Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

Зведені дані ІАЦ РНБО на 12:30 – 14 січня 2015

Вчора о 14:15 у районі м. Волноваха на автотрасі Маріуполь-Донецьк бойовики обстріляли з РСЗВ БМ-21 «Град» контрольний пункт «Бугас», де на той час перебували 2 автобуси та 8 автомобілів з мирними громадянами. Осколки снаряда влучили у автобус, який виїжджав з контрольного пункту. За уточненою інформацією від СБУ, внаслідок цього жахливого злочину загинули 12 цивільних осіб, 17 – було поранено. Також було поранено 1 військовослужбовця. Про це поінформував сьогодні на щоденному брифінгу речник Антитерористичної операції Андрій Лисенко. З метою розслідування обставин трагедії рух через пункт контролю припинено.

Президент України заявив, що загибель невинних людей від рук терористів в Парижі та Волновасі — це події з одного й того ж ряду. «Цивілізований світ має згуртуватися в боротьбі з тероризмом» – підкреслив Петро Порошенко.

Міжнародна спільнота демонструє солідарність з Україною

Злочинний обстріл українського блокпосту під Волновахою був засуджений Радою безпеки ООН, незважаючи на опір російської делегації. Зокрема, у відповідній заяві сказано: «Члени Ради безпеки найсуворішим чином засуджують вбивство мирних громадян… в тому числі жінок та дітей, внаслідок обстрілу пасажирського автобуса у Волновасі… і висловлюють глибокі співчуття сім’ям загиблих, та підкреслюють необхідність проведення об’єктивного розслідування і притягнення відповідальних осіб до правосуддя». З аналогічними заявами виступили Верховний представник Європейського союзу з закордонних справ та політики безпеки Федеріка Могеріні, голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан, Державний департамент США.

Президент Європейського Парламенту Мартін Шульц у телефонній розмові запевнив Президента України Петра Порошенка, що у четвер, 15 січня, Європарламент виступить із закликом до керівництва Європейського  Союзу щодо включення так званих ЛНР та ДНР до списку терористичних організацій.

Ситуація у зоні АТО залишається напруженою

Водночас спостерігається відносне зменшення кількості обстрілів позицій українських військових з боку терористів. За даними розвідки, НЗФ «ДНР» продовжують перегрупування сил в районі н.п. Оленівка, Докучаєвськ, Тельманове, Гранітне. Зафіксовано активізацію руху бронетехніки бойовиків через м. Докучаєвськ.

Місцем найбільшого напруження в зоні АТО залишається район Донецького аеропорту та населені пункти поблизу нього. У зв’язку з загостренням ситуації на цьому стратегічно важливому об’єкті командування сил АТО прийняло рішення про те, що відтепер ротація наших підрозділів в аеропорту не буде здійснюватись через блокпост терористів. «Прийнято рішення проводити ротації іншими методами без цього приниження» – зазначив представник Генерального штабу ЗСУ генерал-майор Богдан Бондар під час доповіді у Верховній Ради України.

Вчора вперше по околицях селища Веселе бойовики відкрили вогонь із важкої вогнеметної системи залпового вогню ТОС-1 «Буратіно», яка виробляється виключно підприємствами ВПК РФ. Також терористи неодноразово застосували міномети, артилерію, установки «Град» та інше важке озброєння.

Внаслідок обстрілу м. Щастя без енергопостачання залишилися 7 населених пунктів Луганщини, в т.ч. частково – районний центр Станиця Луганська.

Українські прикордонники зафіксували 16 випадків ведення повітряної розвідки з використанням безпілотників в районах н.п. Маріуполь та Сартана.

Всього за минулу добу в зоні АТО загинув 1 військовослужбовець, 17 – поранено.

У зв’язку з рішенням Президента України підписати Указ про чергову хвилю часткової мобілізації, нагадуємо, що буде дотримано принцип рівномірного навантаження на регіони держави. До лав ЗСУ залучатимуться особи, які придатні за станом здоров’я, мають військово-облікову спеціальність чи певну спеціальну підготовку для виконання бойових завдань. Мобілізовані громадяни пройдуть підготовку в декілька етапів: перший – загальновійськова підготовка для офіцерів, сержантів та солдат, яка включає медичну, тактичну, вогневу та інженерну підготовку; другий – фахова підготовка за спеціальністю тривалістю 26 діб; третій – проведення бойового злагодження у підрозділах терміном до 15 діб. Нагадуємо, що Указ Президента України про чергову хвилю мобілізації набуває чинності після затвердження Верховною Радою України.

Українські спецслужби продовжують запобігати терористичним актам ворожих диверсантів 

Учора в рамках посилених заходів безпеки співробітники СБУ затримали двох громадян України ­– учасників бандформування «ДНР». Один з них пройшов навчання в «школі» диверсантів у м. Донецьк, де отримав навички підривника. Обидва зловмисники брали участь у бойових діях проти  підрозділів ЗСУ та тероризували місцеве населення. Наразі затримані дають свідчення правоохоронцям.

Патріоти України надають всебічну підтримку нашим воїнам

Учора зі Львова до зони АТО вирушили 5 броньованих автомобілів, які були повністю переобладнані для виконання бойових завдань. Волонтери передали броньовики львівським правоохоронцям, які несуть службу на Сході України. Особлива увага при бронюванні автівок зосереджувалася на лобовому склі, радіаторі, паливному баку та дверях. Проведені тестування засвідчили готовність автомобілів до виконання бойових завдань.

Броньовані авто для батальйону ЛЬВІВ-1

Працівники Міністерства фінансів України протягом минулого року зібрали понад 140 тис. грн для військовослужбовців, які лікуються у центральному госпіталі Міноборони України та для військових у зоні АТО. Також співробітники Мінфіну неодноразово передавали нашим воїнам теплі речі, продукти харчування, ліки, санітарно-гігієнічні вироби.

Учора до військовослужбовців Збройних Сил України, які виконують завдання на кордоні між тимчасово окупованим Кримом та Херсонською областю, з концертною програмою завітали художні колективи з обласного центру та міста Скадовськ.

Художні колективи з Скадовська

Українські військові допомагають мирним мешканцям Донбасу

Так, у населеному пункті Красногорівка, офіцери групи цивільно-військового співробітництва разом з волонтерами передали людям з онкологічними захворюваннями, хворим на цукровий діабет та інвалідам понад 2 тонни гуманітарної допомоги – теплий одяг, продукти харчування та інші необхідні речі.

Військові - мешканцям Красногорівки-1

Військові - мешканцям Красногорівки-3

Військові - мешканцям Красногорівки-5

До Першотравневого району Донецької області надійшла допомога від Агентства ООН у справах біженців: пледи, рушники, постільна білизна, побутова хімія та дитяче харчування.

У м. Дружківка 30 осіб, що постраждали від конфлікту на Донбасі отримали продуктові набори від благодійної релігійної організації.

Триває ротація у лавах правоохоронців, що несуть службу у зоні АТО

Сьогодні 15 автоінспекторів Тернопільщини вирушили на схід України, щоб замінити своїх колег на передовій. Це вже сьома ротація автоінспекторів в зону проведення АТО.

ДАЇ Тернопільщини

ДАЇ Тернопільщини-2

У рамках програми професійної підготовки бійці спецпідрозділу «Полтава» відпрацювали тактику бойових дій. Значну увагу органи внутрішніх справ приділяють удосконаленню тактичних навичок, необхідних для професійного виконання службових завдань, адекватного реагування на екстремальну ситуацію та захисту людського життя під час бойових дій.

Уточнена інформація щодо видачі прес-карт для журналістів в зоні АТО.

Карти видаються в Києві в Міністерстві оборони України та в Краматорську в прес-центрі АТО. Журналісти зможуть працювати як і раніше без прес-карт, тобто отримувати акредитацію в СБУ для кожної поїздки в Києві, і «дорожні листи» – в Краматорську але цей процес більш тривалий. Запровадження прес-карт дозволяє прискорити процедуру пропуску журналістів в зону АТО.

http://mediarnbo.org/novini-2/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества