Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані АТО – 13 січня

Луганський напрямок

Вчора основні бойові дії на велися у Попаснянському районі з епіцентром у Новозванівці. За добу там противник провів 16 обстрілів позицій сил АТО. При цьому засвітла бойовики використовували в основному стрілецьку зброю. А вже із заходом сонця традиційно перейшли на заборонене Мінськими домовленостями озброєння – міномети та артилерію калібру 152 мм, з якої випустили 15 снарядів.

За фактами, які оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, неспокійно минулої доби було і на Світлодарській дузі та у Троїцькому, що на стику Донецької та Луганської областей. Інтенсивність ворожих обстрілів на цих рубежах була на порядок меншою, однак не обійшлося без мінометів, які використовувалися противником як вдень, так і вночі.

На схід від Кримського, вздовж усієї лінії фронту, до самого села Сизе зберігалася тиша.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку сталося 26 ворожих обстрілів, більше третини яких – з важкого озброєння.

Донецький напрямок

Важкою зберігається обстановка у Авдіївській промзоні. Сумарно, ворожі обстріли тамтешніх українських позицій тривали майже 5 годин, впродовж яких бойовики активно використовували кулемети, гранатомети та випустили понад 70 мінометних мін. Також у сусідніх з промзоною Кам’янці та позиції «Шахта Путилівська» відбулася низка ворожих обстрілів, включно з мінометними.

На Світлодарській дузі знову активізувалися сили окупанта. Нарівні з легким озброєнням ворог активно застосовував бронетехніку та міномети. Обстріли противником позицій сил АТО у районі Луганського тривали понад 5 годин.

На Горлівському периметрі бойові дії велися лише на півночі, поблизу Зайцевого. Знову ж таки, при цьому ворог застосовував міномети.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку відбулося 16 ворожих обстрілів, ¾ яких – з використанням мінометів.

Маріупольський напрямок

У районі Мар’їнки-Красногорівки було на порядок спокійніше, ніж добою раніше. Не зафіксовано жодного випадку застосування противником забороненої Мінським домовленостям зброї.

Аналогічне зменшення інтенсивності бойових дій простежувалося на ділянці фронту Павлопіль – Широкине, де більшість обстрілів були із застосуванням легкого озброєння та неприцільними. У випадку з використанням ворогом мінометів на цій ділянці фронту – бойовики застосовували їх радше з метою провокації наших захисників. Як наслідок – жоден снаряд не влучив у наші позиції.

На лінії фронту від Докучаєвська до Чермалика режим тиші дотримувався зразково.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку противник обстріляв сили АТО 36 разів, абсолютна більшість з яких була неприцільними.

Вчора внаслідок бойових дій жоден український  військовослужбовець не загинув, 3 – отримали поранення у районі Попасної.

Інформація ГУР МОУ

yemblema-gur-1

Українська військова розвідка повідомляє наступне. Через регулярне дезертирство та загальний некомплект особового складу у лавах російсько-окупаційних військ, командування противника проводить форсовану призовну кампанію.

Зокрема, до армії сепаратистів призивають студентів. У навчальних центрах скорочено термін підготовки молодого поповнення за всіма військовими спеціальностями. Це призводить до зростання кількості небойових втрат, що пов’язане з низькою професійною підготовкою новобранців. Так, 11 січня мінометники зі складу так званого «11-го полку» помилково обстріляли власні передові позиції. 1 окупант вбитий, 3 поранено. Також 12 січня бойовик з так званої «3-ї бригади» чистив кулемет, і через порушення правил поводження з ним, вбив колегу по розрахунку.

У Харкові суд виніс вирок бойовику

Співробітники СБУ затримали його наприкінці вересня. Встановлено, що, використовуючи інтернет, чоловік закликав до створення квазідержави «Новоросія» та пропагував ескалацію бойових дій на Донбасі. Вдома у нього вилучили автомат та набої до нього. Сепаратиста засуджено до позбавлення волі строком на 3,5 роки.


За інформацією, підготовленою УКМЦ

http://mediarnbo.org/2017/01/13/zvedeni-dani-ato-13-sichnya/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества