу добу внаслідок бойових дій 3 українських військовослужбовців загинули, 5 – дістали поранення. Ці важкі втрати під час ворожих обстрілів українські війська понесли здебільшого на Донецькому напрямку.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблих воїнів.

Фейкові новини роспропаганди

Як повідомлялося раніше, позавчора бойовики та співробітники російських пропагандистських каналів зняли постановочний сюжет про міфічне бойове зіткнення між підрозділами російсько-окупаційних військ із українськими диверсантами. Що характерно, зйомки відбувалися у Новогригорівці, а місцем дії оголошено Сокільники, що на 10 км ближче до фронту. Цей сюжет, який було оголошено «оперативним відео з місця подій», вже поширили російські ЗМІ, а також органи пропаганди на окупованій території. Закликаємо всіх проявляти пильність, і не поширювати фейкові новини.

На КПВВ «Новотроїцьке» співробітники ДПСУ спільно з колегами з СБУ затримали колишнього бойовика

45-річний громадянин України повідомив, що був членом НЗФ у 2015-2016 рр. Минулого року він звільнився – через конфлікт з керівництвом. На підконтрольну Україні територію колишній бойовик прямував, щоб знайти роботу та убезпечити себе від можливих переслідувань з боку колишніх «колег по брудній роботі».

Днями Апеляційний суд Луганської області виніс обвинувальний вирок члену злочинної організації «КГБ «ЛНР». Встановлено, що у 2015 році зловмисник таємно прибув до Дніпра, де був затриманий співробітниками СБУ. Під час обшуку оперативники спецслужби вилучили у нього споряджені гранати Ф-1 та набої калібру 7,62 мм. Чоловіка було засуджено до трьох з половиною років позбавлення волі.

Програма СБУ «На тебе чекають вдома» допомагає повернутися до мирного життя колишнім прихильникам ідей «русського міра»

У Покровському районі на Донеччині суд звільнив від кримінальної відповідальності колишнього учасника бандформування «ДНР». Чоловік вступив до лав ворога улітку 2014 року через відсутність постійної роботи та важке матеріальне становище. Втім, зовсім скоро, розчарувавшись у діях ватажків бойовиків, та усвідомивши хибність свого вибору, він залишив угруповання та виїхав до Росії, але і там надовго не затримався. Повернувшись додому, він жив у постійному страху, допоки не здався правоохоронцям. Він добровільно повідомив правоохоронні органи про всі обставини своєї участі в НЗФ та сприяв слідству у вивченні матеріалів кримінального провадження.

Ще одного члена бандформування  «ДНР» з подібним минулим нещодавно було звільнено від кримінальної відповідальності Краснолиманським міським судом Донецької області. Далі – відео з прямою мовою учасника програми.

Вчора на Донеччині співробітники СБУ виявили дві схованки зі зброєю та боєприпасами

Перший схрон правоохоронці виявили в покинутій будівлі у Слов’янську, з якої вилучили 2 гранати із запалами, гранатометний постріл ВОГ-25, 9 реактивних сигнальних патронів та майже 4 тисячі набоїв різного калібру. Друга схованка була облаштована на території господарського приміщення на околиці села Гнутове. У ній правоохоронці виявили міну калібром 120 мм, 9 гранатометних пострілів, 2 тротилові шашки, 3 гранати та 3 метри детонуючого шнура.

На військовому полігоні поблизу Харкова розпочалися польові навчальні збори з екіпажами БТР військових частин Східного оперативно-територіального об’єднання НГУ

Протягом тижня гвардійці будуть вдосконалювати навички керування бронемешинами, ведення спостереження, розвідки цілей, обладнання та маскування позицій під час виконання бойових завдань.

На Чернігівщині розпочалися масштабні навчання за участю резервістів

Упродовж наступного місяця близько 1000 осіб з усіх куточків України відпрацюють елементи бойової підготовки та проведуть бригадні тактичні навчання з бойовою стрільбою. Основна мета заходу – підтримання боєздатності особового складу оперативного резерву.

 

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2017/04/26/zvedeni-dani-ato-26-kvitnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества