Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 11 квітня 2017

Луганський напрямок

У Станиці Луганській бандформування відкривали вогонь з легкого озброєння тричі: відразу після опівночі, вдень та пізно ввечері.

Новоайдарський район. Вдень бойовики випустили 3 міни у Кримському та провели короткотривалу збройну провокацію у Лобачевому, що на лівому березі річки Сіверський Донець.

У Катеринівці, що поблизу Попасної, близько 19-ї години ворог використав важке озброєння, випустивши 15 мін по наших тамтешніх позиціях.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку сталося 8 ворожих обстрілів.

Донецький напрямок

Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, обстановка набуває ознак до загострення. Противник застосовував важке озброєння лише в районі Авдіївки, де за добу випустив з мінометів понад півсотні мін. Загалом на цих рубежах ворожі обстріли тривали більше 12 годин.

На інших ділянках фронту – на Світлодарській дузі, північних околицях Горлівки та в районі Донецького аеропорту – обстріли вчора не носили епізодичний характер, навпаки – ворог систематично обстрілював українські рубежі оборони. У середньому кожен з випадків порушень режиму тиші ворогом тривав від 30 хвилин до години.  З озброєння бойовики використовували виключно легке.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку сталося 27 ворожих обстрілів, зокрема 6 – мінометних.

Маріупольський напрямок

Обстановка загострилася у порівнянні з першими днями після введення чергового режиму перемир’я. Ворожі обстріли були зафіксовані вздовж усієї лінії фронту. Розпочалися вони відразу після опівночі – у Гнутовому, Водяному та Широкиному, що на півдні напрямку. Обстріли були нетривалими та із застосуванням стрілецької зброї. З перервами сили окупанта застосовували легке озброєння проти сил АТО на цих рубежах до 18-ї години, Після цього у хід бойовики пустили і важке озброєння: міномети та артилерію, з яких обстріляли українські позиції у Водяному. У районі Докучаєвська ворог застосував міномети ще до обіду, випустивши понад 30 мін по наших позиціях у Новотроїцькому та сусідньому з ним Березовому.

Вдруге ворожий артилерійсько-мінометний обстріл у цьому районі відбувся уже пізно ввечері. Також у Новотроїцькому вчора вдень була зафіксована активність ворожого снайпера.

У Мар’їнському районі противник розпочав свою бойову активність уже після опівдня, обстрілявши з гранатометів різних систем сили АТО у Мар’їнці. З перервами ворожі обстріли у цьому районі тривали до самого заходу сонця. Тоді ж, після 19-ї години, бандформування провели короткотривалі мінометні обстріли Мар’їнки та Красногорівки. Декілька ворожих снарядів впали безпосередньо у житлових районах Мар’їнки.  У результаті чого 38-річний чоловік зазнав поранень. Потерпілого було госпіталізовано, де йому була надана оперативна медична допомога.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку відбувся 31 ворожий обстріл, зокрема 6 – з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих у лавах українських військ немає, 5 військовослужбовців отримали поранення.

Співробітники СБУ затримали у Запоріжжі бойовика зі складу так званої «5-ї бригади» російсько-окупаційних військ

Встановлено, що він приїхав до міста на лікування туберкульозу, бо на окупованій території це дуже дорого. 21-річний чоловік вступив до лав НЗФ ще у 2014 році, брав активну участь в бойових діях на боці противника, зокрема у боях біля Дебальцевого. Також він підозрюється у скоєнні низки інших тяжких злочинів.

Українські правоохоронці вилучають зброю та боєприпаси

Так, на блокпості в Слов’янському районі Донецької області поліцейські вилучили дві гранати РГД-5, а також гранатометний заряд ВОГ-17, начинений пластидом. Наряд поліції зупинив таксі, що прямувало до Харківської області з боку Бахмута. При огляді рюкзака пасажира поліцейські і виявили заборонену поклажу.

На Миколаївщині прикордонники спільно з поліцією виявили боєприпаси у місцевого мешканця Очаківського району. Співробітники ДПСУ спільно з поліцейськими провели санкціонований обшук житла підозрюваного, в результаті якого було вилучено 500 набоїв різних калібрів, 4 гранати різних модифікацій, димові шашки, сигнальні міни, багнет-ніж та магазини до зброї.

Водночас співробітники СБУ вчергове знайшли боєприпаси у районі проведення АТО. Дві протипіхотні міни ПМН-2 радянського виробництва правоохоронці вилучили у прифронтовому с. Троїцьке Попаснянського району Луганської області. Відповідно до Оттавської конвенції, вони заборонені для використання у військових конфліктах. Росія, на відміну від України, принципово відмовилася підписати цей документ. Також у районі м. Красногорівка Мар’їнського району Донецької області оперативники СБУ вилучили гранату РГО із запалом. За висновками експертів, вона виготовлена в Росії у 1995 році.

У Донецькій області суд звільнив від кримінальної відповідальності ще одного учасника Програми СБУ «На тебе чекають вдома»

Правоохоронці встановили, що мешканець Лиманського району Донеччини з початком бойових дій на Сході України виїхав до Санкт-Петербурга. Під впливом російської пропаганди він вирішив допомагати бойовикам на Донбасі. Приїхавши на окуповану територію України, чоловік займався доставкою «гуманітарної допомоги» з Росії та розподіляв її серед бойовиків. Побачивши на власні очі безлад і беззаконня, а також реальну російську військову присутність, він повернувся до контрольованих української владою районів Донбасу та добровільно повідомив правоохоронцям про обставини свого перебування у НЗФ.

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2017/04/11/zvedeni-dani-ato-11-kvitnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества