Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 01 лютого

Луганський напрямок

Противник обстрілював українські позиції вздовж усієї лінії фронту, за винятком рубежів оборони поблизу Щастя. Найбільш неспокійно вчора було у Попаснянському районі та на Бахмутській трасі, де російсько-окупаційні війська масово застосовували міномети, випустивши по наших позиціях більше 170 мін. На цих же рубежах (у Кримському та Новозванівці) пізно ввечері НЗФ стріляли зі 152-мм гармат.

У Станиці Луганській після заходу сонця обстріли проводив ворожий снайпер.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку  сталося 22 ворожих обстріли, половина – з важкого  озброєння.

Донецький напрямок

Як розповів сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, тривають важкі бої на правому фланзі Авдіївки – на ділянці фронту позиція «Шахта Бутовка» – Опитне. При цьому окупанти масово застосовують великокаліберну артилерію та «Гради». В місті пошкоджено 8 будинків, поранено 1 цивільного. Вчора ввечері бойовики перебили останню нитку живлення, що подавала електроенергію до міста.

Таким чином, Авдіївка залишається без стабільного електро-, водо- та теплопостачання.

Місцева та центральна влада, військові, правоохоронці докладають зусиль, щоб допомогти місцевим мешканцям пережити лихо, спричинене варварськими діями окупантів

Військовослужбовці 72-ї окремої механізованої бригади, підрозділи НГУ встановили 10 польових кухонь та намети для обігріву людей.

Підрозділи цивільно-військового співробітництва вже передали до Авдіївки понад 2 т гуманітарної допомоги, продовольчих товарів та побутової хімії. Працюють військові психологи. Правоохоронці патрулюють місто вдень і вночі. Група фахівців налагодила супутниковий зв’язок. ДСНС облаштувала гуманітарний штаб, де місцеві мешканці мають змогу поїсти та отримати медичну допомогу.

Бойовики відмовляються укладати та виконувати будь-які домовленості щодо припинення вогню

Противник знову і знову намагається перейти в наступ, щоби розширити контрольовані ними території. Під час цих безглуздих авантюр противник несе великі втрати, проте не припиняє агресивних дій.

Також тривають важкі бої на лівому фланзі Авдіївки – на ділянці фронту позиція «Шахта Бутовка» – Широкине. Як і раніше, тривають масштабні танкові та артилерійські обстріли з боку противника. Весь передній край окупантів, що пролягає через Спартак та Донецький аеропорт, насичений важким озброєнням. Бойовики ведуть вогонь і вдень, і вночі. Також пізно ввечері ворожа артилерія обстріляла наш ближній тил – с. Тоненьке. Стрільба велася просто з Донецька, із відстані не менше 10 км.

Також ввечері активні бойові дії велися на світлодарській дузі та під Горлівкою. Ворог застосовував гармати і танки.

Маріупольський напрямок

НЗФ вели вогонь з мінометів та артилерії практично по всій лінії зіткнення, і вдень, і вночі. У Красногорівці ворог зранку провів мінометний обстріл, внаслідок чого було пошкоджено житловий будинок.

Також одразу після опівночі бойовики обстрілювали з мінометів та БМП наші позиції в Новогригорівці. На південних приморських рубежах також уже неспокійно.

Близько 8 ранку та протягом дня окупанти застосовували міномети. У другій половині дня ворог застосовував 122-мм артилерію. У Чермалику стріляв ворожий снайпер.

Загалом за минулу добу на Маріупольському напрямку відбулось 45 ворожих обстрілів, з яких 17 – із застосуванням важкого озброєння. По наших позиціях випущено більше 200 мін.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув. Це сталося в Тоненькому внаслідок ворожого артобстрілу. Також 18 військовослужбовців отримали поранення, зокрема 15 – в Авдіївці. По 1 воїну було поранено в Луганському, Зайцевому й Талаківці.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким воїна, що загинув за Україну.

Підтверджені втрати противника

Противник несе в боях під Авдіївкою важкі втрати, що спричиняє глибоку депресію та відчай у лавах так званого «11-го полку» російсько-окупаційних військ. В донецьких моргах перебуває 42 тіла загиблих бойовиків. Підрозділи «11-го полку» довелося очолити кадровим російським офіцерам.

Мешканець Донеччини скористався програмою СБУ «На тебе чекають вдома»

Мешканець Костянтинівки приєднався до НЗФ у 2014 році, але згодом розчарувався в утопічних ідеях бойовиків. Він довго переховувався від правоохоронних органів, але нещодавно добровільно звернувся до СБУ, щоб повернутися додому.

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2017/02/01/zvedeni-dani-ato-01-lyutogo/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества