Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 26 січня

Луганський напрямок

Основні бойові дії вчора велися у Попаснянському районі. Протягом дня противник активно відкривав вогонь з легкого озброєння у бік захисників Новозванівки, а пізно ввечері застосував міномети у цьому районі. Також у Троїцькому сталися два ворожі мінометні обстріли. Перший з них відбувся опівдні і тривав менше години. Вдруге бандформування відкрили вогонь з мінометів вже після заходу сонця і впродовж трьох годин випустили більше 50 мінометних мін.

За фактами, про які розповів сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, у Оріховому, що на Бахмутській трасі, бойовики в обід провели короткотривалу збройну провокацію. Також двічі ворог відкривав вогонь зі стрілецької зброї неподалік села Жовте Слов’яносербського району.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку сталося 14 ворожих обстрілів, зокрема 2 – з важкого озброєння.

Донецький напрямок

Противник був активним у всіх ключових районах протистояння, за виключенням Донецького аеропорту. Найважча обстановка зберігається у Авдіївці. Там перший ворожий обстріл наших позицій розпочався зі сходом сонця і тривав трохи більше години. Важкого озброєння при цьому противник не застосовував. Вдруге режим тиші на цих рубежах бандформування порушили вже після обіду і припинили обстріли наших позицій лише через три години. Тоді на рівні зі стрілецькою зброєю сили окупанта застосували міномети.

На світлодарській дузі противник порушив режим тиші двічі – вранці та перед заходом сонця. В обох випадках – без використання важкого озброєння.

На північних околицях Горлівки – у Зайцевому –  відбулося три обстріли наших позицій – рано вранці, по обіді та пізно ввечері. Під час останнього ворог випустив 5 мінометних мін.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку сталося 7 ворожих обстрілів.

Маріупольський напрямок

Вперше у новому році бандформування застосували реактивну артилерію на цьому напрямку. Тричі бойовики вистрілили з переносних реактивних установок «Град-П» (Партизан)  під час чергового обстрілу наших позицій поблизу Красногорівки. Саме на ділянці фронту Красногорівка – Мар’їнка вчора було найгарячіше. Ворожі обстріли тривали тут протягом усієї доби: вранці були активними снайпери противника, пообіду в хід пішли кулемети та ручні гранатомети. Пізно ввечері бойовики повністю перейшли на важке озброєння – з 10-ї вечора до опівночі ворог випустив 15 артилерійських снарядів та понад 110 мінометних мін. Внаслідок агресії бойовиків, два житлових будинки у Красногорівці зазнали пошкоджень. За попередньою інформацією, жертв чи постраждалих серед цивільних мешканців немає. По сусідству з епіцентром бойових дій, на КПВВ «Мар’їнка» пропускні операції були призупинені у моменти атак противника.

Дві ворожі збройні провокації відбулися у Новотроїцькому. Одна з яких – з використанням снайперської зброї.

Решта обстрілів минулої доби сталася на ділянці фронту від Павлополя до Широкиного. Противник й надалі продовжує широко застосовувати легке озброєння. Епізодично бандформування використовували також важке озброєння. Так, артилерійсько-мінометний обстріл наших позицій відбувся у Гнутовому. Також противник відкривав вогонь з мінометів у Водяному.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку сталося 27 ворожих обстрілів, зокрема 7 – з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих у лавах українських військ немає, 3 військовослужбовців отримали поранення. Зокрема, по одному військовослужбовцю було поранено в Троїцькому та Авдіївці внаслідок ворожих обстрілів. Ще одного військового було поранено на Луганському напрямку.

Інформація ГУР МОУ

За повідомленням військової розвідки, Центр інформаційного протиборства Центру територіальних військ Південного військового округу ЗС РФ (Новочеркаськ) продовжує виробляти антиукраїнську пропаганду для Росії та окупованих територій України. Останнім часом «кісєльови в погонах» поширюють інформацію про загрозу активізації бойових дій на території Луганської області. Цивільне населення закликають евакуювати дітей та осіб похилого віку до Росії. Центр проводить масштабні інформаційні заходи, спрямовані на звинувачення сил АТО у порушенні Мінських домовленостей та міжнародного права.

Водночас Мешканці селища Безіменне, яке з серпня 2014 року перебуває під окупацією, звинувачують бойовиків у крадіжках та незаконному заволодінні майном. В ніч з 23 на 24 січня 2017 року на місцевому ринку було пограбовано продуктовий магазин.

Двоє учасників незаконних збройних формувань добровільно здались українським поліцейським, щоб скористатись програмою «На тебе чекають вдома»

Мешканець окупованого Єнакієвого, служив у лавах окупантів з лютого до квітня 2016 року. Найманець займався охороною бази бойовиків. За словами чоловіка, бандформування мають систематичні проблеми з дисципліною.

Другий учасник НЗФ – мешканець Слов’янського району, який приєднався до лав ворога на початку 2014 року і ніс службу на блокпостах.

Після того, як Слов’янськ був звільнений збройними силами України, ватажки бандформувань вивезли чоловіка разом з іншими найманцями до Дебальцевого. Там чоловік зрозумів, що не готовий воювати за сумнівні ідеали, тому втік до РФ, де й переховувався два роки.

На Донеччині співробітники поліції виявили схованку зі зброєю

У Кальміуському районі Маріуполя правоохоронці вилучили два автомати, обріз мисливської рушниці та 280 набоїв різних калібрів. Чоловік, який повідомив про розташування арсеналу, два роки тому знайшов зброю у орендованому приміщенні і переховав її на пустирі. Через побоювання, що схованку можуть знайти діти, він і повідомив про неї правоохоронним органам.

На полігоні в Херсонській області українські артилеристи провели навчання

Заняття проходили в декілька етапів: здійснення маршу у визначений район, топогеодезична прив’язка вогневої позиції, підготовка до стрільби та управління вогнем, а також власне стрільба, яка проводилася з гармат «Гіацинт».

Особлива увага на всіх етапах занять приділялася новобранцям-контрактникам, які тільки нещодавно завершили підготовку в навчальних центрах.

Водночас майже 200 осіб, які були призвані на збори резервістів, вдосконалюють свої навички та здобувають нові знання у 184-му Навчальному центрі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Більшість із них вже мають бойовий досвід, набутий в районі АТО. Збори триватимуть 11 діб. Після завершення зборів резервісти поїдуть до з’єднань та частин, де вони приписані до оперативного резерву першої черги. Там вони пройдуть бойове злагодження у складі своїх підрозділів.

Військовослужбовці-«кіборги» отримали відзнаки Міністерства оборони України

У Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України відбулися заходи зі вшанування захисників Донецького аеропорту.

Відзнаки «За військову доблесть», «Знак пошани» та «За зразкову службу» отримали військовослужбовці 42-го окремого мотопіхотного батальйону, 57-ї окремої мотопіхотної бригади, 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади, 1-ої окремої танкової бригади та 30-го окремого мотопіхотного батальйону за самовідданість і стійкість, проявлені під час виконання спеціальних завдань. Медалями спілки «Побратими України» також відзначили воїнів, які отримали поранення під час виконання бойового завдання.

 

За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2017/01/26/zvedeni-dani-ato-26-sichnya/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества