Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані Інформаційно-аналітичного центру на 27 березня 2015

Сьогодні у ході спецоперації спецслужб у Закарпатській області затримано Дениса Гордєєва, який підозрюється у вбивстві капітана СБУ Віктора Мандзика 21 березня у Волновасі. Таку інформацію оприлюднив сьогодні на брифінгу речник штабу Антитерористичної операції  полковник Андрій Лисенко. Встановлено, що Гордєєв планував втекти за кордон, але наші оперативники успішно його знешкодили. У зловмисника вилучено пістолет та набої до нього. Президент України Петро Порошенко зазначив, що розслідування резонансного вбивства є справою честі для СБУ та особисто для глави держави. Операція триває, і відплата спіткає кожного, причетного до злочину.

1112

Ситуація в зоні АТО поступово стабілізується – фактів застосування ворожої артилерії та бронетехніки за минулу добу не зафіксовано. Водночас напруження і збройні провокації бойовиків зберігаються на всій лінії розмежування, окрім східної частини Луганської області. Противник активно застосовує міномети, гранатомети (зокрема, підствольні), працюють снайпери бойовиків. Уже сьогодні, після опівночі, ворог здійснив збройну провокацію в районі с. Сокільники, що поблизу Бахмутської траси.

Противник продовжує вести активну авіарозвідку – вчора було зафіксовано польоти 7 ворожих БПЛА поблизу Маріуполя.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих українських військовослужбовців немає, 1 – було поранено.

Бойовики продовжують перешкоджати роботі спостерігачів ОБСЄ.

25 березня члени НЗФ «ЛНР» відмовили у доступі Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні до м. Перевальск Луганської області. Незважаючи на те, що зустріч із ватажком бойовиків, який контролює місто, була погоджена, польовий командир НЗФ «казаків» відмовив спостерігачам у доступі й агресивно вимагав покинути територію. Також бойовики «ЛНР» неподалік Станиці Луганської направили автомати на машину місії, що змусило спостерігачів покинути місце. Крім того, спостерігачі ОБСЄ відвідали 2 місця, де зберігалася важка техніка НЗФ, проте бойовики двічі відмовляли спостерігачам у доступі. Лише з третьої спроби представники місії змогли проінспектувати один зі складів, але інші будівлі зі зброєю залишилися закритими. Усі ці інциденти вчергове підтверджують грубі порушення Мінських домовленостей з боку бойовиків та їх зухвале ставлення до міжнародної моніторингової місії.

Президент України привітав харківських нацгвардійців з професійним святом.

Вчора Президент України Петро Порошенко разом із Міністром внутрішніх справ України та Міністром оборони взяли участь в урочистих заходах з нагоди першого випуску лейтенантів у Харківській Національній академії Національної гвардії України.Річниця відродження Національної гвардії України збіглася із першим випуском у цьому ВНЗ. Дипломи отримали 207 випускників, 50 з них – із відзнакою, 9 – стали золотими медалістами. За кілька днів вони вирушать на службу до військових частин.

2122

2324

Збройні сили України щоденно підвищують боєздатність своїх підрозділів.

Тривають бойові навчання мобілізованих військовослужбовців на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Відпрацьовуються завдання з вогневої, тактичної, інженерної, та медичної підготовки. Бійці виконують вправи з метання ручних осколкових гранат, стрільби зі стрілецької зброї та БТР.

3132

3334

3536

3738

3939-1

Також артилеристи-захисники Маріуполя успішно провели навчання з бойовою стрільбою. Військовослужбовці відмінно впоралися з поставленим завданням. Нагадаємо, що українська сторона зразково виконує Мінські домовленості й відвела важке озброєння на визначену відстань від лінії розмежування. Однак наші артилеристи не втрачають пильність, і у разі спроби наступу бойовиків, українські «гармаші» завжди готові дати відсіч ворогу.

4142

4344

4546

4748

4949-1

49-249-3

49-4

Українські правоохоронці затримують поплічників бойовиків.

Сьогодні співробітники спецпідрозділу «Сокіл» та бійці Національної гвардії України провели спецоперацію із затримання чоловіка, якого підозрюють у вбивстві офіцера «Соколу», старшого лейтенанта Віталія Мандрика 23 лютого. Підозрюваний намагався залишити своє укриття в жіночому вбранні. Коли зрозумів, що будинок оточено, чоловік покінчив життя самогубством, вистріливши собі в голову. За попередніми даними, знешкоджений – це Микола Гриненко, який входив до злочинної диверсійної групи, яка причетна до підготовки та вчинення терактів у Маріуполі.

