Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані Інформаційно-аналітичного центру на 28 лютого 2015

Україна зразково виконує Мінські домовленості.

В цьому вчора змогли переконатися представники українських та закордонних ЗМІ, що спостерігали за процесом відведення важкого озброєння – 100-мм гармат – від лінії розмежування. Про це розповів сьогодні на брифінгу речник штабу Антитерористичної операції  полковник  Андрій Лисенко.

 111213

Журналісти мали змогу без будь-яких перешкод поспілкуватися з нашими військовослужбовцями.

Процес відведення озброєнь відбувався за участю  членів СММ ОБСЄ.

Нагадаємо, що фахівці місії можуть безперешкодного пересуватися зоною проведення АТО, та мають право контролювати рух наших військовослужбовців та бойової техніки, фіксувати номери озброєння та бойових машин. Таким чином Україна демонструє, що вона сумлінно дотримується зобов’язань, і створює прозору систему контролю за відводом важкого озброєння з лінії бойового зіткнення.

Водночас бойовики досі не надали всю потрібну інформацію щодо своєї військової техніки, маршрутів відходу та її наступного місцезнаходження міжнародним спостерігачам.

 За минулу добу бойовики на Донецькому напрямку здійснили численні обстріли позицій сил АТО та населених пунктів зі стрілецької зброї та артилерії. Під ворожий вогонь потрапили н.п. Тоненьке, Кам’янка та Авдіївка. Крім того, поблизу Опитного відбулось бойове зіткнення наших сил з противником. Завдяки майстерності українських військових атаку було відбито, і наші сили вийшли з бою без втрат.

На Луганському та Маріупольському напрямках за минулу добу обстрілів не зафіксовано.

За оперативною інформацією, ворог відновлює боєздатність – триває поповнення боєкомплекту, матеріальних засобів, пально-мастильних матеріалів, а також накопичення  «живої» сили та військової техніки. Росія продовжує постачати на територію, тимчасово підконтрольну терористам, найманців, озброєння та військову техніку. Нагадаємо, що вчора у Росію повернувся 16-й так званий «гуманітарний конвой».

Протягом доби зафіксовано політ 5 ворожих БПЛА на Маріупольському напрямку та на адміністративній межі з окупованим Кримом.

За минулу добу загиблих серед українських військовослужбовців немає, 3 – було поранено.

За оперативною інформацією, на території тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та м. Севастополя ФСБ запропонувало усім колишнім співробітникам Служби безпеки та Державної прикордонної служби України, які зрадили українській Присязі і служать у російських спецслужбах, визначитися з місцями подальшого проходження ними служби поза межами півострова. Зрадники нікому не потрібні.

Наслідки злочинів бойовиків лунають навіть на звільнених територіях.

Вчора близько поблизу селища Красне Артемівського району двоє неповнолітніх знайшли боєприпаси та намагались їх розібрати, що призвело до вибуху. Обидва загинули. Ми закликаємо громадян бути пильними, і у випадку виявлення підозрілих та потенційно вибухонебезпечних предметів просимо терміново звернутися до правоохоронних органів та представників ДСНС.

Українські силовики знешкоджують проросійських диверсантів.

У результаті широкомасштабної спеціальної операції Служба безпеки України спільно з правоохоронними органами затримали 3 осіб, які скоїли терористичний акт у Харкові 22 лютого під час Маршу Гідності. Цей злочин вчинила одна з ланок терористичної організації «Оплот». Терорист, який привів у дію вибуховий пристрій, в минулому – співробітник розформованого спецпідрозділу «Беркут».

Члени злочинного угруповання ще навесні минулого року були завербовані ГРУ ГШ ЗС РФ. Після виконання завдань їм були обіцяні грошові винагороди та організація втечі до Росії.  Встановлено, що для вчинення терористичного акту зловмисники отримали від представника російських спецслужб «Ніколая» протипіхотну осколкову керовану міну направленої дії  МОН-100 російського виробництва, яка містила 2 кг тротилу. Міну було приведено в дію дистанційно за допомогою мобільного телефона. Під час обшуків у помешканнях затриманих співробітники СБУ вилучили гранати Ф-1, пластид, детонатори, набої до автоматичної зброї. До вашої уваги відео з зізнанням одного з злочинців:

На Донеччині українська контррозвідка спільно з військовослужбовцями ЗСУ затримали бойовика бандформування «Восток», що підпорядковується НЗФ «ДНР». Мешканець Донецька на прізвисько «Коробочка» здійснював на території Волноваського району розвідку, розробляючи маршрути для диверсійно-підривних груп бойовиків. У затриманого вилучено пістолет Макарова, набої до нього, та «посвідчення» й особистий жетон бойовика НЗФ «Восток».

Крім того, в Артемівську українські правоохоронці виявили склад боєприпасів, що ймовірно був обладнаний бойовиком бандформування «ДНР».

Також ще одне сховище боєприпасів знайдено під Красним Лиманом. Схрон був добре замаскований. Правоохоронці вилучили понад 1500 патронів до автомату Калашникова та 2 бойові протипіхотні міни.

 3132

В рамках контртерористичних заходів у м. Маріуполі триває спецоперація з метою затримання терориста Гріненка, котрий нещодавно вбив бійця спецпідрозділу «Сокіл» і поранив ще 2 правоохоронців.

 4142

Українські рятувальники відновлюють інфраструктуру Донбасу, понівечену бойовиками.

Зокрема, на Луганщині аварійно-ремонтні бригади відновлюють газопостачання у н.п. Попасна, Нижнє, Тошківка, Станиця Луганська, Дружба. Також проводяться роботи з відновлення електропостачання у н.п. Валуйське, Ольховський масив, Ольхова, Макарова, Малинове та у місті Попасна.

У Донецькій області проводяться ремонтно-відновлювальні роботи з постачання енергоносіїв до міста Авдіївка. Проте на інших територіях наразі провести такі роботи неможливо – потрібен «коридор» для аварійних бригад.

Наші рятувальники доставляють на схід України гуманітарну допомогу.

Зокрема, вчора, 27 лютого співробітники ДСНС України доставили у смт Миронівський Донецької області 10 тонн гуманітарної допомоги для населення – цукор, муку, крупи, макарони, воду, овочі, солодощі. Оскільки цей н.п. часто обстрілюється бойовиками з артилерії і реактивних систем залпового вогню, від снарядів сильно постраждали практично всі вулиці селища. Деякі будинки повністю зруйновані, у багатьох вибиті вікна і пошкоджені фасади. Перебиті лінії електропередач, труби газопостачання та тепломережі. Місцева ТЕС повністю зупинена.

У контрольному пункті «Курахове» прикордонники здійснили пропуск вантажних автомобілів з гуманітарним вантажем від благодійних організацій, які привезли 18 тонн продуктів харчування, для жителів Донеччини.

Протягом останніх кількох днів у м. Дружківці видано 900 наборів з продовольчих товарів і предметів гігієни для переселенців, які прибули в місто в січні-лютому. Вантаж доставлений представниками Міжнародного Червоного Хреста.

Також триває робота з розмінування звільнених територій Донбасу – загалом, з початку 2015 року піротехніки ДСНС обстежили 74 га території Донецької та Луганської областей, виявивши та знешкодивши 1503 боєприпаси.

Українські лікарі надають кваліфіковану допомогу захисникам Батьківщини.

У Чернігівському госпіталі продовжують курс лікування поранені військовослужбовці Збройних Сил України. За весь період проведення АТО, лікування в госпіталі пройшли майже 1100 військовослужбовців.

Також робітники Центральної стоматологічної поліклініки Міністерства оборони України проводять другу серію унікальних операцій бійцям АТО. Було прооперовано 8 військовослужбовців. Загалом Центральна стоматологічна поліклініка Міністерства оборони України надала стоматологічну допомогу понад 300 учасникам АТО.

6162 

Патріоти України підтримують наших захисників.

Так, мешканці Кіровоградщини передали для потреб військовослужбовців, які виконують бойові завдання в зоні проведення АТО, 3 відремонтовані вантажні автомобілі «КамАЗ», 1 «Урал», бойову розвідувально-дозорну машину БРДМ-2 та позашляховик.

На цих машинах був здійснений капітальний ремонт двигуна, кузова, всіх вузлів та агрегатів техніки.

2be34a54f0a68d1afa81bb085db6e20f6679b9ac3cbc5520bf53f59ba4f5c8249e90b981f9848926f1dc86a4174f4563de6e92f7213ae74fb9e04392

А зараз – історія ще одного героя АТО, який щоденно рятує життя наших військових.

Військовий лікар-хірург Едуард Валерійович Ромазюк до мобілізації працював в Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги. В зоні проведення АТО пан Едуард вже вдруге. Перший раз був на передовій у складі мобільної хірургічної бригади в селищі Піски. Прямо там під обстрілами ворога лікар надавав першу хірургічну допомогу пораненим «кіборгам». Саме його досвід врятував життя багатьох наших бійців.

На запитання чому успішний лікар пішов служити на передову, Едуард Ромазюк відповів, що чоловіки не мають права сидіти вдома, і спостерігати за війною через екран телевізора чи комп’ютера.

Тим, хто зараз вагається стосовно участі в четвертій хвилі мобілізації, лікар-хірург радить набратись сміливості та прийти у військкомат. І перемогти ворога спочатку в собі, а потім вже на полі бою. Адже, зачинившись в своїх домівках, ми пустимо війну у кожен українській дім.

Ромазюк

http://mediarnbo.org/2015/02/27/zvedeni-dani-informatsiyno-analitichnogo-tsentru-na-27-lyutogo/

Музей миротворчества он-лайн

 

 

 

Центр миротворчества