Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 01 квітня 2017

Луганський напрямок

Вчорашня доба позначилися збільшенням кількості та потужності ворожих обстрілів з важкого озброєння. Головною «гарячою точкою» вчора було с. Кримське, де вчора окупанти порушили режим тиші 7 разів. Найпотужнішими були 6-й та 7-й обстріл, які відбулися пізно ввечері. Ворог застосовував міномети, гармати калібру 152 мм і танки. За півтори години окупанти випустили по наших позиціях близько 150 відповідних боєприпасів.

У Попаснянському районі ворог обстріляв практично всі наші передові позиції. Постраждали і житлові квартали. У двох будинках Попасної пошкоджені вікна.

Основні бойові дії розгорнулися у другій половині дня.

Як повідомив сьогодні на брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко, всього за минулу добу на Луганському напрямку сталося 18 ворожих обстрілів, причому 16 – з важкого озброєння.

Донецький напрямок

Найактивніші бойові дії тривають під Авдіївкою та на сусідніх позиціях. Чергове загострення почалося після 15 години. Противник вів вогонь з південного та східного напрямків. І в Спартаку, і в Ясинуватій є міномети і танки ворога, і вчора окупанти їх застосовували.

Ворожий обстріл тривав безперервно 8,5 годин. На флангових позиціях біля Кам’янки та «Шахта Бутовка» бойовики теж використовували міномети.

Електропостачання в Авдіївці досі відсутнє, оскільки ремонтники не можуть працювати в умовах активних бойових дій, спричинених агресією ворога. Створено запас питної води, оскільки Донецька фільтрувальна станція не працює.

В інших районах на Донецькому напрямку також дуже неспокійно. Мова йде про світлодарську дугу, горлівський периметр (Зайцеве, Верхньоторецьке), Донецький аеропорт. Ворожі обстріли продовжувалися і вдень і вночі, окупанти регулярно застосовували міномети й танки.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку сталося 34 ворожих обстріли, зокрема 16 – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

Вчорашня доба позначилася збільшенням кількості артилерійських обстрілів з боку противника. Перш за все, це стосується ділянки фронту Павлопіль – Широкине, а також Красногорівки і Новогригорівки. Як і раніше, окупанти масово застосовують міномети. У Водяному та Гнутовому бойовики кілька разів здійснили постріли з установки «Град-П». Таким чином, спокійних районів на лінії зіткнення вчора не було. Українські війська неодноразово вели вогонь у відповідь.

Всього вчора на Маріупольському напрямку сталося 42 ворожих обстріли, зокрема 25 – з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих у лавах українських військ немає, 10 військовослужбовців дістали поранення і травми. З них 2 – це військовослужбовці НГУ, решта ЗСУ. Також в лікарні помер український військовослужбовець, який отримав важке поранення в голову внаслідок ворожого обстрілу в Мар’їнці 12 березня.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблого воїна.

Інформація ГУР МОУ

Українська військова розвідка повідомляє про новий епізод «дружнього вогню» у лавах противника. Нещодавно бойовики зі складу інженерного підрозділу так званого «9-го полку» встановлювали міни у сірій зоні на передовій. Під час цієї акції інші бойовики їх обстріляли. В підсумку 2 окупантів убили, ще 3 – поранили.

На Харківщині прикордонники затримали двох чоловіків, які підозрюються в причетності до діяльності НЗФ

У пасажирів автомобіля, що перетинав кордон з боку Росії, було виявлено документи, видані на тимчасово окупованій території, зокрема посвідчення учасників бандформувань «Лєший» та «Ровеньковскоє войсковоє казачєство».

Крім того, в одного з чоловіків було вилучено заяву з проханням про прийняття в лави НЗФ.

Офіцери Литовсько-Польсько-Української бригади беруть участь у підготовці до українсько-американських навчань «Репід Трайдент-2017»

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії Сухопутних військ України  представники бригади спільно з партнерами з США провели підготовку до симуляції виконання операції на рівні командування дивізії.

Випускники Національного університету оборони України імені Івана Черняховського подарували Президенту України символічний щит Збройних Сил України

Від імені випускників університету подарунок Главі держави вручили полковник Олександр Хімченко та Герой України майор Євген Межевікін. Автор композиції – колишній військовослужбовець 28-ї окремої механізованої бригади, учасник бойових дій на Сході України, зварювальник за професією Сергій Васютін. Під час бойових дій Сергій дістав поранення, після якого звільнився з лав Збройних Сил України за станом здоров’я.

Символічний щит з хрестом, над яким автор працював чотири дні, важить понад 80 кг. Він виготовлений з осколків снарядів та мін, якими російські окупанти обстрілювали мирні міста і села Донбасу та бойові позиції українських військових.

Через КПВВ «Новотроїцьке» прослідували 7 автомобілів, які перевозили 121 тонну продуктових та гігієнічних наборів від Міжнародного Комітету Червоного Хреста для мешканців окупованих територій.

 

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2017/04/01/zvedeni-dani-ato-01-kvitnya-2017/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества