Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 08 квітня 2017

Луганський напрямок

Противник відкривав вогонь тричі – вранці, вдень та ввечері – відповідно у  Новоайдарському, Попаснянському та Станично-Луганському районах. При цьому бойовики використовували легке озброєння. Кожен з сеансів ворожого вогню тривав у середньому 15 хвилин.

Донецький напрямок

На світлодарській дузі вчора було абсолютно спокійно. Натомість не припиняються ворожі обстріли на решті лінії фронту Донецького напрямку. Зокрема, вдень активним був противник на півдні горлівського периметру – у Верхньоторецькому, а ближче до заходу сонця бойовики розпочали відкривати вогонь у напрямку оборонців Зайцевого, що на північ від Горлівки. Обстріли на цих ділянках були тривалішими, проте аналогічно носили провокаційний характер. У районі Донецького аеропорту ворог двічі відкривав вогонь з легкого озброєння. У Авдіївці та на околицях ситуація зберігається найскладнішою. Про це поінформував сьогодні на щоденному брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко.

Там противник порушував режим тиші впродовж усієї доби, обстрілюючи наші позиції як з легкого озброєння, так і періодично застосовуючи міномети, випустивши за добу понад 20 мін.

За минулу добу на Донецькому напрямку відбулось 16 обстрілів з боку бойовиків.

Маріупольський напрямок

Обстановка – практично незмінна. Більшість випадків порушення перемир’я припадає на південну частину напрямку – а саме ділянку фронту Чермалик – Широкине. Тут противник активно відкриває вогонь у напрямку наших укріплень з усього арсеналу легкого озброєння, окрім снайперських гвинтівок. Натомість обстріл ворожого снайпера знову було зафіксовано у районі Докучаєвська. Там же бандформування застосовували бронетехніку та випустили 3 міни у бік наших позицій у Новогригорівці. Також міномети ворог застосував вчора у Мар’їнському районі, де випустив більше 20 мін по оборонцям Мар’їнки та Красногорівки. Там же після заходу сонця провокував наших військових на відкриття вогню у відповідь, обстрілюючи впродовж години тамтешні позиції зі стрілецької зброї.

За минулу добу на Маріупольському напрямку відбулось 24 обстріли з боку бойовиків, зокрема 3 – з мінометів.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих в лавах ЗСУ – немає, п’ятеро військових отримали поранення.

Правоохоронці затримують учасників бандформувань у районі проведення АТО

Військовослужбовці НГУ затримали у Маріуполі чоловіка, який порушував громадський порядок. Під час перевірки документів та зіставлення їх з базою даних, з’ясувалося, що затриманий – член НЗФ. Його доставили до відділу поліції.

У Маріуполі жінка-поліцейський затримала раніше судимого бойовика з Горлівки

Встановлено, що він перебував у лавах НЗФ кілька місяців, і при цьому зробив непогану кар’єру, ставши «начальником відділення» окупаційної поліції. Затриманий зізнався, що став бойовиком з ідейних міркувань, бо грошей не отримував. Від нього пішла дружина. Переломним моментом у кар’єрі мешканця Горлівки став епізод, коли окупанти затримали, довго били і зрештою застрелили чоловіка, якого запідозрили у допомозі українським військовим. Тому затриманий вийшов з лав НЗФ, переховувався вдома, а потім виїхав з окупованої території.

У Торецьку СБУ затримала колишнього бойовика «ДНР», який шпигував на користь російських спецслужб

Мешканець Донбасу у 2014 році приєднався до одного з бандформувань окупантів. Через деякий час чоловік виїхав до Росії, де отримав російське громадянство за спрощеною процедурою. Зловимисник намагався вступити до лав російської армії, а згодом до бандформування «ДНР», але йому це не вдалось за станом здоров’я. Проте чоловік отримав пропозицію від російських спецслужб – шпигувати проти України за гроші.

Правопорушник отримав позивний «Лєв» та вирушив до Торецька із завданням збирати інформацію про розташування сил АТО, де і був затриманий правоохоронцями.

У Харкові та Сумах СБУ та поліція затримали двох організаторів нелегального виготовлення та збуту вогнепальної зброї

Один із затриманих ‒ громадянин Росії, який мешкає у Харкові. Він є активним прихильником так званого «руського міра» та є членом російської організації «Сибирское казачье войско». Правоохоронці встановили, що зловмисники організували повний цикл виготовлення, закалювання та підгонки деталей, яких бракує для переобладнання стартових та газових пістолетів і револьверів у бойові. Клієнтів організатори підшукували через Інтернет, а товар надсилали поштою. Під час обшуків за місцями їхпроживання оперативники вилучили чотирнадцять одиниць бойової вогнепальної зброї, а також гранату РГД-5 та півтисячі патронів.

Ще один учасник програми СБУ «На тебе чекають вдома» повернувся до мирного життя

У червні 2014 року мешканець Покровського району Донецької області приєднався до бандформування «ДНР».

Чоловік у цивільному одязі стояв на блокпосту та здійснював огляд транспортних засобів.

Незабаром він усвідомив свою помилку та добровільно покинув лави бойовиків. Упродовж кількох місяців чоловік переховувався на території РФ, після чого повернувся в Україну та вирішив звернутися до СБУ, оскільки не здійснював кримінальних правопорушень. Наразі чоловік очікує на позитивне рішення суду.

СБУ виявила дві схованки зі зброєю та боєприпасами у районі проведення АТО

Поблизу Слов’янська правоохоронці вилучили зі схрону ручний протитанковий гранатомет РПГ-22 «Нетто» та майже дві тисячі набоїв різного калібру. У районі селища Спірне Бахмутського району оперативники вияви лисховані у лісосмузі дві гранати Ф-1 із запалами.

У Лимані поліцейські за допомогою місцевого мешканця знайшли боєприпаси

Це 2 гранати Ф-1, 1 граната РГД, 70 набоїв різного калібру та сигнальна ракета.

На Чернігівщині військовослужбовці 1-ї окремої танкової бригади провели тактичні навчання з бойовою стрільбою

Особовий склад частини відпрацював ураження противника у різних видах бою в умовах максимально наближених до бойових. До участі у підтримці дій бригади на умовному полі бою було залучено армійську авіацію та авіацію Повітряних Сил

В Івано-Франківській області відбулися навчання снайперів НГУ

Військовослужбовці тренувалися стріляти з різних положень. Під час перерви кожен із снайперів зміг поділитись набутим досвідом зі своїми товаришами. Стрільба велася як індивідуально, так і в парі.

Окремий загін спеціального призначення «Вега» НГУ провів польові тренування в умовах, максимально наближених до бойових

Використовуючи військову техніку, спецпризначенці відпрацювали порядок дій при зіткненні з ДРГ, її подальше знищення, а також евакуацію пораненого. Також виконувала завдання службова собака Тіна, що вже брала участь в АТО. Вона спеціалізується на пошуку людей, затриманні порушників та залучається під час зачистки будівель.

Завершилися спільні бригадно-тактичні навчання ЗСУ і НГУ в Миколаївській області

Мета навчань – перевірка знань та навичок особового складу в бою. Гвардійці несли службу на блокпостах, патрулювали населені пункти, оглядали транспорт з метою виявлення зброї, боєприпасів та заборонених предметів, а також у складі резерву знешкоджували ворожу ДРГ.

Вчора через КПВВ «Новотроїцьке» на виїзд до неконтрольованої території, у напрямку Донецька, прослідували 16 вантажних автомобілів з гуманітарним вантажем, що перевозили 14 тонн продуктових наборів та медикаментів від Міжнародного комітету Червоного Хреста.

 

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2017/04/08/zvedeni-dani-ato-08-kvitnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества