Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 13 квітня 2017

Луганський напрямок

Основна бойова активність ворога минулої доби спостерігалася у Попаснянському районі, де окупант відкривав вогонь у напрямку наших позицій 7 разів. Один раз, використовуючи стрілецьку зброю, він обстріляв сили АТО ще до світанку. Решта ворожих обстрілів прийшлися на другу половину доби. Один з них був мінометним – після 22-ї години бойовики випустили 3 міни по наших позиціях у Новоолександрівці. Також у Троїцькому відбувся один снайперський обстріл з боку противника вже після заходу сонця.

За даними, які оприлюднив сьогодні на щоденному брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, на решті лінії фронту Луганського напрямку було абсолютно спокійно за виключенням Кримського, де відразу після опівночі противник провів півгодинний обстріл сил АТО з озброєння на БМП.

Донецький напрямок

НЗФ проявляли активність у всіх ключових районах протистояння: на світлодарській дузі, Зайцевому, поблизу Донецького аеропорту та в Авдіївці з її околицями. Втім найгарячіше залишається саме в районі останньої, де бойовики обстрілювали українські рубежі оборони практично цілодобово.

З арсеналу противник продовжив активно використовувати стрілецьку зброю, включно зі снайперською, гранатомети різних систем, БМП, а також епізодично – міномети. Зокрема, вчора ворог випустив понад 20 мін по позиції «Шахта Бутовка».

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку відбулося 18 ворожих обстрілів, з яких три мінометні зафіксовані в районі Авдіївки.

Маріупольський напрямок

Ситуація зберігається практично незмінна – левова частка випадків порушення перемир’я з боку противника традиційно приходиться на південь напрямку – ділянку фронту Павлопіль – Широкине. Тут противник продовжує активно застосовувати бронетехніку, відкриває вогонь з кулеметів та гранатометів впродовж усієї доби, періодично застосовує міномети. Зокрема у Гнутовому та Водяному вчора бойовики випустили сумарно близько 30 мін. У Мар’їнському районі ворог був активний лише у Мар’їнці – де вдень відкривав вогонь з легкого озброєння, а ввечері провів 2 короткотривалих мінометних обстріли. Поблизу Докучаєвська було спокійно впродовж усієї доби.

Всього вчора на Маріупольському напрямку сталося 35 ворожих обстрілів, зокрема 5 – мінометних.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовий загинув, двоє дістали поранень. Усі втрати понесли Збройні Сили України під час ворожих обстрілів наших позицій у районі Авдіївки.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблого  воїна.

Триває злагодження підрозділів українських військ

На базі однієї із бригад ВДВ ЗСУ відбулися збори з начальниками штабів та командних пунктів військових частин, які виконують бойові завдання в районі проведення АТО.

Тема зборів – обмін досвідом у сфері роботи на командних пунктах під час управління бойовими діями. Окрім цього, піднімалися питання дій особового складу під час захисту, охорони та оборони пункту управління.

На Львівщині у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного майбутні командири механізованих і танкових підрозділів проводять заняття на тему надання домедичної допомоги на полі бою.

Заняття відбуваються в умовах, максимально наближених до бойових. Для створення «ефекту присутності» активно використовуються холості набої, піротехнічні засоби імітації, димові завіси. Серед курсантів — чимало учасників АТО. Військовослужбовці ретельно опановують теоретичний курс та засвоюють корисні навички, зокрема витягують пораненого з підбитої бойової машини, проводять огляд, надають невідкладну домедичну допомогу та проводять евакуацію «потерпілого» до так званої «жовтої зони» — ділянки, яка не перебуває під вогнем противника.

Також курсанти командно-штабного факультету Національної академії Національної гвардії України взяли участь у  стрільбах на полігоні. Майбутні офіцери Нацгвардії тренувались відбивати напад противника з використанням штатного озброєння зенітно-артилерійського взводу.

Через КПВВ «Новотроїцьке» на виїзд до неконтрольованої території прослідували 13 вантажних автомобілів, що перевозили продуктові та гігієнічні набори, а також будівельні матеріали загальною масою майже 230 тонн для жителів Донецької області від Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Вчора Президент України Петро Порошенко здійснив робочу поїздку до Луганської області 

Президент зустрівся з військовослужбовцями – учасниками АТО. Глава держави вручив нагороди воїнам, які відзначилися під час бойових дій. Зокрема, орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня отримав старшина Юрій Бублик, який на війні з 2014 року. У кінці січня 2017 року цей військовослужбовець брав участь в нашій контратаці під Авдіївкою, яка зірвала підступні плани ворога.

Орден «За мужність» ІІІ ступеня отримав молодший сержант Євген Гузачов. У січні 2017 року на передовому спостережному посту наших військ внаслідок ворожого обстрілу було поранено трьох військовослужбовців. Під вогнем противника молодший сержант Гузачов взводу надав першу медичну допомогу товаришам та поодинці витягнув їх на безпечну відстань для евакуації.

Усього Указом Президента України №104/2017 від 10 квітня 2017 року нагороджено 157 військовослужбовців, зокрема 26 – посмертно. Також 66 осіб з-поміж нагороджених отримали поранення на передовій.

 

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2017/04/13/zvedeni-dani-ato-13-kvitnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества