Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані ІАЦ РНБО на 12:30 – 4 лютого 2015

Ситуація у зоні проведення Антитерористичної операції залишається складною. Противник здійснює масовані обстріли позицій сил АТО на Дебальцевському і Сєвєродонецькому напрямках, а також у районі м. Щастя та смт Станиця Луганська. Спостерігається накопичення боєприпасів, озброєння, військової техніки та живої сили терористів для повторення спроб наступальних дій на Дебальцевському та Волноваському напрямках. За останню добу бойовики понесли втрати у живій силі та техніці – зокрема, за інформацією оперативного командування «Північ» в районі н.п. Сміле знищено танк, н.п. Жовте – БМП ворога. Про це розповів сьогодні на брифінгу речник Антитерористичної операції  полковник  Андрій Лисенко.

Ворог намагається проводити активні диверсійно-розвідувальні дії вздовж лінії розмежування, а також на об’єктах інфраструктури та шляхах забезпечення сил АТО.

Учора в Тельманівському районі Донеччини наші військові зафіксували порушення повітряного простору ворожим безпілотним літальним апаратом, який вів авіарозвідку на значній висоті.

Через безперестанні артилерійські обстріли бойовиків у м. Авдіївці і Дебальцевому відсутнє централізоване водо-, електро- та теплопостачання. Поблизу с. Артема Станично-Луганського району Луганської області через обстріли з боку незаконних збройних формувань пошкоджено магістральний газопровід «Північний Кавказ – центр».

За минулу добу загинуло 4 українських військовослужбовців, 25 було поранено.

Триває евакуція мешканців прифронтових міст

3  лютого з міст Дебальцевого та Світлодарська Донецької області рятувальники ДСНС України вивезли 188 людей, в томучислі – 8 дітей.

Через постійні обстріли з боку терористів, з м. Авдіїївки вчора евакуація не проводилася.

ДСНС-евакуація-1

ДСНС-евакуація-2

ДСНС-евакуація-3

Також упродовж 2 лютого «Укрзалізниця» безкоштовно вивезла із зони проведення АТО 235 вимушених переселенців.

У зв’язку з важкими боями навколо Дебальцевого та гуманітарною ситуацією, що різко погіршується в цьому районі, діючий голова ОБСЄ Івіца Дачич закликав встановити перемир’я в цьому районі щонайменше на три дні для евакуації мирних мешканців. Він звернувся до свого спецпредставника Хайді Тальявіні з проханням внести цю пропозицію на розгляд Тристоронньої контактної групи. Перемир’я також слід використовувати для відновлення консультацій з метою досягнення тривалого припинення вогню і повного виконання Мінських домовленостей, які залишаються основою для мирного врегулювання конфлікту.

Вся Україна надсилає допомогу звільненому Донбасу

2 лютого до Донецької області доставлено гуманітарну допомогу з Києва та Тернопільщини. Зі столиці на схід України прибула вантажівка з будівельними матеріалами, інструментами та продуктами харчування. Тернопільщина відправила на Донеччину 30 рулонів рубероїду, 700 кілограмів поліетиленової плівки, 750 листів шиферу та 60 кілограмів цвяхів.

До м. Краматорська доставлено медичний гуманітарний вантаж від Всесвітньої організації охорони здоров’я. Це медичні набори для невідкладної допомоги, що дозволять надати допомогу 50 тис. осіб.

Також гуманітарна допомога для вимушених переселенців надійшла до м. Слов’янська, Родинського, Лисичанська.

Переселенці зі Сходу України та Криму отримують належну допомогу для повернення до мирного життя

60 тисяч продуктових наборів вже отримали найбільш нужденні переселенці з Донбасу з початку реалізації у грудні минулого року спільного проекту Програми розвитку ООН в Україні та українських релігійних організацій. Крім цього, 10 тисяч наборів було доставлено дітям-сиротам, людям похилого віку та особам з інвалідністю на територію Донецької та Луганської областей, яка тимчасово непідконтрольна українській владі.

Наразі Програма розвитку ООН готує для переселенців зі Сходу 20 тис. комплектів теплого одягу для дітей та дорослих та 15 тис. комплектів постільної білизни та ковдр.

Також протягом листопада 2014 – січня 2015 року влада міста Львова разом із місцевими громадськими організаціями реалізували проект з інтерактивного навчання внутрішньо переміщених кримчан для сприяння їх успішної  інтеграції та адаптації у Львові. Захід був організований за сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини, Інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів та українських громадських організацій.

Українська влада поглиблює співпрацю з міжнародними гуманітарними організаціями

Так, вчора Уповноважений Президента з врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко та Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба провели спеціальну зустріч з представниками місії Червоного Хреста, ОБСЄ, ООН, ЮНІСЕФ, а також з Представництвом ЄС в Україні, з метою донесення інформації про те, що Україна потребує допомоги у вивезенні дітей з територій, які обстрілюють терористи. Уповноважені звернулися до міжнародних місій із проханням докласти дипломатичних зусиль для припинення вогню і сприяти створенню безпечних коридорів для вивезення людей.

Українські патріоти підтримують військових, які несуть службу на передовій

Так, педагогічний колектив Березовського вищого професійного училища Одеського національного політехнічного університету разом зі своїми учнями плете маскувальні сітки, в’яже шкарпетки, а також збирає необхідні речі та продукти для воїнів АТО.

Представники цього навчального закладу постійно відвідують поранених військовослужбовців у Військово-медичному клінічному центрі Південного регіону.

Допомога військовим від Безезівки-1

Допомога військовим від Безезівки-2

Допомога військовим від Безезівки-3

З Полтавщини на Донбас вирушив автомобіль із запчастинами для санітарного підрозділу, бійці якого виконують завдання в зоні АТО. В основному, це гума, акумулятори, моторна олія та інші необхідні речі. Полтавська міська влада долучила до цієї роботи місцевих фахівців, які виїхали в зону дислокації підрозділу, щоб допомогти провести ремонт техніки.

Запчастини з Полтавщини-1

Запчастини з Полтавщини-2

Успішно триває четверта хвиля часткової мобілізації

На Дніпропетровщині завершена активна фаза першого етапу четвертої хвилі мобілізації. Наразі до навчальних центрів Міністерства оборони відправлено понад 840 військовослужбовців, призваних під час мобілізації, зокрема – понад 100 офіцерів. Загалом, в межах проведення четвертої хвилі мобілізації, медичні комісії пройшли понад 2 тисяч 200 чоловіків області. Близько 30% із загальної кількості військовозобов’язаних самостійно прибули до військкоматів. Більшість з них вже мають військовий досвід.

Мобілізовані з Дніпропетровщини-1

Мобілізовані з Дніпропетровщини-2

Речове забезпечення військовозобов’язаних повністю налагоджено. Ті, хто призваний до лав ЗСУ на початку 2015 року, споряджені майже на рівні стандартів НАТО.

Військовий однострій, який отримує офіцер запасу, це бушлат та підбушлатник, кітель та брюки у «армійській піксель». Також наші воїни отримають речі, передані у якості допомоги Збройним Силам України країнами-партнерами. Відтак, у кожному комплекті є натільна білизна, рушники, шкарпетки, рукавиці від Війська Польського. Рядовому та сержантському складу до того ж видається утеплений польовий костюм та водонепроникні берці, надані урядом Канади. Військові відзначають, що українська продукція військового призначення набула гідної якості.

Форма для мобілізованих-1

Форма для мобілізованих-2

Форма для мобілізованих-3

Форма для мобілізованих-4

Форма для мобілізованих-5

Форма для мобілізованих-6

Триває ротація у лавах воїнів, які несуть службу у зоні АТО

Учора на схід України вкотре вирушили працівники Державтоінспекції Львівщини. 15 добровольців замінять на посту свої колег, які вже місяць несуть службу на сході країни. Серед добровольців – і керівники підрозділів, й інспектори дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції. Втім, об’єднує їх одне, – патріотизм та бажання відстояти єдність країни.

ДАЇшники зі ЛЬвова-2

Україна дбає про своїх героїв

Учора Президент України Петро Порошенко вручив державні нагороди шістьом воїнам, які знаходяться на лікуванні у Харківському Військово-медичному клінічному центру Північного регіону. Наші військовослужбовці виявили особисту мужність і героїзм під час боїв під Дебальцевим та Вуглегірськом. Глава держави доручив Міністру оборони забезпечити героям виплату грошової премії в розмірі 10 тис. гривень.

Президент-нагорода поранених-1

Президент-нагорода поранених-2

Президент-нагорода поранених-3

Також з Дебальцевської ділянки оборони на лікування до Чернігівського військового госпіталю прибули 43 поранених бійців ЗСУ. Зараз лікарі обстежують бійців, проводять необхідне хірургічне втручання та надають іншу кваліфіковану допомогу. Бійці забезпечені всім необхідним для повноцінного одужання. Велику допомогу надають волонтери та громадські організації.

У Чернівецькому обласному медичному діагностичному центрі з серпня минулого року надається необхідна діагностична допомога військовослужбовцям та переселенцям. Зокрема, упродовж 2014 року та з початку 2015 року в Центрі вже пройшли обстеження понад 1600 військових, близько 300 постраждалих учасників АТО та близько 60 переселенців – загалом понад дві тисячі осіб.

Обстеження переселенців у Чернівцях

Україна підвищує боєздатність свого війська

Учора для фахового вдосконалення та професійної майстерності протитанковий взвод та артилерійський дивізіон Харківської оперативної бригади вирушили до навчального центру. Отримані знання, навички та набутий досвід під час навчання будуть край необхідні бійцям у подальшій службі.

Навчання артилерістів НГУ-1

Навчання артилерістів НГУ-2

Навчання артилерістів НГУ-3

Навчання артилерістів НГУ-4

До складу однієї з окремих розвідувальних авіаційних бригад увійшов літак Ан-30Б, що пройшов капітальний ремонт. Під час ремонту літака на ньому було встановлено декілька сучасних комплектів авіаційної апаратури. Слід зазначити, що це вже не перший літак, що за останні півроку вийшов із заводських цехів в оновленому стані. За дорученням Президента України передбачено поступове проведення капітального ремонту літаків різного призначення.

Новий літак розвідників

Учора повідомлялося про випробування захисного модуля у Нових Петрівцях, який був запропонований компанією з США.

Захисний модуль-1

Захисний модуль-2

Захисний модуль-3

Захисний модуль-4

Захисний модуль-5

Захисний модуль-6

Захисний модуль-7

Модуль можна використовувати у зоні проведення АТО для укриття особового складу від ворожого вогню та осколків. До Вашої уваги – відео цих випробувань.

Міжнародна спільнота підтримує Україну

До середини квітня у Києві заплановано проведення засідання українсько-німецької групи з питань економічного співробітництва. Це наступний крок у реалізації спільної заяви між урядами України та ФРН про надання кредитних гарантій у розмірі 500 млн. євро для фінансування робіт з відновлення зруйнованої  інфраструктури  в Луганській  та Донецькій областях.

http://mediarnbo.org/novini-2/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества