Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 29 січня

Сьогодні противник спробував взяти штурмом авдіївську промзону. О 5 годині ранку почалася ворожа артпідготовка, після 7 години ворог перейшов у наступ. Ця провокація має не лише військове, а й політичне завдання – спробувати звинуватити українські війська в порушенні Мінських угод. Противнику не вдалася реалізувати свої наміри: атака провалилася, ворог із втратами відступив назад на схід. Ключову роль у цьому зіграли професійні контрзаходи наших військ.

Проте зараз ситуація залишається дуже напруженою: противник продовжує обстріл наших позицій з артилерії та мінометів, втім поки що не переходить до штурмових дій. Українські війська по всьому фронту перебувають у стані підвищеної готовності, щоб зустріти ворога вогнем.

За фактами, які оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, достеменно відомо, що у лавах сил АТО на цих рубежах загинув 1 військовослужбовець, ще 2 – померли від важких поранень, ще 1 – отримав поранення, і вижив. Підкреслюємо: це сталося сьогодні, 29 січня.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким воїнів, які загинули за Україну.

Хід бойових дій вчора, 28 січня

Луганський напрямок

Вчора найбільше дісталося Кримському. Під час 2 артобстрілів з боку противника по наших позиціях було випущено 50 снарядів. Це було пізно ввечері.

Також між 15 та 20 годиною низка ворожих провокацій сталася у Попаснянському районі. На ділянці фронту від російського кордону до Трьохізбенки бойові дії вчора не велися.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку сталося 6 ворожих обстрілів, зокрема 2 – з важкого озброєння.

Донецький напрямок

Близько половини всієї активності противника припало вчора на авдіївську промзону. Зрідка противник застосовував важке озброєння, українські війська вели вогонь у відповідь.

В житловому районі Авдіївки приземлився ворожий нерозірваний артилерійський снаряд

Снаряд застряг в асфальті за декілька метрів від багатоповерхового житлового будинку. Його було оперативно знешкоджено.

На світлодарській дузі сталося 2 мінометних обстріли. Також по одній ворожій провокацій зафіксовано у Зайцевому, Верхньоторецькому та Кам’янці. В Донецькому аеропорту вчора було тихо.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку сталося 11 ворожих обстрілів, зокрема 3 – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

Обстановка найскладніша. Противник цілими батареями застосовує важке озброєння. Вперше за багато тижнів наші позиції між Новотроїцьким та Докучаєвськом були обстріляні з мінометів. Також кілька десятків мін прилетіло в бік Красногорівки з боку Донецька. Проте свої основні зусилля противник зосередив на приморських рубежах. Зокрема, у Водяному протягом півтори години окупанти випустили по наших позиціях понад 180 122-мм снарядів, причому стрільба велася не з одного місця, а з 2 (Заіченко та Саханки). На сусідніх рубежах оборони – Павлополі, Гнутовому, Талаківці, Лебединському, Широкиному – ситуація аналогічна. Окрім артилерії, мінометів та легкого озброєння, окупанти кинули в бій бронетехніку.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку сталося 38 ворожих обстрілів, зокрема 14 – з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих у лавах українських військ немає, 2 військовослужбовців отримали поранення. Це сталося внаслідок ворожих обстрілів у Кам’янці (Донецький напрямок) та Широкиному.

Інформація ГУР МОУ

28 січня 3 бойовиків  зі складу так званого «6-го полку» російсько-окупаційних військ втекли з бойових позицій та застрелили російського офіцера, який намагався їм перешкодити. Командування «полку» списало загибель росіянина на міфічний обстріл з боку сил АТО.

Поліцейські вилучили у жінки з Маріуполя бойову гранату РГД-5.

Власниця пояснила, що знайшла її наприкінці минулого року у місцевому парку та взяла собі для самозахисту.

На Житомирщині артилерійські підрозділи ВДВ ЗСУ проходили вогневу підготовку

Стрільба велася прямою наводкою зі 152-мм САУ «Акація». Військовослужбовці вчилися діяти в умовах прориву ворожої штурмової бронегрупи на вогневу позицію або зустрічного бою з противником на марші.

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2017/01/29/zvedeni-dani-ato-29-sichnya/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества