Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 30 січня

Луганський напрямок

Вчора бойові дії велися лише у Попаснянському районі. Після 17 години бойовики почали обстріли наших позицій. При цьому застосовувалися міномети і було випущено близько 30 мін.  Кілька разів українські війська відкривали вогонь у відповідь. На ділянці фронту, що простягається від російського кордону до Золотого вчора було тихо.

За інформацією, яку оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, загалом за минулу добу на Луганському напрямку вчора сталося 8 ворожих обстрілів, зокрема 5 – з важкого озброєння.

Донецький напрямок

Ситуація в авдіївській промзоні вчора розгорталася таким чином. Близько 5 години ранку противник почав масованих обстріл українських позицій з мінометів та гармат. Через півтори-дві години після початку артпідготовки бойовики перейшли в наступ. Сили АТО були атаковані двома штурмовими групами, кожна з яких налічувала 25-30 бойовиків. Ворожа авантюра закінчилася невдало – противник був змушений відступити. Розвиваючи успіх та попереджаючи подальші агресивні дії бойовиків, сили АТО оволоділи однією з передових позицій НЗФ. Згодом противник здійснив ще одну спробу наступу, яка також зазнала фіаско. Після цього ворог не намагався атакувати, зосередившись на стрілянині з важкого озброєння.

Під час бою українські військові взяли в полон бойовика. Його передано співробітникам СБУ, більше інформації буде оприлюднено найближчим часом.

Окрім потужного обстрілу українських позицій, противник відкрив вогонь по житлових кварталах Авдіївки

Осколками ворожих снарядів поранено 2 цивільних – жінку та чоловіка, є пошкодження житлових будинків.

Під час жорстоких боїв за авдіївську промзону, противник активізувався на флангах. Під час ранкових сутінків противник намагався атакувати сили АТО, що займають позиції між Кам’янкою та Крутою Балкою. Бій тривав 1 годину. Через кілька годин на цих же рубежах НЗФ організували 2 мінометних обстріли, випустивши понад 30 мін.

Дещо пізніше, після 13 години, окупанти атакували позицію «Шахта Дутовка» з боку Спартака.

Це був відволікаючий удар, щоб розпорошити сили АТО і ускладнити управління військами в боях за авдіївську промзону. Ця агресивна провокація також завершилася невдало для бойовиків.

В підсумку вчора бій за авдіївську промзону тривав безперервно протягом 19 годин. При цьому, за підрахунками штабу, було випущено кілька сотень снарядів та мін. При цьому бойові дії не завершилися, а продовжилися й сьогодні. Достеменно відомо, що російсько-окупаційні війська продовжують обстріли сил АТО з мінометів, танків та гармат, і підтягли до фронту реактивну артилерію.

Окрім важких боїв в Авдіївці, загострилася обстановка і в інших районах. В Троїцькому, Зайцевому, Верхньоторецькому та Опитному окупанти організували потужні мінометні обстріли. Всі вони сталися у другій половині дня. Також з укріплення противника «Вольво-центр» до наших позицій в Пісках висунувся танк, і майже годину вів вогонь.

Маріупольський напрямок

Обстановка залишається незмінно важкою. Вчора вранці окупанти організували серію мінометних обстрілів Красногорівки. Вони тривали з перервами кілька годин, було випущено близько 120 ворожих мін.

Серед дня – між 14 та 21 годиною бойові дії велися в режимі низької інтенсивності. Бойовики регулярно відкривали вогонь із легкого озброєння, а також залучали бронетехніку. Епіцентр протистояння змістився на південь – на ділянку фронту Павлопіль – Широкине.

Вже пізно ввечері, близько 22 години, окупанти активізувалися. Під приціл бойовиків знову потрапило Водяне, куди в середньому кожну хвилину прилітало 2 артснаряди калібру 122 мм. І вже перед самою північчю ворог застосував реактивну артилерію. По Талаківці було випущено 20 ракет від РСЗВ «Град» – це половина повного боєкомплекту.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку сталося 35 ворожих обстрілів, зокрема 8 – з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій, за попередньої інформацією, 5 українських військовослужбовців загинули, 14 – отримали поранення і травми. Майже всі втрати українські війська понесли під час важких боїв у Авдіївці.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким воїнів, що загинули за Україну.

Інформація ГУР МОУ

За підрахунками військової розвідки, вчора в авдіївській промзоні противник поніс важкі втрати: 15 окупантів ліквідовано, 24 – поранено.

Також підтвердилася інформація про загибель комбата бойовиків – Івана Балакая (прізвисько «Грек»). Цей чоловік брав участь в бойових діях на боці ворога з самого початку війни – з весни 2014 року. За його плечима – бої під Слов’янськом, Савур-могилою та в усьому секторі Д, за Ясинувату. Протягом минулих двох років «Грек» і його бойовики займали позиції на західній околиці Донецька.

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2017/01/30/zvedeni-dani-ato-30-sichnya/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества