Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані Інформаційно-аналітичного центру на 15 березня 2015

Учора члени незаконних збройних формувань здійснили 34 збройні провокації проти сил АТО. В районі селища Луганське працював снайпер. Найбільша кількість провокаций зі стрілецької зброї та АГС зафіксована біля селища Широкине та в районі Донецького аеропорту.

Вже сьогодні після опівночі бойовики двічі здійснили збройні провокації проти наших бійців в районі н.п. Опитне, а о 6.15 ранку обстріляли позиції сил АТО біля селища Широкине, використавши міномети.

Про це поінформував сьогодні на щоденному брифінгу речник штабу Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко.

Українські військовослужбовці відкрили вогонь у відповідь і погасили вогневу точку противника. За інформацією радника Міністра внутрішніх справ Зоряна Шкіряка, противник продовжує концентрувати важку техніку, танки, бронемашини та артилерію під Новоазовськом, Саханкою та прилеглих населених пунктах.

На тлі збройних провокацій з боку бойовиків, учора, з Російської Федерації на територію України вторгся черговий двадцятий так званий «гуманітарний конвой». За даними представника МНС Росії Олега Воронова, понад 80 машин перетнули російсько-український кордон у прикордонних пунктах «Донецьк» (РФ) та «Матвеев Курган». Частина машин поїде у напрямку Луганська, а інша до Донецька. Українська міжвідомча група жодним чином, навіть шляхом візуального спостереження, не брала участі в оформленні вантажу. Представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста також не брали участі в інспекції багажу, що вкотре демонструє як Росія попирає усі можливі норми національного і міжнародного права.

Проросійські бойовики продовжують накопичувати сили та важке озброєння на Артемівському, Маріупольскому та Луганському напрямках. Спостерігається активізація ворожих диверсійно-розвідувальних груп, зокрема на Донецькому та Луганському напрямках.

Як повідомлялося раніше, бойовики імітують відведення важкого озброєння, у той час коли їхня техніка одразу повертається до бойових позицій або переховується в індустріальних районах та на віддаленних сільськогосподарчих землях.

Водночас противник продовжує інтенсивну розвідку місцевості з метою збору інформації щодо позицій українських військових. Протягом минулої доби зафіксовано 13 прольотів ворожих безпілотників.

За минулу добу загиблих серед україньких військовослужбовців немає, 1 – було поранено.

Проросійські бандформування щоразу демонструють, що єдине на що вони здатні – це нести біль та руйнування мешканцям Донбасу.

Так, на тимчасово підконтрольній бойовикам територіях зруйновано більше тисячі об’єктів інфраструктури «Укрзалізниці». Внаслідок бойових дій на Сході України, бойовики зруйнували 416 об’єктів на території підконтрольній українській владі, 242 з яких вже відновлено. Інші планується відновити в 2015 році.

У Донецьку залишаються знеструмленими 19 трансформаторних підстанцій, без газопостачання залишаються 3120 абонентів, не подають теплоносій 33 котельні.

Українські прикордонники гідно виконують свої обовязки з охорони безпеки громадян

Учора у контрольному пункті «Курахове» під час обшуку легкового автомобіля, за кермом якого був мешканець Донецьку, виявлено підроблену перепустку.  Громадянина передано співробітникам міліції.

Прикордонники Маріупольського загону виявили велику кількість зброї, боєприпасів та військового майна в одному з місцевих профілакторіїв. У кімнаті санаторія було виявлено та вилучено 10 гранатометів РПГ-25, шість гранатометів РПГ-18, два гранатомети РПГ-26, 32 ручних осколкових гранати, 20 детонаторів, 20 детонуючих шнурів й 1620 патронів до різної зброї.

11121314

СБУ успішно знешкоджує проросійських бойовиків

Так, українська контррозвідка затримала снайпера незаконного воєнізованого формування «Батальйон Восток».

Встановлено, що мешканець Дніпропетровська, що мав снайперські навички після служби у армії, вступив до терористичної організації «ДНР» у серпні 2014 року. У складі бандформування зловмисник здійснював прицільний обстріл позицій українських військовослужбовців у районі Донецького аеропорту, і корегував вогонь кулеметних розрахунків. Бойовика було затримано на  Дніпропетровщині, куди він прибув з метою вербування нових найманців.

21

Українська Армія щоденно підвищує бойові навички своїх бійців

На Одещині відбулися тактичні навчання артилерійських військ берегової оборони Військово-Морських Силах Збройних Сил України. Військові підрозділи виконали вогневі завдання з бойовою стрільбою по надводним цілям, а також, спільно з військовими понтонерами, відпрацювали організацію переправи артилерійської батареї через водну перешкоду. Хоча переправа здійснювалась за складних умов — дощу і поривчастого вітру, складного рельєфу місцевості у точці висадки, це не завадило нашим артилеристам та понтонерам виконати поставлені завдання у повному обсязі та у визначені терміни.

3132

3334

3536

3738

39

У Харківській області у Гвардійському факультеті військової підготовки НТУ «Харківський політехнічний інститут» відбувся черговий випуск слухачів курсів перепідготовки та підвищення кваліфікації. Мобілізовані воїни швидко відновили бойові навички завдяки практичним заняттям та викладачам-ветеранам АТО.

4142

4344

Також на Львівщині пройшли навчання вертолітників –учасників антитерористичної операції. В окремому полку армійської авіації льотчики виконують польоти на вертольотах Мі-24 та Мі-8.

5152

5354

55

Триває ротація у лавах воїнів АТО

Учора на передову відправились бійці батальйону Національної гвардії України ім. генерала Сергія Кульчицького. Після вишколу на одному з військових навчальних центрів воїни будуть несту службу на Сході України. Бійців проводжали колеги, рідні та друзі.

6162

6364

Також до зони проведення АТО вирушив загін міліціонерів з Сумщини. Для багатьох з них – це вже далеко не перша поїздка. В строю – представники усіх міських та районних відділів та галузевих правоохоронних служб області. Об’єднує цих чоловіків одне – всі вони добровольці, які прагнуть захиститу свою Батьківщину від ворога.

7172

А зараз –  традиційна історія про українських військовослужбовців, які захищають Україну на передовій.

20-річний одесит Сергій Тука, солдат 28-ї окремої механізованої бригади, де він займає посаду механіка-водія БМП-2. Цей юнак як і багато його побратимів – приклад українського військовослужбовця нової якості: молодий, хоробрий і завжди готовий дати гідну відсіч ворогу. За півтора роки своєї військової кар’єри, рік з якої він провів в АТО, Сергій Тука встиг побачити те, що багато військових не пізнали за усі роки своєї служби. Вже протягом останніх 6 місяців підрозділ Сергія Туки утримує позиції від російсько-терористичних угрупувань у Донецькій області. Для більш щільної оборони, екіпажі українських БМП окопувалися глубоко в землі. Така нова реальність на Сході України: минулого літа землероби збирали врожай не на мирній землі, а усіяній бронетехнікою, що захищає територіальну цілісніть держави. Солдат Тука розповідає, що їх час від часу обстрілюють з автоматів і кулеметів. По-справжньому «гарячими» були 2 і 14 лютого, коли бойовики  накрили його підрозділ касетними боєприпасами з реактивних систем залпового вогню «Ураган». Зараз обстановка на ділянці стала трохи спокійнішою, але ніхто з наших воїнів не втрачає пильності, підтримуючі свою зброю у повній готовності до зіткнення з противником. Сергій Тука розповів, що коли його БМП вийшла з ладу, солдати вирішили не чекати ремонтників, а власноруч полагодити техніку. Завдяки своїм навичкам та військовому братству – наші військовослужбовці надійно тримають рубіж, а у російських окупантів та бойовиків не залишається жодного шансу підірвати міць українського війська.

8182

Міжнародна спільнота усвідомлює небезпеку російської агресії, й активно підтримує зміцнення боєздатності України

Зокрема, колишній посол США в Україні, а нині директор Євразійського центру Атлантичної ради Джон Гербст зазначив у своєму інтерв’ю, що поставка американських безпілотників, броньованих позашляховиків та засобів захищеного зв’язку Україні є суттєвим кроком уперед в політиці підтримки української оборони. Водночас нинішній посол США в Україні Джефрі Пайєтт розповів, що США не виключає подальші поставки військової допомоги, включно з летальною зброєю, у майбутньому.

Також голова Мюнхенської конференції з питань безпеки Вольфганг Ішингер наголосив, що підтримка української армії у середньо- і довгостроковій перспективі є одним з головних аспектів безпеки України та всієї Європи.

http://mediarnbo.org/2015/03/16/zvedeni-dani-informatsiyno-analitichnogo-tsentru-na-16-bereznya/

Музей миротворчества он-лайн

 

 

 

Центр миротворчества