На території Луганської області контррозвідка затримала двох вербувальників бандформування «ЛНР». За завданням ватажка бойовиків на прізвисько «Галюшонок», який керував бандою «Боровики», спільники бандитів набирали «каральні групи» з числа мешканців Попаснянського та Кремінського районів Лугащини для нападів на українських військових. Зловмисники також передали бойовикам готівку та наркотики. Під час обшуку у помешканнях затриманих співробітники СБУ вилучили понад 300 г наркотичної речовини, гранати й набої до автоматичної зброї.

515253

СБУ викрила міліціонера, який був завербований членом НЗФ «ДНР», і готував диверсії в Маріуполі. Зрадник передавав бойовикам відомості про підрозділи ЗСУ та їхнє озброєння. Також «перевертень в погонах» отримав завдання забезпечити супровід проросійських диверсантів, які планували потрапити в Бердянськ морським шляхом, а потім наземним транспортом – до Маріуполя. Під час обшуку помешкання затриманого оперативники вилучили стрілецьку зброю з великою кількістю набоїв.

6162

Також тривають антитерористичні заходи по всій території України. Зокрема, у ході спільної операції СБУ, МВС та Генпрокуратури у Дніпропетровській області затримано 4 міліціонерів, які торгували вибухівкою та боєприпасами зі складів МВС. Зловмисників затримали, коли вони намагалися збути 400 набоїв до пістолету Макарова, два ящика набоїв та гранати Ф-1.

Наші силовики вилучають таємні нелегальні арсенали.

26 березня міліціонери з Артемівська знайшли склад боєприпасів у водоймі поблизу с. Зайцеве. Вилучати захований під водою арсенал допомагали водолази. У сховку знайшли 2 ретельно запаковані ракетні протитанкові гранати РПГ-18 та 6 ручних гранат РГД-5. Власник арсеналу розшукується міліцією. Є інформація, що він був учасником незаконного збройного формування «ДНР».

7172

737475

7677

Ще один схрон зі зброєю українські правоохоронці знайшли у Краматорську. Він був захований на території одного із садових товариств міста в безпосередній близькості від місцевого аеродрому. У сховку виявили гранатомет, 390 патронів до АК-74 і граната Ф-1 без запалу.

8182

8384

Українські патріоти допомагають нашим військовим.

Так, українська діаспора у Бельгії разом релігійними організаціями подарували медичний автомобіль 184-му навчальному центру Академії сухопутних військ. У центрі зараз проходять навчання мобілізовані військовослужбовці. Тепер вони матимуть ще більше можливостей отримати оперативну медичну допомогу.

25 березня у м. Краматорську представники Червоного Хреста провели роздачу 400 наборів продуктів харчування та предметів гігієни для вимушених переселенців. Також 26 березня прибув автомобіль з гуманітарним вантажем одягу і дитячого харчування з м. Овруча Житомирської області. Житомиряни вже не вперше підтримують мешканців Донбасу: цього разу допомогу отримають центр компактного мешкання переселенців і Краматорська міська лікарня №2. Після передачі вантажу автомобіль вирушив до Слов’янська і Артемівська, де на нього чекають мирні мешканці, що евакуювалися з зони АТО, а також військовослужбовці однієї з бригад ЗСУ.

asv.gov_.ua_avto_

А зараз – чергова історія про українських воїнів на передовій.

Старший лейтенант з позивним «Малюк» – один з найуспішніших коригувальників вогню нашої артилерії в зоні АТО. За його знищення бойовики призначили чималу грошову винагороду. «Малюк» дуже сильно дошкулив проросійським найманцям – на його рахунку більше 2 десятків уражених вогневих точок. Зараз офіцер виконує завдання під Маріуполем, і майже напам’ять знає всі позиції бойовиків. Українські артилеристи гідно оцінюють успіхи «Малюка». Командир артилерійського підрозділу стверджує, що саме завдяки точним та оперативним даним нашого коректувальника вдалось знищити чимало бойовиків та врятувати життя багатьох українських військових. «Малюк» з своїми бойовими товаришами навіть встановили особистий рекорд – 4 хвилин від передачі даних коригувальника до залпу артилерії. Звичайно, в такі короткі терміни ефективність є максимальною. «Малюк» каже, що воює не за ордени та медалі, а за свою честь, мир та спокій в нашій країні. За словами командира підрозділу, такі герої гідні найвищих державних нагород.

http://mediarnbo.org/2015/03/27/zvedeni-dani-informatsiyno-analitichnogo-tsentru-na-27-bereznya/

Музей миротворчества он-лайн

 

 

 

Центр миротворчества