Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані Інформаційно-аналітичного центру на 2 березня 2015

За минулу добу найбільше напруження у зоні АТО спостерігалося в районі м. Авдіївка та сел. Піски. Наші позиції понад 10 разів були обстріляні бойовиками зі стрілецької зброї, гранатометів, мінометів і артилерії. Також працював снайпер противника. Про це поінформував сьогодні на щоденному брифінгу речник штабу Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко. Нагадаємо, що бойовики неодноразово заявляли, що відводять артилерію від лінії розмежування.

У районі смт. Луганське Артемівського району Донецької області НЗФ обстріляли та намагалися штурмувати опорні пункти сил АТО. Всі напади відбито.

На цьому фоні не припиняється постачання російською стороною через підконтрольні ділянки українсько-російського кордону на території Донецької та Луганської областей значної кількості озброєння та військової техніки. Цю інформацію підтвердив Посол США в Україні Джефрі Пайєтт. За словами дипломата, США мають докази того, що російські офіцери та генерали беруть участь у бойових діях на сході України. «Ми знаємо, що Росія використовує сучасні електронні системи наведення ракет класу «земля-повітря»… Регулярні частини російської армії брали участь у захопленні Дебальцевого… Росія надіслала сотні і сотні одиниць важкого озброєння з грудня…», – підкреслив Пайєтт.

Також противник проводить передислокацію важкого озброєння та військової техніки, насамперед на Маріупольському напрямку.

За минулу добу 1 український військовослужбовець загинув, 4 – було поранено.

Правоохоронці затримують бойовиків та їхніх поплічників.

У місті Щастя СБУ затримала чотирьох інформаторів бандформування «ЛНР», які збирали інформацію про місця дислокації, кількість особового складу та озброєння підрозділів ЗСУ. Затримані готувалися передати своїм кураторам списки патріотично налаштованих громадян, родини яких проживають на тимчасово неконтрольованих територіях. Бойовики планували використати членів сімей українських патріотів як заручників для шантажу та проведення акцій із залякування місцевого населення. Також серед затриманих – член НЗФ, який корегував вогонь терористів по мирних населених пунктах Новоайдарського району Луганщини.

В контрольному пункті «Лисичанськ» українські прикордонники затримали громадянина України, що причетний до діяльності НЗФ. Встановлено, що у мобільному телефоні затриманого також були записані номери його колег по брудній роботі. Триває слідство.

Ще одного громадянина затримали в пункті пропуску «Танюшівка» (північ Луганської області). У ході перевірки в нього знайшли інформаційні матеріали, які вказують на можливу причетність до діяльності, спрямованої на дестабілізацію суспільно-політичної обстановки на території України.

Міліціонери Луганщини знайшли та вилучили підпільний арсенал зброї.

З замаскованого підвалу поблизу покинутого будинку оперативники вилучили: 7 ящиків з патронами калібру 7,62 мм (6160 штук), 5 ящиків з гранатами Ф-1 (90 штук і 80 запалів до них), 8 мін МОН-50, 2 ящики тротилових шашок (52 кг), 11 снарядів «ПГ-7Л» до гранатомета і 11 запалів до них, 36 ручних гранат РКГ-3 і 36 запалів до них, 11 димових шашок, 7 протитанкових мін, автомат, рушницю, порох і багато іншого. Злочинці ретельно замаскували схрон, а в покинутому будинку поставили пастку – розтяжки з мінами. Також в підвалі була знайдена сумка з документами та речами, що були викрадені і фігурують у кримінальних провадженнях за фактами розбійних нападів та вбивств.

1112131415

Посилюються сутички в середовищі бойовиків.

У м. Донецьк посилюються суперечності між представниками різних бандформувань, спричинені спробами заволодіти нафтопродуктами на зруйнованих та покинутих АЗС.

У м. Красний Луч через затримку і невиплату обіцяного грошового забезпечення загострюється конфлікт між «казаками» бандформування «Всевелікоє войско Донскоє» отамана Козіцина та місцевою окупаційною «владою».

Тривають дострокові випуски у вищих військових навчальних закладах.

Понад 250 молодих лейтенантів – випускників Військового інституту телекомунікацій та інформатизації прибудуть у військові колективи Збройних Сил України. Враховуючи сьогоднішню складну ситуацію на сході, випуск молодих офіцерів відбувся не в парадних кителях, а в новій польовій формі одягу. Вже сьогодні лейтенанти приступлять до виконання службових обов’язків за місцями призначення.

2122232425262728

Також учора в розташуванні Гвардійського ордена Червоної Зірки факультету військової підготовки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» відбувся достроковий випуск лейтенантів. Близько 40 молодих офіцерів успішно завершили п’ятирічний курс підготовки за напрямками фахівців з експлуатації бронетехніки та військових хіміків. Половина випускників уже виконували завдання в зоні АТО.

31323335

Україна допомагає своїм громадянам, що живуть у прифронтових містах.

Впродовж останніх двох діб до населених пунктів на Сході України було доставлено понад 40 тонн гуманітарної допомоги. Мешканці Донецької та Луганської областей отримали продукти харчування: цукор, муку, крупи, макарони, воду, овочі, солодощі, а також, будівельні матеріали та медикаменти.

Триває ротація серед військовослужбовців, які служать на передовій.

Учора до Запоріжжя з зони проведення антитерористичної операції повернувся один з артилерійських підрозділів. Українських воїнів зустрічали жінки, матері, рідні та близькі захисників Батьківщини, а також волонтери й місцеві мешканці. Після короткого відпочинку військовослужбовці готові знову повернутися на схід України.

4142434445

Зараз до Вашої уваги – історії з життя військовослужбовців 80-ї окремої аеромобільної бригади на передовій.

Нещодавно десантники захопили в бою у бойовиків танк. Це трапилося за кілька днів до початку припинення вогню. Бойовики вирішили піти в атаку проте були змушені ганебно відступити, кинувши на полі бою цілком справний танк з повним бойовим комплектом. Десантники зібрали власний екіпаж та взяли на озброєння бронемашину. Командиром танка став Сергій Подубан з Київщини. «Спочатку було трішки важко» – розповів командир екіпажу. «Але потім ми здійснили кілька виїздів і провели стрільби. Попереджаємо наших ворогів, що у разі порушення ними домовленостей стосовно припинення вогню ми будемо давати гідну відсіч – їх же колишньою зброєю».

5

Також у перший день весни воїни 80-ї бригади привітали жінок, які разом з ними несуть службу на передовій.

Представниць прекрасної статі у складі бригади в АТО не так багато, але вони виконують важливі функції – медики, топографи, психологи тощо. В зоні бойових дій важко знайти квіти, тому хлопці виготовили їх власноруч з різнокольорового паперу, вклавши в них солодкі подарунки.

6162

http://mediarnbo.org/2015/03/02/zvedeni-dani-informatsiyno-analitichnogo-tsentru-na-02-bereznya/

Музей миротворчества он-лайн

 

 

 

Центр миротворчества