Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані ІАЦ РНБО на 12:30 – 9 лютого 2015

У зоні проведення Антитерористичної операції найбільш складною залишається ситуація навколо м. Дебальцеве. В цьому районі фіксується накопичення ворожої техніки з боку Стаханова та Сніжного. За день російські найманці 13 разів обстріляли Дебальцеве і околиці з артилерії та 5 разів невдало намагалися штурмувати наші позиції. За інформацією, яку оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник  Антитерористичної операції  полковник  Андрій Лисенко, успішно тримаючи оборону, наші військові знищили 4 ворожих танки. Також бойовики безуспішно намагалися штурмувати взводні опорні пункти сил АТО біля с. Кам’янка, Луганське та Новогригорівка, Чорнухине Артемівського району Донецької області. Напади відбито. Політичною метою захоплення Дебальцевського плацдарму є прагнення російських кураторів бойовиків примусити Україну піти на поступки бандитам та підписати з ними перемир’я на кремлівських умовах.

За даними розвідки, РФ продовжує перекидати на окуповану територію Донбасу вантажі зі зброєю, боєприпасами, пально-мастильними матеріалами. Протягом 7-8 лютого державний кордон України у пункті пропуску «Ізварине» перетнуло близько 1500 військовослужбовців ЗС РФ і понад 300 одиниць військової техніки – самохідні артилерійські установки, БМ-21 «Град», тентовані вантажівки тощо. Колони прямували до міст Луганськ, Дебальцеве і Антрацит.

Наша артилерія завдає ворогу безповоротних втрат на місцях зберігання, ремонту бойової техніки, озброєння, знищує склади та бази зберігання боєприпасів.

За мінімальними підрахунками лише протягом минулих 10 днів українські воїни-артилеристи знищили колону техніки та озброєння, бойову та автомобільну техніку та живу силу противника, декілька складів із боєприпасами, велику кількість артилерійських батарей ворога. Також, за оперативною інформацією, вчора в районі 31-го блокпосту сили АТО знищили ворожий танк противника.

Нещодавно українські військовослужбовці здійснили вилазку на окуповану територію та захопили ворожий танк Т-72. У машині також було виявлено документи та сухпайок російської армії.

Імена цих героїв – Андрій Калініченко, Сергій Хорошковський, Володимир Вознюк, Роман Смигородський, Сергій Косаківський, Сергій Іванович. На рахунку бійців їхньої бригади це вже не перший ворожий танк – раніше вони знищили ще два. Нагадаємо, що танк Т-72 не виробляється в Україні.

Надзвичайно деструктивним чинником виступає надходження на окуповану територію Донбасу чергового російського так званого гуманітарного конвою, з яким пов’язана небезпека подальшої ескалації збройного протистояння на Донбасі. Зокрема, через пункт пропуску «Донецьк» в’їхали 70 автомобілів (41 вантажівка, 21 бензовоз, 8 автомобілів обслуговування та супроводу), а через пункт пропуску «Матвіїв Курган» – 103 автомобілі (73 вантажівки, 20 бензовозів, 10 автомобілів обслуговування та супроводу). Всі ці факти свідчать про цілковите ігнорування Росією мінських домовленостей і дипломатичних зусиль міжнародної спільноти, що нині докладаються для деескалації ситуації на Сході України.

Протягом доби противник здійснював активну повітряну розвідку з використанням безпілотників. Політ 4 БПЛА наші військові зафіксували в районі н.п. Сартана, Маріуполь та Сєверодонецьк, а ще 3 – на ділянці прикордонного відділу «Красна Талівка», 2 з яких перетнули українсько-російський кордон.

За минулу добу 9 українських військовослужбовців загинули, 26 – зазнали поранень.

Внаслідок злочинних дій бойовиків ситуація на окупованій частині Донбасу стрімко погіршується.

За оперативною інформацією, незважаючи на систематичне прибуття російських так званих гуманітарних конвоїв, на території Луганської області окупаційна влада не може забезпечити виплати заробітної плати та видачу продовольчих пайків для переважної більшості місцевого населення.

У м. Луганськ, яке тимчасово контролюється НЗФ, при щоденній потребі у 120 тисяч кубометрів питної води для населення постачається лише близько 70 тисяч.

Через постійні обстріли терористів тимчасово припинено пропуск в контрольних пунктах через лінію розмежування «Гнутове», «Станично-Луганське» та «Щастя».

За інформацією Міністерства внутрішніх справ, внаслідок обстрілів проросійськими бандитами у м. Дебальцеве та Авдіївка вчора загинуло 7 та поранено 3 мирних мешканці.

Україна допомагає мирним мешканцям прифронтових міст. З н.п. Верхньоторецьке, що на лінії зіткнення, український прикордонний наряд евакуював двох жінок літнього віку, що перебували у вкрай важкому стані. Евакуацію здійснювали під постійним вогнем з боку терористів. Жінок доставлено у безпечне місце та передано їхнім рідним.

За останні дні до міст Донбасу, що підконтрольні українській владі, надійшли значні обсяги гуманітарної допомоги. Зокрема, до Артемівської міської лікарні прибула допомога від Червоного Хреста – медикаменти, перев’язувальні матеріали, а також інвалідні візки. Також гуманітарні вантажі прибули до м. Дебальцеве, Авдіївка та селища Трьохізбенка на Луганщині.

У перервах між обстрілами бойовиків фахівцям вдалося відновити газопостачання міста Щастя, селищ Передільське, Геївка і Петрівка, водопостачання міст Гірське, Золоте і частково – міста Попасна.

Протягом доби до транзитних пунктів, що розгорнули представники ДСНС України на залізничних вокзалах Слов’янська та Костянтинівки, звернулося 427 людей, які виїхали з небезпечних районів Донбасу.

Триває ротація у лавах учасників Антитерористичної операції. Вінниця зустріла захисників, які повернулися зі Сходу України. Сьогодні з зони проведення АТО повернулося 6 працівників міліції, які у складі спеціальної групи виконували оперативні завдання.

Також з передової до місця постійної дислокації прибули понад 30 українських десантників. Майже 2 місяці вони героїчно виконували бойові завдання у зоні АТО, де успішно протистояли натиску бойовиків та російських найманців.

Успішно триває четверта хвиля часткової мобілізації.

Українські військовослужбовці проходять курс навчально-тренувальних заходів у Навчальному центрі Академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного перед відправленням до зони АТО.

Спеціалісти Центру розробили низку навчальних програм, що ґрунтуються на досвіді, здобутому під час проведення АТО. У центрі відбуваються навчання як рядового та сержантського складу, так і офіцерів запасу, які відновлюють командирські навички за відповідними військовими спеціальностями.

Крім того, ЗСУ отримали партію гуманітарної допомоги від волонтерів зі Львівщини, Волині та Хмельниччини. Гуманітарний вантаж складався з харчових продуктів та першої частини із запланованої тритисячної партії спальних мішків.

Тривають курси з вдосконалення української тактичної медицини. На полігоні у Запорізькій області проведено спеціальний тренінг за проектом «Медсанбат», в якому взяли участь 250 військових лікарів, молодших медичних працівників, санінструкторів з різних силових відомств, а також цивільних, які виконуватимуть завдання в зоні проведення АТО.

Тренінг було організовано за стандартами НАТО під керівництвом українських та закордонних інструкторів. Програма тренінгу максимально адаптована до специфіки травм і поранень, з якими стикаються українські військові під час проведення АТО на Сході України.

Протягом доби російсько-терористичні збройні формування здійснили 100 обстрілів сил АТО в районах 35 населених пунктів: Дебальцеве, Новогригорівка, Старий Айдар, Міус, Авдіївка, Піски, Гірське, Луганське, Чорнухине, Водяне, Новотошківське, Троїцьке, Хімік, Кримське, Новоорлівка, Санжарівка, Попасна, Кам’янка, Верхня Вільхова, курган Могила Гостра, Чермалик, Капітанове, Гранітне, Богданівка, Славне, Невельське, Красногорівка, Станиця Луганська, Тоненьке, Трьохізбенка, Старогнатівка, Макарове, Петрівське, Бахчевик, Щастя.

http://mediarnbo.org/novini-2/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества